Tata Crucible Campus Edition 2017 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2017 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: LDCE – Shrey Shylesh and Vyom Vyas
  • RUNNER UP:  GNLC – Jalaj Maheshwari and Vikas Thakur

Regional Round Questions:

Q.1. On 10th October 1995,what did Netscape launch that was related to its Netscape Navigator 2.0 Beta and was called the bounty program?

Ans. The bug bounty program

Q.2. Name the author of the book ‘Who moved my interest rate?’

Ans. Duvviri Subbarao

Q.3. Identify the connect.

Ans. Goal line technology

Q.4. Which standardised fragrance is being introduced by the Taj Group to bring about uniformity in fragrance and music across its properties?

Ans. Jasmine

Q.5. What does the “L” in Revlon stand for?

Ans. Charles Lachman

Q.6. Which Anglo-Australian multinational mining, metals and petroleum company headquartered in Melbourne is led by CEO Andrew Mackenzie?

Ans. BHP Billiton

Q.7. Identify the connect.

Ans. Leonardo Da Vinci

Q.8. Which collective group CSR programme has been launched by the Tatas to enable India with skills and development?

Ans. Tata Strive

Q.9. Identify the artist.

Ans. Adolf Hitler

Q.10.Why can’t one buy a Tesla in Texas yet?

Ans. Texas requires that cars can be bought only through dealers and not directly from manufacturers.

Q.11. In 1936, what material or resource did Vladimir Lukyanov use to power this computer built by him?

Ans. Water

 Q.12. Identify the connect.

Ans. IDBI bank

Q.13. Tata global beverages and Tata Trusts are collaborating with ______ train, an international children’s cleft charity, to raise awareness and extend support for cleft lip palate repair and comprehensive cleft care.

Ans. Smile Train

Q.14. Which brand does he endorse?

Ans. Pan Bahar

Q.15. ‘Expert service. Unbeatable Price.’ Which famous brand’s tagline is this?

Ans. Best Buy

Q.16. Which product’s cleverest ad ploy in the 1920s was possibly to distribute an unlimited number of them to Boy Scouts and local butchers?

Ans. Band Aid

Bonus Question:

Q.17. What name was given to self-adhering sports tape manufactured by Band Aid?

Ans. Coach

Q.18. Question on Ulysse Nardin Rooster watch.

Q.19. This Indian internet media and news company was founded in August 2013 by Sattvik Mishra, Suparn Pandey, Debarshi Banerjee, Rishi Pratim Mukherjee, Sriparna Tikekar, Saransh Singh. Which one?

Ans. ScoopWhoop

Tie Breaker Questions: 

Q.20. Who is the author of the book ‘Not just an accountant’?

Ans. Vinod Rai

Q.21. In the world of chemical industry,what does ‘S’ stand for in BASF as in Badische Anilin S____ Fabrik?

Ans. Soda

Q.22. Question on the founders of Patni Computers. 

Tata Crucible Campus Edition 2017 – Ahmedabad – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2017 – Ahmedabad – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: LDCE – Shrey Shylesh and Vyom Vyas
  • RUNNER UP:  GNLC – Jalaj Maheshwari and Vikas Thakur

Preliminary Round Questions:

 Q.1. Which Gujarat based group has tied up with Israeli firm Elbit Systems for manufacturing unmanned aerial vehicles or drones?

Ans. Adani Group

Q.2. This is Roshini. She is the CEO of which Indian technological giant?

Ans. HCL (Roshni Nadar)

Q.3. Question on Kiran Mazumdar Shah

Q.4. This company recreated the iconic song ‘School Chale Hum’ and through this song, it drew support towards the corporate social initiative, #EducateTheGirlChild. Which company?

Ans. Nestle

Q.5. Question on Pringles

Q.6. Identify this logo of a person, whose father is internationally famous and thus rise in her brand value.

Ans. Ivanka Trump

Q.7. Harman International Industries, a car tech manufacturing company has been acquired by which electronic manufacturing giant?

Ans. Samsung 

Q.8. Radio Mantra got merged with which major private radio station?

Ans. Radio city

Q.9. Essel Group promoted by Subhash Chandra acquired which mutual fund management company?

 Ans. Peerless Mutual Funds

Q.10. Identify.

Raspberry Pi

Ans. Raspberry pi

Q.11. Question on Chandrababu Naidu and Heritage Foods

Q.12. Question on ABN Amro Bank.

Q.13. Band Aid is a product of ?

Ans. Johnson and Johnson

Q.14. Question on Shobhana Bhartia

Q.15. Question on Sun Pharma

Q.16. Question on Nitin Nohria

Q.17. Cippy Wallet is the mobile banking app of which private sector bank?

Ans. DCB bank

Tata Crucible Corporate Edition 2016 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2016 – Ahmedabad– Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Social Udaan: Meghashyam S and Kushan Patel
  • RUNNER UP: Gujarat Gas: Sumit Bengali and Hiren Gajjar

Regional Round Questions:

Q.1. What makes Air Asia’s aircraft “The Pioneer” special?

Ans. Aircraft with a livery dedicated to JRD Tata as a mark of respect to the pioneer of civil aviation in the Indian sub-continent. Thus the aircraft has been christened as ‘The Pioneer’.

The livery of AirAsia dons an image of JRD Tata with a Puss Moth, the aircraft he flew on October 15, 1932, leading to the birth of Tata Airlines and starting civil aviation in the sub-continent.

 Q.2. He formed his eponymous company in 1930 to focus on the body design and detailing of high-priced, limited-run cars. His initial clients were members of European and Asian royalty, celebrities, and land-rich aristocrats; his most famous work was done for Ferrari, starting in 1952. He died in 1966 at the age of 73 after passing control of the firm to his son, Sergio, and his son-in-law, Renzo Carli. Who?

Ans. Battista Pininfarina

Q.3. What is the context of this campaign?

automobile

Ans. Mercedes Benz congratulated BMW on their 100th anniversary. As Mercedes Benz is 130 years old so first thirty years they’ve not faced any competition and that’s why it was boring for Mercedes Benz.

Q.4. Crack the formula :

analytical-question-jpg

Ans. ALDI

[ CAMBRIDGE, ALFRED SLOAN, RED CROSS, IBM]

Q.5. The Challenge by this company to Australia’s plain packaging law for tobacco products is perhaps the best known example of how companies try to use corporate sovereignty provisions in trade agreements to force nations to change their policies – in this case, one designed to save lives. Ultimately, Australia was able to convince the tribunal that the company should not be permitted to plead the merits of its case because it engaged in “treaty shopping”. In other words, it was an American invertor when plain packaging was introduced and only adopted a “flag of convenience” in order to access arbitration. Which company?

Ans. Philip Morris

Q.6. Connect the following :

sun-pharma

Ans. Sun Pharma

[1) Sun Pharma has signed former Miss India and actress Dia Mirza as Suncros’ (sunscreen) brand ambassador.

2) Israel Makov: Chairman of Sun Pharmaceutical Industries Limited.

3) Logo of Sun Petrochemical : It began in 1999 following a partnership with Indian Petrochemicals Corporation Limited (now owned by Reliance Industries Limited) to utilize their waste acetylene gas to produce acetylene carbon black.

4) Bhai Mohan Singh of Ranbaxy which was took over by Sun Pharma.

5) In 2010, the company acquired a large stake in Taro Pharmaceuticals, amongst the largest generic derma companies in the US, with operations across Canada and Israel. The company currently owns ~ 69% stake in Taro.]

Q.7. 1664, a beer brand owned by Heineken, got this brand to record an acoustic blues version of “Ace of Spades” for its “Slow the Pace” ad campaign from BBH London, advancing the idea that 1664’s complex flavor needs to be savored. The band founder’s explanation for why they went commercial was an honest one. “We got paid a lot of money by a beer company,” he told Q magazine. “They asked us to do it and I said yes. How much? None of your business”. Name the band/founder?

Ans. Lemmy (Motörhead singer/bassist Ian Kilmister’s)

 Q.8. Which brand is this?

coca-cola

Ans. Coca Cola

[Teaser campaign in Denmark by Coca-Cola (for color blind peoples) ]

Q.9. Connect the following :

zydus-cadila

Ans. Zydus Cadila

[1) Bollywood actress Parineeti Chopra, the brand ambassador for Sugarfree (product of Zydus Wellness)

2) Pankaj Patel , the chairman and managing director of Cadila Healthcare.

3) Tagline of Zydus.

4) Mr. Indravadan A. Modi  : Cadila Laboratories was established by him along with Mr. Raman Patel in 1951 in Ahmedabad.]

Q.10. DuPont Scientist Joseph C. Shivers invented DuPont’s spandex fiber in 1959 after a decade of research. Originally designated Fiber K, Dupont subsequently chose the more mellifluous trade name _______ to distinguish its brand of spandex fiber. What?

Ans. Lycra

Q.11. This company came about in 1969, when the young university student Paolo Vitelli founded began chartering sailing boats. In 1985 it acquired Benetti, the historical brand, based in Viareggio, which had been building boats since 1873, and designed the concept of the megayacht. Name the firm.

 Ans. Azimut Yachts

Q.12. Identify this from Brewster Kahlewho stands in front of servers that housed 1 petabyte of something. What are on these servers?

internet-archive

Ans. Internet Archive

Q.13. Who is this famous man from the world of business in India?

jumbo-group

Ans. Manu Chhabria (Jumbo Group of Dubai)

Q.14. This business can be traced back to two Quakers called John Freame and Thomas Gould, who established themselves as goldsmith bankers in Lombard Street in the City of London in 1690. Name the organization.

Ans. Barclay’s

Q.15. Which company from Sweden has joined with Tata Power SED to manufacture the Land Electronic Defence System (LEDS) for the first time in India.

Ans. SAAB

Q.16. Crack the formula :

analytical-question

Ans. VISA

[BUGATTI VERON, LISA, SONY, JACK DORSEY]

Q.17. “Those days I was working for New India Assurance Co. in Hyderabad. I had a friend, A.V.S. Raja, working for the Railways. Both of us were associated with this organization called Kalasagaram which work to promote music. Raja wanted to get out of the Railways, and start a business of his own for which he needed capital. So, we decided to start this venture as that was the easiest way to get capital. We started the chit fund with Rs. 1 lakh as capital, and he became its managing director. I, however, continued to work for New India Assurance and later for Vysya Bank and J. B. Boda & Co until 1990.” Who are we talking about and which firm ?

Ans. Sriram (Quotation by co-founder R.Thyagarajan.  He has been listening to music since he was five and is an ardent admirer of violin maestro Lalgudi.G. Jayaraman, to help whom he even started a business.)

Q.18. What is this? It’s the world first….

grammar-nazis

Ans. This is a rally of Grammar Nazis.

[ Grammar Nazi : A person who habitually corrects or criticizes the language usage of others.

TENS of thousands of self-confessed grammar Nazis flocked to the German city of Berlin on 6th March, 2016 to march against the ongoing problem of poor use of grammar online. An estimated 64,000 people marched through the capital city, vowing to correct the world’s spelling and grammatical errors regardless of whether anyone wanted them or not, claiming it is their God given right to do so.]

Q.19. This man’s name is Hrush Bhatt. What did he gave India?

clear-trip

Ans. Cleartrip

Q.20. This gentleman is Guenter Butschek. He is the CEO and Managing Director of which company?

tata-motors

Ans. Tata Motors

Q.21. Crack the formula :

analytical-question

Ans. ACER

[ADDIDAS, , CBS, ROLLS ROYCE , EVERNOTE]

Q.22. Connect the following :

gawker-media

 Ans. Gawker Media

[ 1) Terry Gene Bollea (person with red headware) , known as Hulk Hogan ( professional wrestler)  sued Gawker Media, for  invasion of privacy, infringement of personality rights, and intentional infliction of emotional distress. Eventually Gawker media went bankrupt.

2) Logo of Gawker Media

3) Peter Thiel (of Paypal) funded the case.

4) Nick Denton and Elizabeth Speirs : Founders of Gawker Media ]

Q.23. In 2012, this man, affectionately known as Larry, “ underwent a subtle makeover including getting back in shape by eating right and exercising, trimming his famous coif and revealing more radiant skin from daily ________ masks” as per the brand’s website. Identify this mascot. Name the brand.

 Ans. Quaker Oats

 Questions contributed by Debasish Mandal and Meenakshi Verma of BHEL, Bhopal

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER:  L&T- Tamanna and Nisarg
  • RUNNER UP:  Triton Communication- Mayur Rana and Sachi Mehta

Regional Round

1) Thomas Adams Sr. invented this product as a cure to tooth ache but it ended up being a lifestyle products, which product?

Ans. Chewing gum

2)  Tata Swach came up with a water purifier that doesn’t need electricity. Name the brand.

Ans.Tata Swach Smart

3)  Connect question on Lowe Lintas

4) Four letter car brand from Nissan that is energy efficient.

Ans. LEAF

5) Mikhael Gorbachev’s letter to world leader quoting which law?

Ans. Parkinsons law

6) Which company’s logo resembles Pacman?

Ans. LG

7) Name of a newsletter was given for a Tata steel subsidiary. Name the subsidiary.

Ans. Tata Alloys

8) Arvind and Sharad Kajaria started which website that sees lot of traffic during festive season?

Ans. 123greetings

9) Identify the Media company logo. The name conflicts with name of a car company.

ahmedabad

Ans. Vox media

10) Joseph Nathan who left UK in 1876 created something in New Zealand that’s a huge brand today.

Ans. Glaxo

11) Eric Ries book name?

Ans. Lean start-ups

12) Chaux de fonac started this brand and sold it to an American company in 1980s. Which watch brand?

Ans. Movado

13) After which business tycoon is the stadium in Pittsburgh named?

Ans. Heinz

14)  Question around a digital initiative of Tatas.

Ans. TCS

15) Connect

Untitled

Ans. Rasna

16) Seth Sitaram Poddar started which bank?

Ans. Union Bank of India

17) Who tied up with movie Linga to market product FRC 72?

Ans.: Tata Docomo

18) Which brand was manufactured exclusively in Goa till very recently?

Ans. Old Spice

19) Connect question on Bernard Arnault of LVMH

20) Which brand changed its punchline after joining the Kraft group of brands?

Ans. Maxewell house

21) Which .com was started by Jeff Taylor that changed the entire industry?

Q.21

Ans. Monster

22) Connect.

Untitled

Ans. The Dawn newspaper that has exclusive rights of publishing Wikileaks.

23) Which company has adopted a simple logo of a blue triangle?

Ans. Garmin

Questions contributed by Dhaval Thakker from ‘The Original Business Quizzing’. You can visit them at: http://theoriginalquizzing.blogspot.in/

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ahmedabad – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ahmedabad – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER:  L&T- Tamanna and Nisarg
  • RUNNER UP:  Triton Communication- Mayur Rana and Sachi Mehta

Preliminary Round Questions:

1. Give the name of Chinese electric and telecommunication brand from China that started in 2004 and now is famous across the world.

Ans. Oppo

2. This Indian was among the wealthiest people in Asia and one of the few billionaires under 40. He developed the second most used word processor way back in 1998. Who is he?

Ans. Arun Pudur

3. According to Sports pro magazine she is the most marketable player in the world, who is this Canadian sportswoman?

dsp

Ans. Eugenie Bouchard

4. Name the chemical giant from Germany. (Hint: It’s a four letter world)

Ans. BASF

5. What is LTE?

Ans. Long term evolution

6. Honda published this vision in 1950s saying that their product will be in _____& Harmony with the society. The company later came-up with brand with the same name.

Ans. Accord

7. Which company is trying to get back to laptop market by introducing product like Toughbook. It was famous for its 2 in 1 players in 90s.

Ans. Panasonic

8. What is full of MUDRA in MUDRA bank.

Ans. Micro units development and refinance agency

9. Which part in South India near Cochin is named after a spice and which spice?

Ans. Cardamom

10. Which product came in existent because of wheat shortage and replaced product like Glucon and Monaco biscuits?

Ans. Parle biscuits

11. Logo of ?

basel

Ans. BASEL World

12. Glycodin brand of which company?

Ans. Alembic pharma

13. What is the term described to use when a small firm takes over much bigger firm?

Ans. Leveraged buyout

14. Why was bite taken off the apple logo? To differentiate it from which fruit?

Ans. Cherry

15. Who was India’s first and only woman finance minister?

Ans. Indira Gandhi

16. Which French author wrote Capital in 21stcentury ?

Ans. Thomas Piketty

17. Which company owns the deo brand HE?

Ans. Emami

18. Which fashion designer found talent like Isabella blow and committed suicide in 2010?

Ans. Alexander Mcqueen

19. Jean Nidtech started which company?

Ans. Weight watchers

20. Rajen Sethi is overseeing an art collection worth 1.6 billion USD at a location that brings a lot of people together.

Ans. Mumbai Airport

Questions contributed by Dhaval Thakker from ‘The Original Business Quizzing’. You can visit them at: http://theoriginalquizzing.blogspot.in/

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Endeavor Careers – Kushan Patel and Meghshyam Shirodkar
  • RUNNER UP: Triton Communication – Mahesh Manjawala and Mayur Rana

Regional Round Questions:

1. Which colour was discussed for its ability to be noticed in peripheral vision at a conference attended by paint experts from Du Pont & Pittsburg Paints , known for its ability?

Ans. Yellow colour.

2. Connect:

q.2.

Ans. Yardley

[ 1. Charles Yardley junior 2. In 2009, Wipro had acquired Yardley’s businesses in Asia, Middle East, North Africa and Australasia for Rs 210 crore. 3. Video of Windsor Castle which is situated in London. The brand started in London and also received the Royal Warrant. 4. Yardley’s signature scent is English Lavender, which was launched in 1873 ]

3. Identify the significance of the coin.

q.3.

Ans. Roger Bannister’s sub-four-minute miles run in 1954

4. Which ice cream brand christened by Reuben Mattus was given an exotic, family European-sounding name which in fact meant nothing?

Ans. HAAGEN DAZS

5. Which three letter unique identifier would refer to a lieutenant who died in an airplane crash near San Diego on September 4, 1913, becoming the 10th fatality in US army aviation history?

Ans. LUV – Reference to Dallas Love Field

6. Identify the missing word

q.6.

Ans. Petrol

7. What were nervous customers given at the top while trying out the world’s first escalator in 1898 at Harrods?

Ans. Brandy

8. Identify the country

q.8.

Ans. Columbia

9. Connect

q.9.

Ans.  Frugal Engineering

[1. The term was coined by Carlos Ghosn, the joint chief of Renault and Nissan, who stated, “frugal engineering is achieving more with fewer resources.”  2. “First break all the rules: The charms of frugal innovation”. The Economist. Navi Radjou and Jaideep Prabhu coauthored the book ‘Frugal Innovation: How to Do More With Less’  published worldwide by The Economist. 3. In India, the words “Gandhian” or “jugaad”, Hindi for a stop-gap solution, are sometimes used instead of “frugal”.  4. Example of the concept : In 2005, the MIT already suggested the conception of a 100 USD computer for developing countries through the project “One Laptop per Child” which would have been deployed in almost 1.5M units. ]

10. Which painter was granted the rights to reproduce 12 paintings from his collection after receiving a contract from Joyce Hall, founder of Hallmark Cards?

Ans. Winston Churchill

11. Which dance studio was co-founded by Charles Casanave, Chester Casanave along with a famous person in 1947?

Ans. Fred Astaire

12. This was an Airline It was originally called Orient . It went on to become what?

Ans. Pakistan International Airlines

13. Which design by Theyre Lee-Elliot was later stylized in 1997 along with art & designs from international artists & other sources to represent countries where the company had presence?

Ans. British Airways Livery & Speedbird logo.

14. What is Nia Effect in consumer behaviour & marketing?

Ans. Preference of short brand names over long ones.

15. Identify the brand

q.15.

Ans. Toilet Duck

16. What is the name of Bob Parson’s domain register company?

Ans. GODADDY

17. Fill in the blank- In the scripts for Fit the Fourth of the radio series, Deep Though was asked if it is not a greater analyst than the _____________Starthinker in the Seventh Galaxy of Light & Ingenuity which can calculate the trajectory of every single

Ans. Googleplex

18. Identify the personality

q.18.

Ans. Mahinda Rajapaksha

19. Connect

q.19.

Ans. NCR Corporation

[1.The company began as the National Manufacturing Company of Dayton, Ohio, which was established to manufacture and sell the first mechanical cash register, invented in 1879 by James Ritty. 2. In the 1950s NCR introduced MICR (Magnetic Ink Character Recognition) 3. Milana  Vayntrub playing the “Lily Adams” character in a series of AT&T television commercials. NCR was acquired by AT&T in 1991. 4. Thomas Watson was a famous salesman of NCR who later founded IBM.]

20. Which personality created the ‘Believe Foundation’ in 2006 to help terminally ill children. The artist has created her first fragrance for men as ‘Rogue Man ‘

Ans. Rihanna

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal  

Tata Crucible Corporate Quiz 2013 – Ahmedabad – External Track Questions

Tata Crucible Corporate Quiz 2013 – Ahmedabad – External Track Questions

Finalists: Bharti Airtel, Triton Communications, Thermax, Endeavor Careers, Indusa Infotech and Petronet LNG

Round 1:

Q1. In which popular contest does the winner earn a Mustard Yellow belt?

A. Nathan’s Famous Hot Dog Eating Championship

Q2. In 1986, it was suggested that the term ‘broker’ be replaced by which term in the London Stock Exchange?

A. Jobber

Q3. Which company was founded by Florence Nightingale Graham and named partly after one of her previous business partner’s name and partly from an Alfred Lord Tennyson poem?

A. Elizabeth Arden perfumes

Q4. This company was originally called the New York and Mississippi Valley Printing Telegraph Company and built telegraph lines since 1851, but in 1980’s they switched their primary business and is now a giant in that sector.

A. Western Union Money Transfer

Q5. Which American newspaper mogul was expelled from Harvard for his antics ranging from organizing massive beer parties to sending humiliating gifts to his professors?

A. William Randolph Hurst

Q6. Which beverage company sponsored the Argentina v/s Uruguay football tournament held since 1905?

A. Lipton

Round 2:

1. Who?

1101370222_400

– The Nizam of Hyderabad

2. Identify the author.

digital-age-670

– Eric Schmidt

3. Identify the person.

images

– Ken Olsen

4. Connect to a company.

Screen Shot 2013-09-07 at 2.58.45 PM

– FedEx

Round 3:

Q1: Which F1 team is supported by Tata Communications as their connectivity partner?

A: Mercedes-Benz

Q2: Which Tata group company acquired the British salt company?

A: Tata Chemicals

Q3. TCS entered cricket sponsorship with which team?

A. Rajasthan Royals

Q4: What is the footwear brand of Tata group in JV with Japanese company and named after ‘ashi’ – Japanese for footsteps?

A: Tashi

Round 4:

Q1.

Screen Shot 2013-09-08 at 12.15.32 AM

A. Ben & Jerry’s

Q2.

Screen Shot 2013-09-08 at 12.22.01 AM

A. Barclays

Q3.

Screen Shot 2013-09-08 at 1.31.59 AM

A G4S Securities Group

Q4.

Screen Shot 2013-09-08 at 1.31.53 AM

A. Haagen Dazs Ice Cream 

  • WINNER:

Infocepts Technologies – Shivam Sharma and Aniket Daoo

  • RUNNER UP:

Think Consultants – Parag Paranjpe and Ranjit Dani

Questions Reviewed by Mayank Mujumdar.

Mayank Mujumdar is currently pursuing a Postgraduate Diploma in Communications Management from Mudra Institute of Communications, Ahmedabad. His first memory of participating in a quiz competition is from a school quiz in second grade where he got the national bird of India wrong, and has been trying to improve ever since. Although he finds trivia from all topics under the sun interesting, he is particularly keen in topics pertaining to the world of music, entertainment, literature and arts. He occasionally dons the hat of a quizmaster and has conducted quizzes at some prestigious institutes across the country.

Tata Crucible Corporate Quiz – 2013 – Ahmedabad – Preliminary Round

Tata Crucible Corporate Quiz – 2013 – Ahmedabad – Preliminary Round

Results:

  • WINNER:

Triton Communications – Mahesh Manjawala and Mayur Rana

  • RUNNER UP:

Thermax – Aanand Ladgaonkar and Hemant Thorat

Preliminary Round:

Q1: The name of which fictional character from the classics is commonly used to describe people who lend money at very high interest rates?

A: Shylock

Q2: What is the term used to describe a short term reversal in candle stick pattern in stock market, occurring in either an uptrend or a downtrend?

A: Hook reversal

Q3: Which management guru has written the book “The Leader in Me: How Schools and Parents Around the World Are Inspiring Greatness, One Child At a Time (2008)”?

A: Stephen Covey

Q4: Who was the person behind the advertisement campaign “Only Vimal”?

A: Frank Semoes

Q5: Print advertisement by which company?

A. FedEx

Q6: What are Potels in USA?

A: Motels run by member of the Patel community

Q7: Which iconic auto executive once said “Where are all the leaders gone?”

A: Lee Iacocca

Q8: Born in 1974, which US entrepreneur started off with a passenger ferry business, slowly controlling steamships in the Hudson river and also built the first railway line between New York and Chicago?

A: Vanderbilt

Q9: The tagline of which “royal” airline is “On the wings of Dragon wings”?

A: Druk Air (Royal Bhutanese)

Q10: Print advertisement campaign  by a company which did not continue in print industry but became a telecom giant. Which one?

samsung printer-silver lynx award

A: Samsung

Q11: Which company launched a smartphone in 1992 named SIMON that was a part-PDA, part-Fax, part-pager and part-mobile in it, making it a forerunner of modern day smartphones?

A: IBM

Q12
: Sudhir Valia has JV called Telewings with which telecom company?

A: Telenor

Q13: Which US University is named after a British governor of Fort St. George, Madras from 1687-1692?

A: Yale

Q14: Which business group acquired Firtsource BPO from ICICI for 400 crores ?

A: RP Goenka Group

Q15: Who wrote Toyota Production system?

A: Ta’iichi Takasi

Q16: What does LIG stands for in TTK-LIG?

A: London International Group

Q17: Which British publishing house merged with Penguin books?

A: Random house

Q18
: Which coffee chain was started by Amit Judge and had a Tata Group stake in it once?

A: Barista

Q19: Which West Bengal city was named after a promoter of IISCO ?

A: Burnpur

Q20:  Anne Sweney is a key person in a media conglomerate and was voted as one of the most powerful women in media by Forbes. Which company does she head –

download (2)

A: Disney ABC

Questions Reviewed by Mayank Mujumdar.

Mayank Mujumdar is currently pursuing a Postgraduate Diploma in Communications Management from Mudra Institute of Communications, Ahmedabad. His first memory of participating in a quiz competition is from a school quiz in second grade where he got the national bird of India wrong, and has been trying to improve ever since. Although he finds trivia from all topics under the sun interesting, he is particularly keen in topics pertaining to the world of music, entertainment, literature and arts. He occasionally dons the hat of a quizmaster and has conducted quizzes at some prestigious institutes across the country.