Tata Crucible Campus Edition 2017 – New Delhi – Regional Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2017 – New Delhi – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER : St. Stephen’s College – Apratim Chandra and Antony Paul
  • RUNNER UP : Dyal Singh College – Akash Verma and Abhishek. P

Regional Round Questions:

Q.1. It is a US based Indian app founded by Rishi, Vinodh and Paramdeep. What?

Ans. Saavn

Q.2. Connect to an Indian state?

Ans. Uttarakhand

Q.3. This brand and Tata Housing have formed a partnership as part of which the realty portal would offer a full stack solutions.

Ans. Housing.com

Q.4. This – now a part of the American Express Group – was developed and created in Germany by Alexander Rittweger, for Deutsche Lufthansa. What?

Ans. Payback

Q.5. Identify the logo.

Ans. ESIC

Q.6. In 1897, William J. Morrison and John C. Wharton conceived and co-patented this to create what was then called “Fairy Floss”.

Ans. Cotton Candy

Q.7. Tata Trusts and ______ India’s ‘Internet Saathi’ program has partnered with digital payments platform Mobikwik to transform the lives of over 200 million with digital literacy in India.

Ans. Google

Q.8. This is a famous town which is shot in winter. It’s a town in Norway. What have they done to improve their winter experiences?

Solar Energy in Winter Mirrors

Ans. They set mirrors on Mountain tops to reflect Sunlight

Q.9. Connect.

Ans. Himalaya  

Q.10. Edmund Burke called the French Revolution a “revolt of ___”; Federalists declared themselves to be “enemies to ____”. George Washington, on his deathbed, was said to have uttered these words: “Beware of ______ in politics” What’s the word?

Ans. Innovation

Q.11. Which phrase came into existence from this incident, used in a poll campaign?

Set the ball rolling

Ans. Set the ball rolling, Benjamin Harison

Q.12. The term has military roots, originating in the wartime decade of the 1940s to denote a destructive aerial bomb. The force of the explosion was capable of busting the vicinity. What are we talking about?

Ans. Blockbuster

Q.13. What from the world of HR is this?

David Ulrich

Ans. David Ulrich Framework

Q.14. Connect

Ans. Milton

Q.15. This Tata company has completed the acquisition of leading engine cooling supplier TitanX, in line with its strategy of expanding globally and fortifying presence in the cooling and emission control segments. Which company?

Ans. AutoComp

Q.16. The _____ effect is a psychological phenomenon in which people do something primarily because other people are doing it, regardless of their own beliefs, which they may ignore or override.

Ans. Bandwagon

Q.17. Who is the author of The Undoing Project?

Ans. Michael Lewis

Q.18. Dieter Rams – a renowned designer known for his designs on this brand – is also the inspiration for Jonathan Ive and a lot of Apple’s designs. Which brand did Rams work on?

Ans. Braun

Q.19. This is a cognitive bias in which consumers place a disproportionately high value on products they partially created. What is it called?

Ans. IKEA Effect

Bonus Question:

Q.20. IKEA will open its first India store in which Indian city?

Ans. Hyderabad

Q.21. Which channel owns the sports channel, DSport?

Ans. Discovery Communication

Q.22. Braun became a wholly owned subsidiary of which giant, after acquiring it from Gillette?

Ans. P&G

Tata Crucible Campus Edition 2017 – Delhi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2017 – Delhi – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: St. Stephen’s College – Apratim Chandra and Antony Paul
  • RUNNER UP: Dyal Singh College – Akash Verma and Abhishek. P

Preliminary Round Questions:

Q.1. Upansna Taku & Bipin Preet Singh founded which mobile digital wallet?(Hint: quickest wallet)

Ans. Mobikwik

Q.2. FF91 car claimed to be faster than Tesla. Its is named after which famous Scientist?

Ans. Faraday

Q.3. Google AdSense banned 2 words? Identify?

Ans. Fake News

Q.4. Identify the logo:

Ans. Glenmark
Q.5. Fly-fi, free Wi-fi provided by which airline?
(Hint 1: Budget Airline, Hint 2: Not Indian)
Ans. JetBlue
Q.6. Book by ——— is a $1,500-a-month contract-free service that the manufacturer says will eliminate the hassle that comes with owning a vehicle. (Hint: Book C_______)
Ans. Cadillac
Q.7. Identify the RBI Governor:
Bimal Jalan RBI
Ans. Bimal Jalan
Q.8. Switch is an online game service by which company?
Ans. Nintendo
Q.9. Recognizing the vast potential of artificial intelligence to affect the public interest, the John S. and James L. Knight Foundation, Omidyar Network,  and others have formed a $27 million fund to apply the humanities, the social sciences and other disciplines to the development of AI. Name the major founder other than the above.
(Hint: in connection with a large professional networking company)
Ans. Reid Hoffman
Q.10. Identify the personality. (Hint: Head of a famous College, Also a Board member of Tata Sons)
Ans. Nitin Nohria
Q.11. Microbus or ID Buzz is by which car maker. Said to be the car of the future. (Hint: German Manufacturer famos for building small cars)
Ans. Volkswagen 
Q.12. Glu Mobile was acquired by Plain Vanilla. Name their most famous mobile application?
Ans. QuizUp
Q.13. Mondelez International launched this in the indian market to compete with Snickers and Mars. (Hint: 4 letter word)
Ans. Fuse (by Cadbury)
Q.14. Identify the campaign.
 
Ans. Incredible India
Q.15. Question on Second Life.
Q.16. TPP is a trade agreement between countries (not inclusive of China). Expand TP if P in TPP stands for partnership. 
Ans. Trans Pacific
Q.17. 18. Extracted via hydro or steam distillation. Famous Worldwide. ‘Degs & Bopka’. (Hint: Link with Lucknow)
Ans. Ittar/ atar/ Perfume
Q.18. Identify ____ Labs. A pharmaceutical company.
Lupin Pharma
Ans. Lupin Labs 

Questions contributed by Pranav Taneja

Tata Crucible Campus Edition 2016 – Delhi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2016 – Delhi – Preliminary Round Questions

RESULTS: 

  • WINNER :
  • St. Stephen’s College – Apratim Chandra Singh and Raghav Ranveer Talwar
  • RUNNER UP :
  • IIFT Delhi – Mangu Charan and Parvash Surana

Preliminary Round Questions:

Q.1. This company has entered into a definitive agreement to acquire Sikorsky Aircraft, a world leader in military and commercial rotary-wing aircraft, for $9.0 billion. It topped the list of US federal Govt Contractors .Which company famous in defense sector?

Ans. Lockheed Martin

Q.2. Originally founded in Birmingham in 1765, the bank expanded during the nineteenth and twentieth centuries and took over a number of smaller banking companies. Black Horse is used in this banks logo since foundation. Which bank is this?

Ans. Lloyds Bank

Q.3. DittoTV is a digital offering from which Indian media and entertainment house?

Ans. ZEE

Q.4. HANDMADE is  a new store by an ecommerce giant to sell the handmade artisans and vintage artifacts?

Ans. Amazon

Q.5. Viiking Ventures acquired _______ for Rs 90 crore from Impala Distillery and Brewery and will be rebranded Goa _____.Name the beer brand. Hint: Royal

Ans. King’s Beer

Q.6. Recently launched DAWN, a car model open from the top.Which luxury car manufacturer launched it announcing _______ goes topless?

Ans. Rolls Royce

Q.7. One of its famous products includes Play-Doh and Jurassic park toys. Which toy manufacturer?

Ans. Hasbro

Q.8. It was founded by Jerome K, Henry K and George R. Name the firm which is famous for strategic buyouts and investments?

Ans. KKR

Q.9. Brijmohan Lall Munjal is the founder of?

Ans. Hero

Q.10. Saina Nehwal is the brand ambassador of this product which goes by the slogan “Bade Sapno Ki  Sahi Shuruwat “.Which product?

Ans. Kellogs

Q.11. Which Indian bank is headed by Kishore Kharat ? Hint –Development Bank

Ans. IDBI

Q.12. Question on Apple 

Q.13. Rolly Keyboard is by which IT giant from Korea?

Ans. LG

Q.14. In the US, many people participate for the ALS Association, and in the UK, many people participate for the Motor Neurone Disease Association, although some individuals have opted to donate their money. Which phenomenon went viral on the internet?

Ans. Icebucket Challenge

Q.15. ____ by ANI technologies is a cab services in India. You can see its advertisement on makemytrip.com .

Ans. Ola Cabs

Q.16. Identify the service.

air bnb

Ans. Airbnb

Q.17. This is the logo of?

Orient Electric

Ans. Orient Electric

Q.18. Which online streaming service is this ?

Meerkat

Ans. Meerkat

Q.19. Which company famous for its fans gets its name from this person?

khaitan

Ans. Khaitan

Q.20. Which character is depicted in this lego version ?

dr.who lego

Ans.Dr Who

Questions contributed by Shivam Rai

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Delhi – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Delhi – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER:  RBS – Pankaj Jain and Abhinav Kishore
  • RUNNER UP: Hero Motocorp – Pankaj Jindal and Prashanth Potana

Regional Round Questions:

1. Speedo’s US Men’s collection – Competition Racing, Boat Tracks, Fashion is what?

lifeguards

Ans. Lifeguards

2. “Phubbing” -What does it mean?

Ans. Phone Snubbing

3. Connect question on Oberoi Hotel

4. Which company was founded in 2010, by Maheshwari & Amitava Saha? The products range from maternity wear to baby products.

Ans. First Cry

5. Identify this value investor. He is the author of the book- ‘Stocks to Riches’. He passed away recently.

parag parikh

Ans.Parag Parikh   

6. It is a JV between Tata Advanced Systems (TAS) and Lockheed Martin. Founded in 2010 to address homeland security needs. Which company?

Ans. Avani

7. Introduced in NYC, by a 2800 sq ft billboard and with sales over 120$ million. By end of 1994, brand entered into Fortune’s products of the year. Which brand?

Ans. Berlie  

8. Connect.

IMG_20151012_092836

Ans. Shalimar Paints    

9. Free desserts were offered by McDonalds, 20% voucher was given by Dominos, free checkup by Sankara Eye clinics- are all Freebies offered as incentive of doing what during Apr/May 2014?

Ans. Voted during Indian General elections.  

10.  World’s most famous drooping design was trademarked to design for this creation. Name it.

marshall

Ans. Concorde

11. It was developed as a Cyrus Mistry project. It is a Tata  concept car for Geneva Motor Show. What?

Ans. Hexa  

12. This test targeted to an audience unaware of existence of McDonalds/Burger King- and who had never eaten burger before. Name it.

Ans. Whopper Virgin Test

13. How was this countered in India?

amul

Ans. Amul Girl  

14. In HR recruitment circles, what is GAFA?

Ans. Google, Amazon, Facebook & Apple

15. Team from Manipal Institute of Technology and Tata Power unveiled a solar car prototype. It is being explored for commercial viability.

Ans. Serve   

16. He is the person behind which shoe brand? His name is  PV Gopalakrishnan.

shoe brand

Ans. Bachi Shoes

17. Connect.

IMG_20151012_095626[1]

 

Ans. Bottom of the Pyramid concepts

18. Question on Masuria (Mysore weavers)

19. Give the iconic phrase by Maurice Drake, an advertising executive.It is one of the most well known ad slogans written in a Victorian pub over two pints of beer. 3 word phrase.

Ans. Beans means Heinz  

20. Car interiors made of original items collected from the Maracana. What?

car

Ans. The grass from the stadium

21. Connect question on Auric Goldfinger

22. Oxford Dictionary Word of the Year 2014?

Ans. Vape

23. Nippon Airways endearing design?

IMG_20151012_092047

 Ans. R2D2 Star Wars Design.

Questions contributed by Shubhodeep Jash

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Delhi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Delhi – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER:  RBS – Pankaj Jain and Abhinav Kishore
  • RUNNER UP: Hero Motocorp – Pankaj Jindal and Prashanth Potana

Preliminary Round Questions:

1. Yale Locks, patented by Linus Yale in 1861. This invention is synonymous with a particular community in the need of an infallible ‘magic’ lock. Which community?

Ans. Banks  

2.  K-Way, Jesus Jeans- are some of its sub brands, Holding Company- BasicNet & JJ Robison. Identity is somewhat controversial. What?

Ans. Kappa

3. Name this tourism company. The name is a German word for ‘brave’. It was started by Alfred in 1906.

Ans. Kuoni    

4. News of the Food pic- Appeared in NY Times 1944. Product popular in Southern Italy. Offered here in US for home consumption. What food?

download

Ans. Pizza

5. Which Indian company adopted villages in Varanasi and 25 master weavers designing of Banarasi drapes rich in color and texture?

Ans. Taj Hotels.

6. Which is Latin American country is the first to make growing, selling, consuming marijuana legal?

Ans. Uruguay

7. Which controversial financial sector instrument was regulated first by state of Travancore in 1914?

Ans. Chit Funds

8. Brooke Shields ad campaign – _______________ comes between me and my Calvins. Fill in the blank.

campaign

Ans. Nothing

9. Since 2005, which “Own” lady has been topping Forbes’ list of richest celebrities?

Ans. Oprah Winfrey

10. Name the computer brand whose name is derived from a genus of trees and shrubs- Maple? Name comes from Latin word for ‘sharp’?

Ans. Acer

11. Sita Air, Buddha Air, Garuda, Yeti Air, Shree Air are all carriers from which country?

Ans. Nepal

12. Which is the corporation?

home

Ans. Home Depot

13.Who is behind the charity called Swades Foundation?

Ans. Ronnie Screwvala    

 Q14. From which Shakespeare work is the line – ‘All that glitters is not gold’ found?

Ans. Merchant of Venice

Q15. Name this type of transportation whose name is derived from the Japanese word for ‘human powered vehicle’?

Ans. Rickshaw  

16. Identify whale associated with this design?

IMG_20151012_071954

Ans. Beluga

17. What GI is designed into process categories such as Jangla , Cutwork and Tissue, Tanchoi, etc?

Ans. Banarasi Sarees  

18. Which iconic brand  was founded in 1902 as Hendee Manufacturing Company by George Hendee to manufacture bicycles? Later bought over by Polaris.

Ans. Indian Motorcycles

19. Guillotine, Punch Cut, V Cut – are varieties of which implement? In India, they are manufactured by ITC.

Ans. Cigars

20.Identify the brand.

royal enfield

Ans. Royal Enfield

Questions contributed by Shubhodeep Jash. 

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Delhi – Regional Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Delhi – Regional Round Questions

RESULTS: 

  • WINNER:
    St. Stephens, Delhi
  • RUNNER UP:
    Netaji Subhas Institute of Technology, Delhi

Regional Round Questions:

Round 1:

Q1) Started his career at the age of 19. Owned by his father, this construction business was responsible for building the MP Birla Planetarium. He made headlines in 2014 for making one of the greatest comebacks in the ‘business of sports’.

1

Ans) Jagmohan Dalmiya

Q2) Which famous electrical equipment company has started the QRG Health City in Faridabad?

Ans) Havells

Q3) Who was behind this punchline, Brand of fresh creamcakes.

2

Ans) Salman Rushdie

Q4) What first in India – Iba brand of cosmetics in India- Sep. 2014- from Ahmedabad with Ecotrail personal care, a company started by 2 Jain women?

Ans) 1st Halal cosmetics brand

Q5) Which “famous cook” started his business venture at the age of 65- when he received a cheque of $99 for social security – and realized that things can no longer go on like this?

Ans) Colonel Sanders

Q6) Analysis technique- Albert Humphrey. Convention of Stanford Research institute. Started with looking at data from Fortune 500 companies in the 1960s and 70s?

Ans) SWOT

Round 2:

Q1) Connect:

Screen Shot 2015-03-29 at 4.58.37 pm

Ans) TIFR

Q2) Which brand – from history of Indian advertising – First ad shown in color on Indian televisions- 1982 Asian Games.

Ans) Bombay Dyeing  

Q3) Advertisement for:

3

Ans) Goldspot

Q4)After Telgi scam- Tata Infoway along with State Bank of Mysore – started a vending machine- Kubera in 2003. For producing what?

Ans) Stamp papers

Q5)In 1987- to acquire controlling stake in this venture- Manu Chabria, Rahul Bajaj and HInduja brothers were in the running.- British company in the business of trucks and buses.

Ans) Ashok Leyland

Q6) Marketing term coined by Jerry Walsh – for situation to ‘ride off’ on publicity for a major event without contributing to the actual event sponsorship for it?

Ans) Ambush marketing

Q7) Mudra – Suitings brand. First sponsorship of a live telecast of a sporting event – with a 1980s Windies cricket tour to India.

Ans) Vimal

Q8) Logo of which ‘institute’ in the United States?

4

Ans) Federal Reserve

Q9) Connect:

Screen Shot 2015-03-29 at 4.59.56 pm

Ans) Professor Jagdish Bhagwati   

Q10) Book On:
5

Ans) Ambanis    

Q11) Creation by which Indian brand?

6

Ans) Tanishq

Q12) 2 word term used to denote bias shown by customers for certain products due to favourable experience of other products of same manufacturer.

Ans) Halo Effect

Round 3:

Q1) What is the location of the only ATM of the Swiss Bank in India?

Ans) Indian Parliament

 Q2) Whose offering?

7

Ans) Jacqueline Fernandez

Q3) What industry- 100 billion dollar industry- had its birth in 1767 in Jackson Spa. And, it has a therapeutic usage.

Ans) Bottled Water

Q4) Anna Boch- Bought ‘The Red Vineyard’. Famous for?
8

Ans) Only buyer of a Van Gogh painting during his lifetime.

Q5) Connect:

Screen Shot 2015-03-29 at 5.00.57 pm

Ans) Aditya Birla Group

Q6) Famous eatery endorsed by Maulana Azad.

9

Ans) Moti Mahal

 

Questions contributed by Subhodeep Jash!

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Delhi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Delhi – Preliminary Round Questions

Preliminary Round Questions:

Q1) Which Apple product slated to be released soon, has the tagline- ‘Our most personal device yet’?

Ans) Apple Watch

Q2) Sun rays- Famous ship. There’s a distinct ‘+’ sign on the ship. Which Indian group owns the ship?

1

Ans) Essar

Q3) Starfleet- Fictional organization in which TV/film franchise that comprises a fictional universe and an entity knowns as the “United Federation of Planets” (The Federation)?

Ans) Star Trek  

Q4) What brand of shoes launched in 1996 owned by Mirza International?

Ans) Red Tape

Q5) Who in India owns the Indian franchise for this?

2

Ans) Sushmita Sen

Q6)In 2015, Union Budget what scheme announced by the Finance Minister in the honour of former PM Atal Behari Vajpayee?

Ans) Pension

Q7) Which Asian city was adjudged the most expensive city in the world during March ’15 as per the Economist Intelligence Unit?

Ans) Singapore

Q8)ID these 2 ad characters, eponymous with an ad campaign considered one of the worst ads in 2013-14.

3

Ans) Ramesh and Suresh

Q9) Which sports star joined Forbes 2014 Billionaire list at No. 1741?

Ans)—Michael Jordan  

Q10) Which legend was known as “Zeus of Wall Street” and also the “Pope of Wall Street”?

Ans) JP Morgan

Q11) Audio oscillator device from 1939 for the Walt Disney film ‘Fantasia’. Which company made this and started its great technology journey with it?

4

Ans) HP

Q12) Which specialized vehicle got its name from “something that pulls” , or from Latin for ‘pulled’ in the form of a verb, in the late 18th century?

Ans) Tractor

Q13)Which franchise restaurant chain operates in Australia with the brand name – ‘Hungry Jack’s’ ?

Ans) Burger King

Q14) Identify the brand from this lady.

5

Ans) Liril

Q15)Which famous brand of soft drink concentrate is owned by Ahd’bad based Pioma Industries?

Ans) Rasna

Q16) Which state in India (from North East) us targeting that by end of this year – to be a completely organic farming State?

Ans) Sikkim

Q17) What venture was started by Captain Nair named after his wife?

6

Ans) Leela

Q18) Which brand entered India in 1895 with the name ‘Royal Disinfectant Soap’?

Ans) Lifebuoy

Q19)Identify the brand from this advertisement campaign.

7

Ans)Xiaomi

Q20)Which Indian drugmaker acquired the opiates business of GSK in Australia?

Ans) Sun Pharma

Questions contributed by Subhodeep Jash!

 

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Delhi – Regional Finals Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Delhi – Regional Finals Questions

Results:

  • WINNER:
    Reckitt Benckiser – 
    Soubhagya Jena and Tanmay Prusty
  • RUNNER UP:
    Quizcraft – 
    Aditya Nath and Siddhartha Kurapat

 

Wildcard Round Questions:

Q1) Name of popular brand created by Reuben Mattus and includes a tribute to Denmark.

A) Haagen Dazs

Q2) Who is the Bollywood actress behind the “Dark is Beautiful” campaign?

A) Nandita Das

Q3 ) Which Indian company bought a 26% stake into Indonesian coal miner Baramulti?

A) Tata Power

Q4) Liberty Teller is a start-up associated with?

A)  Bitcoin ATM

Q5) Man founded famous organisation which goes onto say “What they don’t teach you at Harvard”. Who?

A) Mark McCormack

Q6) To which hospital chain, diversified now into being a healthcare group, did Jubilant sell its hospital business to?

A) Narayana Health

Q7) This company gave the world’s 1st ultra HD 4K laptop. Which company?

A) Toshiba

Q8) Which entity in India launched the video game called “Guardians of the Sky”?

A) Indian Air Force

 

 

Regional Finals Questions:

ROUND-1

Q1) Published “Gleanings in Bee Culture” sometime in January 1905. The article begins: “Dear friends, I have a wonderful story to tell”. A story that out rivals Arabian Nights.” What is this all about?

A)Wilbur Wright’s First flight.

Q2) Device that produces something using “Reverse Atmospheric Infusion”. What?

Tea

A) Tea

Q3) Means ‘treasure’ and is a lifestyle store from the Taj Hotels. What?

A) Khazana

Q4) Connect:

1

A) Carlsberg

Q5) This UK company owned a 64% stake in Agatha Christie’s works. Not controlled by family but by George and Richard in 1835. Which entity?

A) Booker

Q6) This company’s R&D in UK employs 47 people and files 15-20 patents annually. Their Intaglio that does not dry. Which company?

A) De La Rue Corp

Round 2:

Q1) First 16 models were called “Sweet 16” and had Spectraflame paintwork, redline wheels and working suspension. Models include Silhouette, Beatnik Bandit. What is being described?

A) Hot Wheels

Q2) Silverleaf,  Whitefly were important in 2014 as it affected India’s exports. What are they?

A) They are viruses that affected mango exports.

Q3) Company origin- ___________ Manual of Industrial and Miscellaneous Securities, published in 1900. What?

A) Moody’s

Q4)Connect:

1

A) Ben & Jerry’s

Q5) Book cover was disputed for due to similarity to what?

Patrick Wensink

A) Similarity with Jack Daniel’s bottle jacket design.

Q6) Made by Laljee Godhoo & Co. and is an integral part of Indian households. What?

A) Asafoetida

Q7) Connect:

3

A) Rafael Nadal

Q8) Roots of name- 1662- Friedrich- pencil making entity. Which?

A) Staedtler

Q9)Arab soap opera Musalsat compared with the Super Bowl format. It is a 29/30 day show and captures Arab World’s TV market with a viewership of 420 million. Important purpose behind this TV series. What?

A) Soap opera played out during Ramadan

Round 3:

Q1) Clothing company that is part of the PVH Group. Founed by Vincent De Paul Draddy, an American businessman employed by David Crystal Co., who needed a strong name to associate with his merchandise for menswear. Produced bespoke shirts and created the Windsor tie-knot for King George V. Which brand?

A) Izod

 Q2) Harpic product and this advert led to the first usage of which phrase?

Cleaning inside out

A) Cleaning Inside Out.

Q3) In Operation Bernhard, for which specific reason did Nazis hire Jewish artists from concentration camps?

A) Creating fake currency

Q4) Upton Machine Corporation. [Buzzer Pressed]

A) Whirlpool

Q5) Company supplier to Austro-Hungarian army. Had a collaboration with the Hero group in India. Which company?

Puch

A) Puch

Q6) Connect:

4

A) Muhammad Ali

Q7) Symbol of ?

Bureau of International Expositions

A) Bureau of International Expositions

Q8)In 1864, Lafarge won the contract for  delivery of 110,000 tonnes of lime to the construction of this famous project with the Gaz De France association. Which is this project?

A) Suez Canal

Questions contributed by Mr. Subhodeep Jash. Subhodeep is a lawyer, working in the field of public policy and research.

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Delhi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Delhi – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER:
    Reckitt Benckiser – Soubhagya Jena and Tanmay Prusty
  • RUNNER UP:
    Quizcraft – Aditya Nath and Siddhartha Kurapati

Preliminary Round Questions:

Q1) Famous rapper behind Bad Boy Entertainment, Blue Flame, and Justin’s restaurants. Who?

A) Puff Daddy (Sean Combs)

Q2) Started his career as a professional lawyer and in 1951 joined All India Radio as a journalist. He edited a famous weekly thereafter. Who?

A) Khushwant Singh

Q3) C. Marks Professor of International Studies and Professor of Economics at Cornell and is currently on Leave. He is a proponent of development economics and is the Chief economist at a place right now. Who?

A)Kaushik Basu

Q4) Identify this steel giant of Indonesia from the logo.

Krakatoa

A) Krakatau Steel

Q5) Reusable products that was originally developed and marketed by Dow Chemical Company in 1960s, it centered on a character named “Fingerman”, an index finger with a simple-drawn face, originally promoting its “Gripper Zipper” proving how it closes. What?

A) Ziploc

Q6) Dubbed as the fifth mode of transportation that would be a  “cross between a Concorde and a railgun and an air hockey table.” What?

A) Hyperloop

Q7) Financial company whose logo is a stylized representation of the primitive water pipes laid by the Manhattan Company, which were made by nailing together wooden planks. Which?

A) Chase Manhattan Bank

Q8) Pharma company founder of Aurobindo Pharma. What his is name?

PV Reddy

A) Dr. P.V.Reddy

Q9) In IT industry, described as a retail good that has a high selling price? Also used in the context of real estate. What?

A) Big ticket item

Q10) Phrase used by Alan Greenspan as a warning to denote that the market might be overvalued. Also used by Yale Professor Robert Shiller as a title of his book. What phrase?

A) Irrational exuberance

Q11) Identify this 3 word phrase used in a whisky bottle labelling to overcome Prohibition era restrictions?

For Medical Use

A) For medicinal use

Q12) Up until 1930s, the word cosmetics was used to refer to these beauty products. Then, upon Max Factor’s suggestion, it started to be referred to, by this term, which was considered to convey people of dubious reputation, not something to be referred to in polite society. What?

A) Make-up

Q13) Identify. (Narottam Seksaria/M.A. Chidambaram)

Narrottam

A) Narottam Seksaria

Q14) Lakshmi Mittal was dubbed to be “The ____________ from Calcutta” up until the 1990s, in reference to a famous steel giant. Who?

A) Andrew Carnegie

Q15) Word used to connote essential goods which can be shared amongst people as connotated by  Karl Marx. What word?

A) Communism

Q16) Identify the logo of this  auto-components company.

pri

A) Pricol

Q17) Name coined by Alfred Goldman, creative director at Benton and Bowles for a brand known to have a wingfold design and popular for toddlers. Which?

A) Pampers

Q18) Company founded by Marcel Bleustein and had Salvador Dali associated with this company. Which?

A) Publicis

Q19) Identify this tea company from the logo.

Goodricke

A) Goodricke

Q20) Identify the company associated with this co-founder Liu Li Rong. It is one of the 5 biggest mobile companies in the world.

Gionee

A) Gionee

Questions contributed by Mr. Subhodeep Jash. Subhodeep is a lawyer, working in the field of public policy and research.

Tata Crucible Campus Edition 2014 – Northern Zonal Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2014 – Northern Zonal Round Questions

RESULTS

  • WINNER :

BITS Pilani – Sahil Gupta and Tanay Shankar

  • RUNNER UP :

IIT Kanpur – Shubham and Arnab Ghosh

Round 1 (Global Attention)

1. This company- In 1969, Neil Armstrong spoke his famous words “one small step for a man, one giant leap for mankind” from the Moon

A. Motorola

2. Its a product of everyday use- has a bezel, crown, stem, hairspray, case and hand.

A. Watch

3. The eternally favourite- Amul Muppet on Jan 18, 2014 – ‘Ruk jaana hi naahi’. In tribute of?

A. The last unit of Maruti 800

4. These are the largest selling bangles in Africa- brand represented by a number.

A. 46664

5. First ever product was a anti- parasitic substance called santonim. Pele was a model at one point. Known for the varieties they offer. Barack Obama was their famous employee

A. Baskin Robbins

6. It was 10 inches long and dubbed “The Brick”.

A. Dr Martin Cooper- 1st mobile phone

 Round 2 (Visual Potential)

1. Dermatologist, Dr Christine known for bringing a unique ointment.

Dermatologist

A.No marks cream after surgery

2. Merger in the world of media.

omnicom

 A. Omincom and Publicis.

3.Registered trademark- TN Regisatration Act- Emblem derived from this.

BCCI

A. BCCI

4. What is this? Derived after Betty Naysmith, housewife, used to make mistakes.

Liquid Paper

A. Correction fluid

5. In technology, what are these implants?

password

A. Electronically authenticated password system.

6. Person – Clive Palmer. His design is going to recreate an iconic entity.

Titanic

A. Titanic

Round 3 (TATA World)

1.  Tata company- a pride of India- now, a winner of contracts for the British railway infrastructure project

Tata Steel

2.  Titan Eye+ – specific trending range for 25 to 35 age group- latest global trends. Branded as?

A. Titan Glares

3. Tata Communications- recently announced the world’s first LTE roaming service ‘Sparkle’. Which entity’s arm is Sparkle?

A. Telecom Italia

4. India propelled by youth, values right. ‘Do right’ is the motto of this company.

Tata Capital

Round 4 (Think Tenfold- Lateral Connects)

1)  Connect:

ITC

A. IPL

2)  Connect:

ITC_!

A. ITC

3)  Connect:

UA

A. United Artists

4)  Connect:

RK Laxman

A. RK Laxman

Round 5 (Rapid Intent)

1. Asked to support Obama this person said- ‘He is a rock star. It’s fantastic. I love what he is saying about education. I don’t think he will win Florida…..but he will win in Ohio and the election. I am anxious to meet him.”

 A. Rupert Murdoch

2. First Clue – Device manufactured by HTC Corp (Taiwan). Became available on Jan 15, 2010;

Second Clue – Development of the phone was codenamed Eclair.

A. Nexus (One)

3. Bought a subsidiary of an Italian giant owned by Felice B. in 1969. Into bottling water and glass bottles.

A. Parle

Questions contributed by Mr. Subhodeep Jash. Subhodeep is a lawyer, working in the field of public policy and research.