Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Lucknow – Regional Finals

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Lucknow – Regional Finals Questions

RESULTS

  • WINNER : Ms. Sheetal Verma and Rajan Shukla
  • RUNNER UP : Sanjit Dutta and Chandan Shahi

Regional Round:

1. This is a famous man ,his first name is Billy,as a good cricketer he later went on to become a manufacturer along with a friend of his .There are two names constituted a great brand in the world of cricket . Which brand in the world of cricket was created by Billy and his friend? Which company did he cofound?

q.1.

Ans. Gunn & Moore

 2.Who is considered the father of venture capital?

Ans. Arthur Rock

3.What became popular after these two events- One was a huge order placed by a contractor for naval flying suits. The other was in 1923 when BF Goodrich started manufacturing rubber overshoes with them ?

Ans. Zipper

4. Who joined the board of Lakme in 1961 & was appointed as the Managing Director in 1964 ,this was followed by taking over as Chairman of the Board in 1982?

Ans. Simone Tata

5. Who designed a line of sunglasses for TAG Heuer & also created a line of shoes for Cole Haan? Her most interesting collaboration was with Frank Gehry to come up with items of jewellery for Tiffany?

Ans. Maria Sharapova

6. Which US city was known for watches & is called the “Brass City”

Ans. Water Burry

7. Connect:

q.7.

Ans. Brasilian National Soccer Team

(Vivo, Guarana Antartica, Gatrode, Gillete Commercial featuring Rahul Dravid)

8. What invention got a patent for Joseph Glidden in 1874?

q.8.

Ans. Barbed Wire

9. In the 1930s , Alec Waugh called it ‘ the bible of cricket’

Ans. Wisden

10.Expand ROPO?

Ans: Reseach Online , Purchase offline

11. Who was the project manager for Microsoft Bob, Microsoft Encarta , & Expedia was also Person of the year 2005?

Ans. Melinda Gates

12.After whom is the filter in Instagram that increases saturation & temperature named?

Ans. Kelvin

13. The Pomodoro Technique is a time management method developed by Francesco Cirillo in the 1980s known as ’pomodori’, the plural of the Italian word pomodoro which refers to what edible item?

Ans. Tomato

14.Which township gets its name from the Gujarati word for ‘salt’

Ans. Mithapur

15. ________ ___________ sales are typically organized by non-profit organizations such as churches & schools to raise money for a charity cause or a special occasion like Easter or Mother’s Day?

Ans. White Elephant

16. They are the founders of?

q.16.

Ans. Founders of Harley Davidsons

17. Identify the names associated to a company?

q.17.

Ans. Dun & Bradstreet (named after them)

 18.He is 44 & resident of New York, his net worth was $8.5 billion in 2008, his source of Wealth is investments, Occupation : corporate raider & author. Who is this?

Ans. Gordon Gekko (fictional character of the film “ Wall Street”)

 Questions contributed by Debasish Mandal 

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Indore – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Indore – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: BHEL Bhopal – Debasish Mandal & Vivek Pathak
  • RUNNER UP: Connekt Technologies – Tarang and Vikas P

Regional Round Questions:

1.BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economics : In this what is S?

Ans. South Africa

2. Who is this?

q.2.

Ans. George Lucas of Lucas Film

3. Chaleo Yoovidhya cofounded this famous brand that energised the world. Name the brand.

Ans. Red Bull

4. Connect

q.4. 

Ans. A. R. Rahman

(KM Music Conservatory (KMMC) is a higher education institution founded in 2008 A. R. Rahman Foundation, Liquid Comics owns KM Music Conservatory, A. R. Rahman is the music director of “Slumdog Billionaire”)

5. Poverty and Famines : An Essay on Entitlement and Deprivation is his book and was awarded the 1998 Nobel Prize in Economic Sciences. Name him.

Ans. Amartya Sen

6. The Union Home Ministry found a file on sanction to pay India’s first Governor-General , Lord Mountbatten , the princely sum of Rs.64,000 after his term ended in 1948. What was this sanctioned for?

Ans. TA/DA allowance for moving back to his country or Re-location allowance

[Note : On the direction of Prime Minister Narendra Modi, the Union home ministry is on a cleanliness drive and, in less than a month, has destroyed nearly 1.5 lakh files that had gathered dust for years.]

7. Identify this organization which every quizzer would respect?

wipo

Ans. World Intellectual Property Organization (WIPO)

8. Pakistan’s first finance minister Ghulam Mohammed in 1945 started a steel company joining forces with an Indian and headquarters in Mumbai. After the partition, when Mohammed migrated to Pakistan ,this company changed the industry and renamed themselves. What resulted thus?

Ans. Mahindra

9. Connect.

red cross

Ans. Red Cross

( Founder of Red Cross Henri Dunant, Red Crescent emblem used in Muslim countries was first used by ICRC volunteers during the armed conflict between the Ottoman Empire and Russia (1877–1878), Red Lion and Sun Society of Iran)

10. In 1997, which indian bank launched first internet banking “infiniti “?

Ans. ICICI Bank

11. What is showrooming in the retail world?

Ans. It is the practice of examining merchandise in a traditional brick and mortar retail store or other offline setting, and then buying it online, sometimes at a lower price.

12. Identify the logo?

bmb

Ans. Bhartiya Mahila Bank

13. Connect.

hindu

Ans. Hindu

(Ganapathy Dikshitar Subramania Iyer is the founder of Hindu newspaper, Ndtv Hindu TV channel was launched on 16 May 2009 which was owned by NDTV (51%) and The Hindu Group (49%), Hindu commercial comparing with TOI)

14. Which extremely important entity of India is this?

14

Ans. Survey of India

15.Directed by Oscar winner Daniel Junge and Kief Davidson , ‘Beyond the Bricks’ is a documentary of which brand?

Ans. LEGO

16. This was invented and patented by Professor James ‘Crash’ Ryan from the university of Minnesota and is Orange in colour (message case in ships). What we are talking about?

Ans. Black box

17.Who is this gentleman from world of business behind Nehru?

gdbirla

Ans. G D Birla

18. Which history student from Bombay university became co-founder of “ Himmat Weekly” in 1964, which he edited for ten years?

Ans. R M Lala

19. Connect:

msd

Ans. M S Dhoni

(He got a job of a ticket collector in South Eastern Railway, Sourabh Ganguly talking about him, Nagarjuna is a key member of Mahi Racing Team India)

20. Digital currency created in 2009 which follows the ideas set out in a white paper by the mysterious Satoshi Nakamoto.

Ans. Bitcoin [Naka Moto currency]

21. Inner Steel is what drives a player to be his best , Every Hit makes him stronger , more resilient and his colours make him play even harder. Steel on the inside ,your colours on the outside. Whose Campaign?

Ans.  Gillette

22. Who uses this coding language?

code

Ans. Mumbai Dhabbawala

23.Cristiano Ronaldo has signed a long term partnership with this brand and joined the brand. He joins Maria Sharapova and Leonardo  De Caprio as the brand’s ambassador.

Ans. TAG HEUER

Questions contributed by Debasish Mandal

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Endeavor Careers – Kushan Patel and Meghshyam Shirodkar
  • RUNNER UP: Triton Communication – Mahesh Manjawala and Mayur Rana

Regional Round Questions:

1. Which colour was discussed for its ability to be noticed in peripheral vision at a conference attended by paint experts from Du Pont & Pittsburg Paints , known for its ability?

Ans. Yellow colour.

2. Connect:

q.2.

Ans. Yardley

[ 1. Charles Yardley junior 2. In 2009, Wipro had acquired Yardley’s businesses in Asia, Middle East, North Africa and Australasia for Rs 210 crore. 3. Video of Windsor Castle which is situated in London. The brand started in London and also received the Royal Warrant. 4. Yardley’s signature scent is English Lavender, which was launched in 1873 ]

3. Identify the significance of the coin.

q.3.

Ans. Roger Bannister’s sub-four-minute miles run in 1954

4. Which ice cream brand christened by Reuben Mattus was given an exotic, family European-sounding name which in fact meant nothing?

Ans. HAAGEN DAZS

5. Which three letter unique identifier would refer to a lieutenant who died in an airplane crash near San Diego on September 4, 1913, becoming the 10th fatality in US army aviation history?

Ans. LUV – Reference to Dallas Love Field

6. Identify the missing word

q.6.

Ans. Petrol

7. What were nervous customers given at the top while trying out the world’s first escalator in 1898 at Harrods?

Ans. Brandy

8. Identify the country

q.8.

Ans. Columbia

9. Connect

q.9.

Ans.  Frugal Engineering

[1. The term was coined by Carlos Ghosn, the joint chief of Renault and Nissan, who stated, “frugal engineering is achieving more with fewer resources.”  2. “First break all the rules: The charms of frugal innovation”. The Economist. Navi Radjou and Jaideep Prabhu coauthored the book ‘Frugal Innovation: How to Do More With Less’  published worldwide by The Economist. 3. In India, the words “Gandhian” or “jugaad”, Hindi for a stop-gap solution, are sometimes used instead of “frugal”.  4. Example of the concept : In 2005, the MIT already suggested the conception of a 100 USD computer for developing countries through the project “One Laptop per Child” which would have been deployed in almost 1.5M units. ]

10. Which painter was granted the rights to reproduce 12 paintings from his collection after receiving a contract from Joyce Hall, founder of Hallmark Cards?

Ans. Winston Churchill

11. Which dance studio was co-founded by Charles Casanave, Chester Casanave along with a famous person in 1947?

Ans. Fred Astaire

12. This was an Airline It was originally called Orient . It went on to become what?

Ans. Pakistan International Airlines

13. Which design by Theyre Lee-Elliot was later stylized in 1997 along with art & designs from international artists & other sources to represent countries where the company had presence?

Ans. British Airways Livery & Speedbird logo.

14. What is Nia Effect in consumer behaviour & marketing?

Ans. Preference of short brand names over long ones.

15. Identify the brand

q.15.

Ans. Toilet Duck

16. What is the name of Bob Parson’s domain register company?

Ans. GODADDY

17. Fill in the blank- In the scripts for Fit the Fourth of the radio series, Deep Though was asked if it is not a greater analyst than the _____________Starthinker in the Seventh Galaxy of Light & Ingenuity which can calculate the trajectory of every single

Ans. Googleplex

18. Identify the personality

q.18.

Ans. Mahinda Rajapaksha

19. Connect

q.19.

Ans. NCR Corporation

[1.The company began as the National Manufacturing Company of Dayton, Ohio, which was established to manufacture and sell the first mechanical cash register, invented in 1879 by James Ritty. 2. In the 1950s NCR introduced MICR (Magnetic Ink Character Recognition) 3. Milana  Vayntrub playing the “Lily Adams” character in a series of AT&T television commercials. NCR was acquired by AT&T in 1991. 4. Thomas Watson was a famous salesman of NCR who later founded IBM.]

20. Which personality created the ‘Believe Foundation’ in 2006 to help terminally ill children. The artist has created her first fragrance for men as ‘Rogue Man ‘

Ans. Rihanna

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal  

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Goa – Regional Finals Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Goa – Regional Finals Questions

Results:

  • WINNER: Savoir Faire India – Rajiv D’Silva and Harshvardhan Bhatkuly
  • RUNNER UP: Splash! Communication – Ameya Mardolkar and Aniruddha Sengupta

Regional Round:

Q.1.In 1938, a Swiss chemistry student, named Franz Greiter was effected by a certain medical while climbing mountain Piz Buin. This on the swiss Austrian border. He then set out to invent a effective remedy of the same, he came up with a brand in 1946. Its extremely popular brand in the world.Today its got modified into a cream. Name the brand.

Ans. Glacier cream

2. Launched on June 14,1967 it was touted as the “first newspaper for the full computer community”.

Ans. Computer World

3. Connect.

Q.3.

Ans. Alibaba

 4. The product became so popular in Italy that food stores started a service called “The Smearing”. What are we talking about?

 Ans. Nutella

 5. Boston Globe’s Beijing Asia Correspondent. Editor-in-chief of NewsX. Passed away recently.

Ans. Jehangir Pocha

 6. It was sometimes called “ Goring-Schnaps after Hermann Goring who was appointed Imperial Gamekeeper.

Ans. Jägermeister

7. This article of Gary Worlf, titled ‘The Curse of Xanadu’ in the wired magazine states: ”It was the most radical computer dream of the hacker era. ______ _______’s Xanadu project was supposed to be the universal, democratic hypertext library that would help human life evolve into an entirely new form. Instead it became a famous vaporware project- a 30-year saga. Who are we talking about?

Ans. Ted Nelson (coined the term hypertext)

 8. His Last word.

q.8.

Ans. “Just do it”- the tagline of Nike , by Gary Gilmore

9. Bharti Enterprises has agreed to sell a majority stake in which of its group company to a unit of US-based Brightstar Corp

Ans. Beetel

10. What did this two create?

q.10

Ans. Soundcloud

11. Connect.

q.11

Ans. National Geographic

 [Afghan Girl (real name Sharbat Gula ) is a 1984 iconic photographic portrait by photographer Steve McCurry which appeared on the June 1985 cover of National Geographic. John Capstock also a National Geographic photograher. Steve McCurry National Geographic photograher famous for capturing momentous events as the coronation of Queen Elizabeth II]

12. Sometime in early 1932, SS Itaquicê, left Rio in Brazil with a 69 member crew, and 50,000 pounds of coffee in a novel, but unsuccessful attempt. What were they attempting?

Ans. The Olympic

 13. Invented by Omar Knedlik in the late 1950s; Knedlik hired artist Ruth E.Taylor to create a name (original) and logo for his invention. Name the product.

Ans. Slurpee

 14. As the image was not clear , so any reader who witnessed the quiz may send the picture and due credit will be given to the contributor.

Ans. Amul print Ad

15. What commercial area in Delhi was named after Khan Abdul Jabbar Khan, The republican party head and former chief minister of West Pakistan ?

Ans. Khan Market established in 1951

16. They were considered an important over the bowling pin-shaped “Hamilton” ones, which tended to slip easily and roll off surfaces- the new design thus became standard across the British Empire. Soon turning into a prized item, they are found in India and Japan- used in Japan for Ramune. What are we talking about?

 Ans. Goli / Goti Soda bottle

 17. Amar Chitra Katha comics “ quite conquerer “ . About whom?

Ans. JRD TATA

18.Identify the Logo.

q.18

Ans. Jaico

 19. Connect.

swami

Ans. Swami Vivekananda

 [IISC Bangalore is the outcome of an accidental meeting between Jamsedji N. Tata and Swami Vivekananda on a ship in 1893. Special youth program is dedicated to him. Raipur Airport is named after Swami Vivekananda.Vivek express is the longest route train of Indian Railways.]

 20. Identify.

q.20.

Ans. Harper Collins

 21. Connect.

 q.21

Ans. Remington

[Founder Remington. K L Saigal worked as a typewriter salesman for Remington. Pierce Brosnan and Stephanie Zimbalist in Remington Steele (American television series). Two crossed Remington rifles with bayonets indicating Guatemala’s willingness to defend itself by force if need be]

22. Name the Advertiser.

q.22.

Ans. Chevrolet

 23. It is estimated that investors lost Rs.1.5 trillion due to insurance mis-selling . Mint newspaper famously quoted it as “The _____ rip-off was an institutional defrauding of the small investors” and covered it in an article _____Rips off Consumers.

 Ans. ULIP

 Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL,Bhopal  

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Mumbai – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Mumbai – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER- Tata Industries – Nikhil Sonde and Sidharth Srinivasan
  • RUNNER UP- JP Morgan – Dhananjay Shettigar and Geo Thomas

Regional Round Questions:

 

1. It is the first heritage building to get a Gold rating from the Indian Green Building Council. The plot for the building was bought in South Mumbai in 1904. The building was completed in 1924. The Associated Building Company owns the building and is responsible for maintaining it. Which heritage building?

Ans. Bombay House

2.

Q.2.

Ans.  Ideal description of office cubicle by Scott Adams

 3. True Value: Maruti : :First Choice :   ?

Ans. Mahindra

4. Name the city.

 q.4.

.Ans. Bombay

 [Harsh Mariwala : Marico is an Indian consumer goods company providing consumer products and services in the areas of Health and Beauty based out of Mumbai ((previous name Bombay. 

Amrutanjan Healthcare Limited is an Indian pharmaceutical company established by Kasinadhuni Nageswara Rao in Mumbai (previous name Bombay) in 1893.

Bombay Sapphire is a brand of gin owned by Bacardi.]

5. According to National Geographic, it has become a junkyard.A single cleanup in spring 2011 removed over 8 tons of trash.People now run the risk of losing a deposit of $4000 if they do not clean up their trash. The entity in question is also big business with people spending $40,000-$50,000 on an average. Name the entity.

Ans. Mount Everest

 6. Some people say that the word is derogatory and is also a means to exploit poor. What is the form of informal employment in which a homeless person is paid to display advertising?

Ans. Bumvertising

7. This term was often used during the cold war era because of its political, social, and economic relevance. This term itself was first introduced in the late 1940s by the United Nations. Today, the term is slightly outdated and has no official definations; however, it is generally thought of as the capitalist, industrial, wealthy, developed countries that aligned with the United States after World War II. What term (two words answer)?

Ans. First World

8. Who is this named after : distilled eight times for the essence of vodka purity ?

q.8.

Ans. Mendeleev (of periodic table)

 9. Known as the Hoover Index, this measure of income inequality is commonly named after an ‘outlaw’. Which index?

Ans. Robinhood Index

 10. Connect for an entity.

q.10.

Ans. Planning Commission of India

[ India’s first Prime Minister Jawaharlal Nehru, a socialist who admired Joseph Stalin’s drive to industrialize the Soviet Union, set up and chaired the Planning Commission to map out a development path for India’s agrarian economy.

P.C. Mahalanobis,Indian statistician who was instrumental in formulating India’s strategy for industrialization in the Second Five-Year Plan (1956–61).

 The Gadgil formula is named after Dhananjay Ramchandra Gadgil, a social scientist and the first critic of Indian planning. ]

 11. The brand’s first product was launched in 1958 in Spain by Javier de Barberá Sanromä Cruz. Today it is common in cars.Name the brand.

Ans. Ambi Pur

 12. Which corporation? What first in the world?

q.12.

Ans. First industrial Robot by GM

13. Through its commercial titled ‘Everyone can with _________’, the camera brand attempts to dismantle, and then reconfigure, consumer perception of the category. The message is: the segment is not just for professional; it is for everyone.

Ans. Canon

 14. Over the past 200 years,It has been cancelled 24 times due to cholera epidemics and war. In 1811, an agricultural show was added to promote agriculture. The horse race which started in 1812 persisted until 1960; the agricultural show still exists and is held every four years. What is that which the locals simply call wiesn after the colloquial name of the fairgrounds , Theresienwiese ?

Ans. October Fest

15. Connect.

q.15

Ans. NASA

 [Cardiac Monitor developed by NASA

 NASA SPINOFF technologies are commercial products and services which have been developed with the help of NASA, through research and development contracts (such as SBIR or STTR awards), licensing of NASA patents, use of NASA facilities, technical assistance from NASA personnel, or data from NASA research.

 Ray-Ban, Survivors and Diamond Hard are registered trademarks of Bausch & Lomb, Inc.

 Ray-Ban Survivors Collection sunglasses feature a coating that offers 10 times the scratch-resistance of conventional glass lenses.]

 16.Confession of an Advertising Man is a 1963 book by David Ogilvy. In the final section he posed a question and makes one think as to why a genius in advertising and an advocate of this medium even wants to raise such a thought. What is the question , he raised?

Ans: If all humans can think , “Should Advertising Be Abolished?”

17. Connect.

q.17.

Ans. Versace

 18.This Suzuki bike’s name means “Peregrine Falcon” in Japanese.

Ans. Hayabusa

 19. Connect

q.19.

Ans.  Nobel Prize

 [Jean Henri Dunant was the founder of the Red Cross, and the first recipient of Nobel Peace Prize.

 The Grameen Bank is a Nobel Peace Prize-winning microfinance organization and community development bank founded in Bangladesh.

 Aga cooker was invented in 1922 by the Nobel Prize-winning Swedish physicist Gustaf Dalén

Guglielmo Marconi won the 1909 Nobel Prize in Physics with Karl Ferdinand Braun “in recognition of their contributions to the development of wireless telegraphy”]

20. Which company is the sponsor of this program?

q.20.

Ans.Happily Unmarried

21.The brand once used the slogan”The original. If your grandfather didn’t worn it, you wouldn’t exist”

Ans. Old Spice

22. A British retailer Francis Place was one of the first to experiment with this new retailing method at his tailoring establishment in Charing Cross. He wanted to take advantage of the increasing levels of conspicuous consumption and thought of a novel  way to attract customers. What did he start?

Ans. Display Window

 23.Connect :

 q.23.

 Ans.Steve Jurvetson

 [The photograph of Steve Jurvetson

He was a venture capitalist investor in Hotmail.

The term ‘viral marketing’ was invented by Tim Draper and Steve Jurvetson of VC Draper Fisher Jurvetson, early investors in Hotmail. It was their idea to include the ‘Get your FREE Web-based email…’ message and URL the bottom of every Hotmail sent. Believe it or not, the founders were reluctant at first – they thought it was too much like spam. But, of course, they eventually agreed and the rest is history. For the record, Hotmail had one million registered users in less than six months from launch. Five years after launch they had 65 million. Draper and Jurvetson chose the term ‘viral’ because they felt it best described this infectious spread of the Hotmail word.]

 Questions contributed by Ms Meenakshi Verma of BHEL Bhopal.

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Pune – Regional Finals Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Pune – Regional Finals Questions

Results:

  • WINNER:
    Barclays –
    Asish Behera and Amogh Deshpande
  • RUNNER UP:
    Tata Motors –
    Prathmesh and Aditya Ramani

 

Wild Card Questions:

1. Which pharma company logo consists of a capsule and 2 pills?

A. Merck

2. It takes its name from a German word for ‘Seagull’; started as an ice cream brand?

A. Movenpick

3. Juice is a fashion and lifestyle magazine published by?

A. Jabong.com

4. Which company launched the business vertical ‘Happy Nest’?

A. Mahindra

5. Dimitry and Justin Frankel launched this in 1997, initially called Nullsoft. What?

A. Winamp

6. Its NYSE ticker symbol is BID. Which company?

A. Sotheby’s

7. Which Japanese company known for camera translates to ‘ripening field of rice’?

A. Minolta

8. Which brand is named after the species ‘Pelia caparilos’?

A. African antelope giving the word Reebok

 

Regional Finals Questions:

 

Round 1:

1. What made Jim Goetz reach the top of the Midas list in the business world?

A. Funded Whatsapp in its initial days

2. This book is based on which financial firm?

1

 

A. Lehman Brothers

3. In July, 2011, TITAN launched HTSE collection of watches which run on light. If HT stands for High Tech, what does SE stand for?

A. Self Energized

4. Connection:

Intel Malala ad (video); b) Louis Edward Walker and c) OMNI Hotels and resorts

Ans: CNN Studios

5. The entire crown of this national historic landmark is clad with shiny silver ‘Endura KA-2’ stainless metal developed by Krupp and marketed under the trade name ‘Nirosta’. Which iconic building?

A. Chrysler building

6. Chocolatines Savory Wine Flight Pairing ($80) , Halo Natural Pet Food ($6,142.89) , Max Martin Shoes ($750) , Dosha Tea-Based Pops ($35) , Blossom Blends Tea ($49.95) , Hydroxycut Weight Loss Products ($38.96), Narrative Clip camera ($279) , Polar Loop Activity Tracker ($109.95) , Steamist Home Spa System ($2,560) , M3K Beauty Products ($100) , Best of Vegas Tour Package ($9,000) , Rouge Maple Syrup ($250) , House Call From Nutritionist Heather Lounsbury ($500) , Slimware Dinnerware ($59) , Huntley Drive Fitness Training Sessions ($850), Le Petit Cirque Troop ($575) Le Petit Cirque Troop ($575), Jan Lewis Designs Bracelet ($400) , Walk Japan Tour of Japan ($15,000) , Epic Pet Health Therapy ($1,571.98) , Acure Skincare ($300) , Rocky Mountaineer Train Trip ($4,078.00) Gizara Arts Print ($1,000)  Jitseu Handbags ($279) , Imanta Mexico Resort Stay ($3,300), Koala Landing, Resort Stay in Kauai ($2,000) , Aviv 613 Vodka ($30). These are the contents of what?

A. Academy Award goodie bag package for the nominees who don’t win

 

Round 2:

1. The rule of three in business and economy is a rule of thumb in the business world. Who gave this theory?

A. BCG

2. Identify the person who gave Mosaic and Netscape.

2

A. Eric Bina

3. P. Ramachandra started this in 1983 with a single product and 5 employees. What?

A. Jyoti Laboratory

4. Connect:

Screen Shot 2014-11-06 at 9.48.59 pm

Hint: started with pale ginger oil. Which company?

Ans: Canada dry

5. Constructed by Gaget, Gantheir and Co., it was funded by a lottery. By the end of 1879, about 2,50,000 francs have been raised. What?

A. Statue of Liberty

6. Childhood picture of P.P. Chhabria and K.P. Chhabria was shown. What did they find?

A. Finolex

7. Edward Bernays, the father of public relations threw green parties to make the colour of what packaging fashionable to women?

 A. Lucky strike

8. Connect:

Screen Shot 2014-11-06 at 9.36.32 pm

A. Lady Godiva

9. Introduced in 1953, Johnson’s baby shampoo was the first special formulated product. What was the formula called?

A. No more tears

 

Round 3:

1. Logo of which apparel brand.

3

A. Best Seller

2. The classification of this chart was developed in 1983 by Michael Edwards with standard families such as Woody, fresh, oriental etc. What chart is this?

A. Perfume chart

3. To which company did HUL sell Glucovita in 2003?

A. Wipro

4. Which retailer has been trying to trademark it footlong brand?

A. Subway

5. Connect:

Screen Shot 2014-11-06 at 9.21.47 pm

A. TTK Hawkins Cooker

6. It is named after a type of mango that originated in Jamaica and was originally grown from a seed brought by immigrants from India.

A. Bombay Mango

7. Connect:

Screen Shot 2014-11-06 at 9.18.27 pm

A. Vineyard tourism

 

 

Questions compiled by Kamanasish Chowdhury of Q-factor Knowledge Solutions.

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Navi Mumbai – Regional Finals Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Navi Mumbai – Regional Finals Questions

Results:

  • WINNER :
    Cap Gemini –
    Rajashri Chanda and Mayank Shah
  • RUNNER UP:
    Idea Forge Technologies –
    Shubhankar Ghokale and Piyush D

 

Regional Finals Questions:

1. A company named Ivoclar Vivadent of Liechtenstein manufactures 60 million of these annually in 10,000 different shades and shapes, which account for 40 per cent of all sales in Europe and 20 per cent worldwide. With a turnover of some 600 million Swiss francs, Ivoclar has 1.3 million consumers in 120 countries using its products. What product, which is the country’s leading export?

A. DENTAL

2. Identify.

1

A. Father of Public Relations

3. What engineering company was founded in Turin, 1978 by Franco Mantegazza and taken over in 2002 by Rieter Holding Ltd. They designed Tata’s Nano?

 A. I.DE.A Institute

4. Connect:

2

A. Ranbir Kapoor

5. This e-com portal was co-founded by Arun Chandra Mohan, Praveen Sinha and Lakshmi Potluri after which Manu Jain and Mukul Bafana joined the organisation. 

A. Jabong

6. In marketing of Scandinavian beers (like Carlsberg, Tuborg etc.), what is J-day?

A. Julebryg Day – The day of the Danish Christmas Beer

7. Bugs Bunny for promoting Tang, Fred Flintstone for Winston cigarettes, Dennis the Menace for Dairy Queen are all examples of __________.  What?

A. Spokestoon

8. Explain.

 3

A. Billboard captures moisture and converts it into water

9. In a hierarchy, every employee tends to rise to his level of incompetence. How do we know this principle as? (_ _ _ _ _     _ _ _ _ _ _ _ _ _)

A. Peter’s Principle

10. Connect.

4

A. PETA

11. Founded in Turin in 1895 by Luigi, it was initially run from a small grocery store at Via San Tommaso. Identify this coffee brand.

A. Lavazza

12. This pharma company was founded by KB Suri. (_ _ _ _ _ _ _)

A.Morepen

13.Connect.

5

A. TERI

14. Indian Bank first set up a pilot branch here in 2005, when business began to boom in the area due to what was called ‘urban financial inclusion’. Two years later the bank called the place a showcase of Indian entrepreneurship with bustling of economic activities like tanneries, plastics, garments, confectionaries etc and converted the pilot with 6317 accounts into a full-fledged branch with an ATM. Within three years, the brand had 35,578 account and deposits of Rs.41.29 crores. Which area/place?

A. Dharavi

15. Identify.

6

A. P C Parekh

16. The phrase first originated in a music tune by Fred W Leigh. It was popularised by a famous brand in 1924 through a series of ads featuring a pitiful woman by the name Edna or Eleanor who was unfortunate in love and for reasons unknown to herself and was never able to find love. But people around her knew the reason and since it was an embarrassing subject they never told her about it. What phrase?

A. Always a bridesmaid, never a bride.

17. What innovative concept is introduced by this beer vending machine?

7

A. Operates only through passport

18. “India’s largest publisher of mass appeal books” (_ _ _ _ _ _   _ _ _ _ _)

A. Pustak Mahal

19. What is the significance of this machine?

 

8

A. Kirloskar

20. Connect.

9

A. Maruti

21. The creators of Angry Birds chose pigs as the enemies of the birds because something was in the news world over at that time. What?

A. Swine Flu

22. Identify.

10

A. Khan Academy

 

Questions contributed by Viraj Morabia.

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Bangalore – Regional Finals Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Bangalore – Regional Finals Questions

Results:

  • WINNER:
    IAME –
    Mahantesh and Prasad Shetty
  • RUNNER UP:
    Oracle –
    Mitesh and Yaggy

Regional Finals Questions:

1. [Silver] Coldiretti, which represents agricultural producers, has called on foreign governments and the European Union to stamp out what it called a “market of horrors”, encompassing pasta, pizzas and other Italian-type foods which are sold under a what theme?

A. Mafia

2. [Silver] Advertisement of Kleenex which is a tribute to tearjerkers such as Kaagaz Ki Phool.

3. [Bronze] Which place of learning with a motto “Learning Today, Leading Tomorrow”, started in 1961, is the only one in its category to receive college  credit recommendations from the American Council of Education (ACE), has interpreters like the UN and can teach its students in 28 languages including Spanish, German, French, Chinese and Mandarin Chinese?

A. Hamburger University

4. [Gold] Nicolas Jacques Conte, (1755 – 1805), Paris), was a French mechanical genius who developed the method on which the manufacture of modern ________ is based. 7-words answer. Answer is in plural.

A. Pencils

5. [Silver] Marcel van Dam, Dutch sociologist and former politician, is credited with having invented it and being the first to implement in Netherlands on February 15, 1967. What is it that in 2014 made an entity named Today’s Chanakya famous?

A. Exit Polls

6. [Silver] Connect:

Screen Shot 2014-11-04 at 6.15.40 pm

Round 2:

1. [Silver]

Screen Shot 2014-11-04 at 6.18.12 pm

2. [Silver] This is a system that prevents internet users from accessing web page content (most notably news content and scholarly publications) without a paid subscription. (_ _ _    _ _ _ _)

A. Pay Wall

3. [Silver] It been in private hands since the middle ages and been in the Antrobus family since the early 1800s. But when the heir to the Antrobus baronetcy was killed in the Great War the estate was put up for sale. In the hands of Messrs Knight, Franck and Rutley, on the 21st September 1915, the historic site went under the hammer. Sir Cecil Chubb, who’d had no intention of bidding at the sale, bought it ‘on a whim’ as a gift for his wife who, it’s claimed, was none too pleased. The site may be worth 51 million pounds or maybe more today. What site in the UK?

A. Stonehenge

4. [Bronze] How do we better know Lockheed Martin’s Advanced Development Programs? (_ _ _ _ _    _ _ _ _ _)

A. Skunk Works

5. [Bronze] It has its main headquarters in London on King Street and Rockefeller  Plaza in New York. It is owned by Groupe Artemis, the holding company of Francois-Henri Pinault.

A. Christie’s

6. [Bronze]  This company which had a German collaboration in 1940 was bought by Loral Corporation for $640 million in 1987. The erstwhile famous name disappeared and became the defence systems unit of Loral. Loral’s rights to the designs were sold to Lockheed Martin which purchased the defence systems unit in 1993. What designs that can be non-rigid, semi-rigid and rigid?

A. Goodyear Blimps

7. [Gold] Connect to a personality.

Screen Shot 2014-11-04 at 8.22.06 pm

A. Positioning by Jack Trout.

8. [Silver] Connect the following terms to Weibo and social media in China: June 4, 1989, 25th anniversary, Tiananmen, Tank, Square, Rebellion, Law, Student Leaders.

A. These terms are banned for usage in social media in China.

9. Character from Sega’s Saturn Game that has the ability to quench one’s thirst. Which brand is this character’s name?

Pepsi_Man

A. Pepsi Man

 

Round 3:

1. [Silver] By the time Queen Victoria came to the throne in 1837, the company’s store was already a London landmark. Families flocked to was what called ‘Toy Emporium’.

A. Hamley’s

2. [Gold] Connect:

Screen Shot 2014-11-04 at 8.55.12 pm

A. Chesterfield

3. [Bronze] This term refers to the process of placing dots to form an image. (_ _ _   _ _ _ _ _ _)

A. Dot Matrix

4. [Gold] Connect: This word is connected to all the elements and is specifically found in defined disclosures. No one knows who owns the usage of the term.

Screen Shot 2014-11-04 at 9.05.39 pm

A. Mahabharata

5. [Silver] Connect: Audio clip is from the soundtrack of a famous movie.

Screen Shot 2014-11-04 at 9.11.25 pm

A. Amadeus booking services

6. [Silver] Identify this outstanding copywriter.

bruce-barton-2

A. Bruce Barton

7. [Gold] The company hired the statistician William Sealy Gosset in 1899, who achieved lasting fame under the pseudonym ‘Student’ for techniques developed for the company, particularly Student’s t-distribution and the more commonly known student’s t-test.

A. Guinness

8. The first recorded use as a color name in English was in 1915. It is the  name given for various very pale tints of yellowish-orange that are close to beige. What colour is this?

111

A. Champagne

 

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Delhi – Regional Finals Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Delhi – Regional Finals Questions

Results:

  • WINNER:
    Reckitt Benckiser – 
    Soubhagya Jena and Tanmay Prusty
  • RUNNER UP:
    Quizcraft – 
    Aditya Nath and Siddhartha Kurapat

 

Wildcard Round Questions:

Q1) Name of popular brand created by Reuben Mattus and includes a tribute to Denmark.

A) Haagen Dazs

Q2) Who is the Bollywood actress behind the “Dark is Beautiful” campaign?

A) Nandita Das

Q3 ) Which Indian company bought a 26% stake into Indonesian coal miner Baramulti?

A) Tata Power

Q4) Liberty Teller is a start-up associated with?

A)  Bitcoin ATM

Q5) Man founded famous organisation which goes onto say “What they don’t teach you at Harvard”. Who?

A) Mark McCormack

Q6) To which hospital chain, diversified now into being a healthcare group, did Jubilant sell its hospital business to?

A) Narayana Health

Q7) This company gave the world’s 1st ultra HD 4K laptop. Which company?

A) Toshiba

Q8) Which entity in India launched the video game called “Guardians of the Sky”?

A) Indian Air Force

 

 

Regional Finals Questions:

ROUND-1

Q1) Published “Gleanings in Bee Culture” sometime in January 1905. The article begins: “Dear friends, I have a wonderful story to tell”. A story that out rivals Arabian Nights.” What is this all about?

A)Wilbur Wright’s First flight.

Q2) Device that produces something using “Reverse Atmospheric Infusion”. What?

Tea

A) Tea

Q3) Means ‘treasure’ and is a lifestyle store from the Taj Hotels. What?

A) Khazana

Q4) Connect:

1

A) Carlsberg

Q5) This UK company owned a 64% stake in Agatha Christie’s works. Not controlled by family but by George and Richard in 1835. Which entity?

A) Booker

Q6) This company’s R&D in UK employs 47 people and files 15-20 patents annually. Their Intaglio that does not dry. Which company?

A) De La Rue Corp

Round 2:

Q1) First 16 models were called “Sweet 16” and had Spectraflame paintwork, redline wheels and working suspension. Models include Silhouette, Beatnik Bandit. What is being described?

A) Hot Wheels

Q2) Silverleaf,  Whitefly were important in 2014 as it affected India’s exports. What are they?

A) They are viruses that affected mango exports.

Q3) Company origin- ___________ Manual of Industrial and Miscellaneous Securities, published in 1900. What?

A) Moody’s

Q4)Connect:

1

A) Ben & Jerry’s

Q5) Book cover was disputed for due to similarity to what?

Patrick Wensink

A) Similarity with Jack Daniel’s bottle jacket design.

Q6) Made by Laljee Godhoo & Co. and is an integral part of Indian households. What?

A) Asafoetida

Q7) Connect:

3

A) Rafael Nadal

Q8) Roots of name- 1662- Friedrich- pencil making entity. Which?

A) Staedtler

Q9)Arab soap opera Musalsat compared with the Super Bowl format. It is a 29/30 day show and captures Arab World’s TV market with a viewership of 420 million. Important purpose behind this TV series. What?

A) Soap opera played out during Ramadan

Round 3:

Q1) Clothing company that is part of the PVH Group. Founed by Vincent De Paul Draddy, an American businessman employed by David Crystal Co., who needed a strong name to associate with his merchandise for menswear. Produced bespoke shirts and created the Windsor tie-knot for King George V. Which brand?

A) Izod

 Q2) Harpic product and this advert led to the first usage of which phrase?

Cleaning inside out

A) Cleaning Inside Out.

Q3) In Operation Bernhard, for which specific reason did Nazis hire Jewish artists from concentration camps?

A) Creating fake currency

Q4) Upton Machine Corporation. [Buzzer Pressed]

A) Whirlpool

Q5) Company supplier to Austro-Hungarian army. Had a collaboration with the Hero group in India. Which company?

Puch

A) Puch

Q6) Connect:

4

A) Muhammad Ali

Q7) Symbol of ?

Bureau of International Expositions

A) Bureau of International Expositions

Q8)In 1864, Lafarge won the contract for  delivery of 110,000 tonnes of lime to the construction of this famous project with the Gaz De France association. Which is this project?

A) Suez Canal

Questions contributed by Mr. Subhodeep Jash. Subhodeep is a lawyer, working in the field of public policy and research.

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Kolkata – Regional Round Questions

                              Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Kolkata – Regional Round Questions

 

Regional Questions:

1. A Russian author Victor Pelevin wrote a famous book Generation P. This reflected the reform policy ‘perestroika’ under Mikhail Gorbachev’s regime, a policy , which ushered western products. In the early 1990s,a term ______________,which was a pun on ‘perestroika’, began appearing. What term, which is based on a famous brand?

Ans. Pepsistroika based on Pepsi

2. Identify this two into an entertainment corporation.

2

Ans. Amblin Entertainment

(The famous film was produced by the entity and the logo of the company has been inspired by the film ET)

3. In 1794, he was guillotined in Paris for “adding water to the people’s tobacco”. Name him.

Ans: LAVOSIOR (The French Chemist)

4. Connect for a famous personality:

4.

Ans. Indira Gandhi

(Indira Gandhi International Airport , New Delhi entrance, Nani Palkivala: On being peremptorily asked by Indira Gandhi in 1975 to plead her appeal before the Supreme Court, against the Allahabad High Court decision which invalidated her 1971 election to the Lok Sabha, Palkhivala simply returned her brief expressing his inability to take up the case. He risked taking on the might of Indira Gandhi, but did not compromise on his values,  Xtramile of Indianoil: During the 1971 war against Pakistan, foreign-owned private oil companies had refused to supply fuel to the Indian Navy and Indian Air Force. In response, Gandhi nationalised Indianoil in 1973, Sambalpuri saree was favourite of Indira Gandhi)

5. New cars used by the Kolkata tram system were delivered by this company in 2012.

Ans. Jessop

6. Identify the person. This was a tribute to a great Jack Daniel’s customer.

6

Ans. Frank Sinatra

7. Earlier vodka which was made from potatoes had an oily aftertaste. Today’s grain vodka has no oily aftertaste. Experimenters found that potato vodka when properly mixed with ice will more completely dissolve the vermouth, giving a less oily mouth feel to the drink and were also colder to drink. This was an explanation provided for what popular habit?

Ans. James Bond said “shaken, not stirred”

8. It was the first chain store company in the world, and was responsible for the creation of the ISBN book catalogue system.

Ans. W H Smith

9. In association with the United Nations, this former railway minister helped the Sir Dorabji Tata Trust to start the first Demographic Research Institute in India in 1956?

Ans. Sir John Mathai

10. Formed in June 1828 in Antwerp by underwriters Alexandre Delehaye and Louis van den Broek, and insurance broker, Auguste Morel. The name was adopted in 1829. This included the adoption of the figure of truth logo designed by Achille Deveria?

Ans. Bureau Veritas

11. Connect:

rnt

Ans. Rabindranath Tagore

( Tagore gave his name  as Amartya,Standard Chartered bank logo: Rabindranath Tagore was awarded the Nobel Prize for Literature in 1913, the draft representing the prize money was drawn on the Chartered Bank. The bank had the rare fortune of handing over the draft to him. Tagore advertised for Godrej soap  & Bournvita)

12. What is the specific name given to this, a concept of a curve called proposed by Stan Shin  the founder of Acer . Today it is taught in management schools an illustration of value adding potential of different components of value chain especially in IT related manufacturing industries. Its called a very simple term most curved do. Name the curve.

curve

Ans. Smiling Curve or Bathtub Curve

13. This is TomoDachi life. This is Nintendo it features the mii characters of real life charecters A yong 23-year old called Marini from Arizona campaigned hard on twitter with the # mii quality for equality it wanted game us to allow what? Significant in the modern world the world is going this game of campaign for something to be allowed to gamers, it’s a life simulation.

life

Ans. To choose the sexuality

14. Famous model Heidi Klum designs footwear for this brand. The brand traces its roots to the German Johann Adam, registered in 1744 as a “subject and shoemaker” in local church archives.

Ans. Birken Stock

15. In 1986, Japan’s All-Nippon Airways discovered a unique way to frighten away birds and prevent collisions. All-Nippon Airways estimated that the reduction in bird strikes during the testing period reduced the damage to its aircraft from $910,000 to $720,000. Consequently, All-Nippon planned to extend the experiment to all its large-body aircraft. What did it do?

Ans. by Painting menacing-looking eyes on the engine intakes of its  planes like birds to frighten the smaller birds

16. This industry in Sialkot faced huge bump in 1990s when human rights organizations voiced concerns over child labor. Now a sign at the Forward Sports’ factory gate reads: “We don’t employ under 15”. And they have got a huge contract. Factory owner Khawaja Masood Akhtar, marked by his small black beard and a beaming smile, keenly inspects the work at his plant. What is the product that Factory Sports manufactured was used in 2014?

Ans.The official FIFA world cup Brazuka Football

17. What did Baba Budan smuggle into India from Yemen in 17th Century?

Ans. Coffee

18. Connect:

rhodes

Ans. Rhodes Scholarship

(Both Bono & Montek Singh Ahlualia were Rhodes Scholar, Logo of Rhodes Scholarship)

19. Identify:

dean

 Ans. Dean P. Baquet

(He is a Pulitzer Prize-winning American journalist and the executive editor of The New York Times. He is the first Black American to serve as executive editor, the highest-ranking position in the paper’s newsroom)

 20.“Husbands are useless” says this brand.

Ans. Asian Paint

21. Connect:

21

Ans. Rudyard Kipling

(He worked for local newspapers “the Civil and Military Gazette” in Lahore and  “The Pioneer” in Allahabad. Kipling Brand’s Richard Macey tells  how the brand began.Wolcott Balestier  was writer and editor notable primarily through his connection to Rudyard Kipling’s books and later Kipling married his sister)

22. Which award is named after him?

AWARD

Ans. Sir Frederick Alfred Laker 

(The Freddie Awards, named after Sir Freddie Laker in honor of his accomplishments in marketing travel during the 1970s, is the “oldest and most prominent”  recognition award for frequent traveler reward programs)

23. He was selected as one of the five Wisden Cricketers of the year in 1952. A Street in the Moorhead district Shipley has been named after him. Who is this well known BBC commentator with unique record matched by one other in the world?

Ans. Jim Laker (Record was repeated by Anil Kumble)

Questions contributed by Debasish Mandal