Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Mumbai – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Mumbai – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Saregama – Avinash Mudaliar and Siddhartha Banerjee
  • RUNNER UP: Tata Industries – Nikhil Sonde and Sharan Makhija

Preliminary Round Questions:

1. According to an old English song, – “The Mountain Goats Love Love”, what did Sonny Liston rub into his gloves before a fight? (Clues: Animal on the logo, Huge Asian presence)

Ans. Tiger Balm

2. What logo was created by Rockwell Kent in the form of half cottage and half mansion?

Ans. Randomhouse

3. What name for one of the most watched events in the world, was coined in 1966 as a play on the term to describe a bouncy toy made by Norman Stingley?

Ans. Superbowl

4. Co-written by?

jc

Ans. Jimmy Choo

5. Which pioneering filmmaker is associated with Hindustan Cinema Films Co. ?

Ans. Dada Sahib Phalke

6. In 1939, which US president declared the Thursday before last in November as Thanksgiving to extend Christmas shopping season?

Ans. FDR

7. X were major biz houses in Canton with influence on trade and manufacturing. The Chinese word literally meant row or profession. X is the first word for an Asian city.

Ans. Hong Kong

8. Chuck Robbins. CEO of which networking giant?

jr

Ans. CISCO

9. When names like Aristocrat, which consumers found difficult to pronounce, and Blue Ribbon Burger were rejected,Esther Glickstein Rose,a 21 old secretary coined a specific term for a brand. Which term?

Ans.  Big MAC

10. Term coined by Michelle Ryan and Alex Haslam in the UK around 2004 to describe the apparent feeling of falling experienced by females in business.

Ans. Glass Cliff

11. James Ulmer,famous film critic and statistician,proposed the Ulmer scale which aims to quantify a stars value to film production. How do we better know it?

Ans. A list

12. John Sylvane and Peter Dragone founded this company famous for its Single cup serving machine. Name it.

coffee

Ans. Keurig

13. What name is derived from the Marwari word for a leaf wrapped in betel nuts, herbs and condiments?

Ans. Beedi

14. Which is the only non human account in the top 10 list of entities with Max Twitter followers?

Ans. YouTube

15. Which brand, in October 1976, led by Herbert sons and United Spirits introduced whisky in Tetra Pak?

Ans.  Bagpipers

16. How to write a memo .10 point process . Who was the author?

Q.16.

Ans. David Ogilvy

17. Nehru once said to JRD Tata “Never talk to me about the word _____, it is a dirty word “. FITB.

Ans. Profit

18. With the launch of Apple’s 2nd iPhone, came along the app store in 2008. With this iPhone soon became a digital________ ______ ______capable of turning into a gaming console, a guitar tuner and a video editor with a few apps for daily use. FITB

Ans. Swiss Army Knife

19. Word from a dialect in use in the province of Gascony in France where it was used to describe anything which brought luck to household.A French word means talisman, charm. Which word?

Ans. Mascot

20. Reference to which famous Twitter Account?

gse

Ans. Goldman Sachs elevator

Questions contributed by Snehashis Panda.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Bangalore – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Bangalore – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: IAME- Prasad Shetty and Sunil Rao
  • RUNNER UP: Oracle- Mitesh and Yaggi

Preliminary Round Questions:

1. Due to divorce, whose Nobel Prize money was deposited in a Swiss bank for his wife to draw on the interest for herself and capital for the sons? (Hint: Scientist)

Ans. Albert Einstein

2. What type of product was first manufactured by Coopers (Predecessor of Jockey)? Its factory name was Brief Style 1001.

Ans. Mens Wear

3. Fictional Soap Opera couple Luke Spencer and Laura Webber from General Hospital made the term famous in pop culture. What term?

Ans. Super Couple/ Power Couple

4. What is so special about these Kiyaa Dolls?

Ans. Indian dolls

5. Who is called “The conscience and Mother Teresa of Economics”?

Ans. Amartya Sen

6. Which filmmaker collaborated with software publishers Knowledge Adventure for a video game- Director’s Chair?

Ans. Steven Spielberg

7. The proposed name was “Pants & Discs”. How do we know this brand better? (Hint: 3 letters)

Ans. GAP

8. Bhel Bar is produced by which Bangalore based Entity?

BHEL

Ans. Maiyas

9. Which brand name can be derived from the anagram “Expands”? It was created by Matt Donkersloot and Taylor Lindsay?

Ans. Spandex

10. Modern version of which toy was created by Richard Knerr and Aurthur Melin? It is similar to the name of a Hawaiian dance.

Ans. Hula Hoop

11. Which tea brand holds the world’s oldest continually used logo?

Ans. Twinings

12. Identify this personality. Her name is ______ Weinman. ____ .com is a 1.5 Billion dollar entity.

Lyndaweinman.jpeg

Ans. Lynda.com

13. Large scale machines to manufacture a snack was invented in the nineteenth century by Charles Creator. Which popular snack?

Ans. Pop Corn

14. The logo of this entity was inspired by an inmate of London Zoo in 1961- the same year as this entity was started. Which entity?

Ans. WWF

15. In 2005, which cricketer signed a lucrative sponsorship deal with Asia Pacifc’s largest telephone audio production company “Messages on Hold”?

Ans. Sharne Warne

16. This is Neelam Joha, First Indian model of a brand associated with war. Which brand?

Ans. Burberry

17. Which philanthropic organisation along with Mira Nair produced the movie Blood Brothers?

Ans. Bill and Melinda Gates

18. Which airline was launched as a pilot project by Prafful Patel, the then Aviation Minister? This airline provides commercial sea plane services based out of Andaman and Nicobar Islands.

Ans. Jal Hans

19. Quote by Jack Welch- The Internet is the ________ of big business. He said in the context of how big the internet can grow.

Ans. Viagara

20. Crown Centre is an 85 acre campus in Kansas, owned by?

Ans. Hallmark

Questions contributed by Vaishnavi Rao

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Cochin – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Cochin – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Idea Cellular – Anandan and Vivek Kumar
  • RUNNER UP: Kraft Labs – Arun and Sreeram

Preliminary Round Questions:

1. The firm started in Peroorkada, Trivandrum with collaboration from Okamoto, Japan. The ‘oo’ in the symbol signifies bonding between partners. What product?

Ans. Moods of HLL

2. Publicists came out with the ad ‘see you later’ in 1996, after the death of this sports person. Who?

Ans. Rene Lacoste

3. In 2003 who offered to buy Brtish Concord at the original price of 1 sterling?

Ans. Richard Branson

4. Identify the logo. Hint: US Bought this area after Independence

Ans. Alaska Airline

5. Royal Mail consumes 1 billion of these. What?

Ans. Rubber Bands

6. Which mineral water company started operations in 1829?

Ans. Evian

7. Apollo astronauts were given poster ‘welcome back to earth, land of ___” which brand?

Ans. Coke

8. Lessons of Corporate America is a book consisting of essays written by?

Ans. Warren Buffet

9. Name the Japanese automobile Brand which sounds Persian?

Ans. Mazda

10. Name the Luxury brand from Austria whose original logo was an edelweiss flower?

Ans. Swarovski

11.Vince Lombardy trophy is manufactured by which firm?

Ans. Tiffany

12. Logo of?

Ans. Smithsonian museum

13. Which iconic building was illuminated yellow for Simpson movie DVD launch?

Ans. Empire State Building

14. Ronald McDonald is second only to this fictional character in terms of recognition. Which fictional character?

Ans. Santa Clause

15. Max factor perfume brand magic beat in 1980 was in dedication to?

Ans. Michael Jackson

16. Identify the Company founded by him.

Ans. Olx.com

17. Question on Femina Magazine. 

18. Which house hold item was invented by Melitta Bentz in 1908?

Ans. Filter coffee maker

19. Non IIT/ IIM, Stanford P.hD holder trying to lead Indian firm in the dumps to world leadership. Who?

Ans. Vishal Sikka

20. Identify the logo.

_20151012_205558

Ans. Aviva 

Questions contributed by Anil Raghavan

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Mjunction – Debasis Mukherjee and Abhishek Kar
  • RUNNER UP: Lafarge India – Aniruddha Sinha and Rishin Chatterjee

Preliminary Round Questions:

1. Identify this stock broker, post impressionist artist who returned to France in 1871.

6

A. Paul Gauguin

2. Fill in the blanks:

Claudia Schiffer: “In order to become a ______ _______one must be on all the covers all over the world at the same time so that people can recognise the girls”.

A. Supermodel or super model

3. Which former insurance broker, inventor published a “Pen Pamphlet” ad invented a machine with 5 pens to sign 5 cheques simultaneously?

A. Waterman

4. Identify the personality.

2

A. Hillary Clinton

5. Identify this lady who failed her Std. XI exams but went to establish a big cosmetics business, which was inspired by the Tahitian and Polynesian Spa rituals.

A. Anita Roddick

6. Identify this patent holder whose patent description filed in 1876 reads (The method of producing undulations in a continuous voltaic current by the vibration or mot-ion of bodies capable of inductive action, or by the vibration or motion of the conductingwim itself, in the neighborhood of such bodies, as set forth. )

A. Alexander Graham Bell

7. Kurkdjian, Cartier, Miller Harris, Roja Dove, Blaise Mautin and Atelier are the top rated perfumes in this category in 2009 Forbes list. Id the category.

A. Bespoke Perfumes

8. Identify the brand.

3

A. Carlsberg

9. What is the brand of Golf balls preferred by Auric Goldfinger in the 1964 film Goldfinger? This brand also manufactured tennis balls.

A. Slazenger

10. This was erected by Western Neon in 1959 in Clark County, Nevada. What? The answer is more than one word, rather a line.

A. Welcome to Fabulous Las Vegas sign

11. Naguib Mahfouz’s 1947 novel Midaq Alley is set in this famous market and tourist attraction in Egypt. Id the location.

A. Khan Al Khaleeli Market

12. Identify this daughter of a famous media personality of Kolkata. She was a publisher with Penguin RandomHouse.

4

A. Chiki Sarkar

13. William Stanley Jevons famously summarized this economic term in a couplet as

_____ is a matter of functions four,

A Medium, a Measure, a Standard, a Store

A. Money

14. The logo of this vodka brand featuring a wolf howling at a crescent moon represents the Persian name for the country, Virshan, meaning “land of the wolf”.

A. Eristoff

15. Beneath the foundation stone of this entity lies a document on which is written: “Si vis pacem, cole justitiam.” If you desire peace, cultivate justice. Identify this entity.

A. ILO

16. Identify this person.

5

A. MAM Ramaswamy

17. Identify this trading company which operated till 1979 and played a crucial role in increasing the world trade. Their motto reads: The Land Divided, The World United.

A.Panama Canal Company

18. _____   _____ bonds signify the most basic or standard version of a financial instrument which is also a default flavor of ice cream.

A. Plain Vanilla

19. This illustrious Indian is the author of AIDS Sutra. Not many know that this person was on the editorial board for the Encyclopedia Britannica between 2002 – 2006. Who is this Indian?

A. Amartya Sen

20. Identify the author.

7 8

A. Seth Klarman

Questions contributed by Viraj Bake and Rabi Sankar Saha.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ranchi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ranchi – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Rourkela Steel (SAIL)- SS Panda and Sampad Mishra
  • RUNNER UP: IIM Ranchi – Amarendu Nandy and Soumya Sarkar

Preliminary Round Questions:

1. This company was founded by brothers James & William in late 19th century.The product was launched as “Diastoid”. But they did not trademark the name ‘malted milk’ in 1987. What is the name today?

Ans.Horlicks

2.It was started in 1968. This FMCG company from Kolkata was originally named Kemco Chemicals. One of the founders was Mr. RS Goenka. Which company?

Ans.Emami

3.Liam Fielden,Controller of Broadcasting  banned this musical instrument from All India Radio programmes in March 1940. Which instrument?

Ans.Harmonium.

4. With which famous Indian company would you associate M2M?

Ans.Raymond

5.Decrease in Hazel nut production in 2014 due to weather conditions in TuRkey led to high price rise of this product. Name the brand or company?

Ans.Nutella (Ferrero)

6.In which category the Dahi handi festival has been categorised by Maharashtra Government ? From next year, the Dahi handi festival will have to follow certain rules made by a team of experts due to this.

Ans.Adventure sports

7.Which city name comes below the Brand Amrutanjan?

Ans.Bombay

8.Samsung touch watches are given a special name. What is the 4 letter word?

Ans.Gear

9.Miguel Caballero, is a bulletproof clothing company based in Colombia, Mexico and Guatemala. It is mostly known for its fashion line of bulletproof clothing .  It is called the __ of Arms.

Ans.Armani

10. In 1940’s, an engineer of the Finnish broadcasting company YLE, Thor Damen, succeeded in recording a famous Orator of the time. This is the only known recording of this person speaking in an unofficial tone. Who ?

Ans.Adolf Hitler

11.Williamson Magor company took over the Alkaline business of a Company. Which company?

Ans.Union Carbide

12.”Present for over 100 years, the flavours don’t use any preservatives. It is a recipe also not a formula.”Which company has launched the products with this theme?

Ans.Paperboat

13. The new OMG Burger consists of an oven baked omelette with onions & bell peppers; filled with Molten cheddar cheese, jalapeños, paprika, chillies & topped with a crispy golden hash-brown – enclosed in a soft bun with spicy chilli mayo. Which company launched this in India?

Ans.KFC

14.Hotel Sakchi Vihar, Hotel Vibhuti Vihar, Madhuvan, Jungle Hut & Youth Hostel, Betla were started as a concept by this entity recently. Which entity?

Ans.Jharkhand Tourism  

15. Logo of?

download

Ans.Practo

16. FSSAI is a Government of India organisation in news. Expand it.

Ans. Food Safety and Standards Authority of India.

17. He is the CEO of AirAsia Berhad And founder of Tune Group Sdn Bhd. Who?

Ans. Tony Fernades  

18.Name the famous personality from the field of media, who has also launched U- Sports,U Education,U Digital ventures?

Ans.Ronnie Screwvala.

19. Which ‘Hindi sounding property search company’ is linked with Dhruv Agrawal?

Ans.Makaan.com

20. Liv 52 is a product from which company?

Ans.Himalaya Drug company

 

Questions contributed by S. S.Panda.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Jamshedpur – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Jamshedpur – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Tata Motors – Ms. Loveleen Mishra and Bismoy Pati
  • RUNNER UP: Tata Steel – Sharath and Ms. Lekshmy

Preliminary Round Questions:

1. In 1792, Henry Walton Smith and his wife Anna established the business as a news vendor in Little Grosvenor Street, London selling newspaper and books. How do we know it better?

Ans. WH Smith

2. Logo of  which spark plug company?

_20151012_212147

Ans. Mico Bosch 

3. “Come oh come ye tea-thirsty restless ones- the kettle boils, bubbles and sings, musically.”Which eminent Indian endorsed Lipton tea in 1947 and was not paid for it?

Ans. Rabindra Nath Tagore

4. As it prepares a new regulatory framework for startups and alternative investments, regulator SEBI  set up an 18-member panel headed by whom to advise on policy matters? The Alternative Investment Policy Advisory Committee (AIPAC) includes representatives from the industry, private equity firms and start-up organisations, besides senior officials of Sebi, RBI and the Finance Ministry.
Ans. N R Murthy
5. Netdragon of China has set up a company to look like this. What has inspired it?
Inline image 2
Ans. Startrek US

6. Ferdinando Innocenti  gave the brand name of a line of motor scooters initially manufactured in Milan, Italy. What name?

Ans. Lambretta
7. Identify the logo.
Ans. Uber
8. Who is credited with 8 step process for leading change?
 Ans. John Cotter
9. Quote by Walter Chrysler
10. What 3 lettered word is now synonymous with heavy engineering equipment.
It is the world’s third-largest construction equipment manufacturer. Its headquarters is in n Rocester,Staffordshire?
Ans. JCB
11. Which company on June 20 announced it had reached an agreement to acquire AOL for $50 a share in a deal valued at about $4.4 billion? The telecommunications giant said at the time the acquisition would further its strategy to build out its LTE wireless video and streaming video strategy.
Ans. Verizon
12. The Powerwall is a rechargeable lithium-ion battery product manufactured by the company for home use. It stores electricity for domestic consumption, load shifting, and backup power. Which company?
Ans. Tesla
13. Headlines Today and TV today have merged and changed their names to what entity?
 Ans. India Today
14. Identify the personality.
 unnamed
Ans. Rudolf Diesel
15. Identify the logo.
unnamed (1)
 Ans. Bangalore International Airport
16. The giant pediment at the centre is crowned with the statue of Minerva. Named so after the vocation of clerks who would initially work in this building?
 Ans. Writers Building
 17. He co-authored the 1991 book “The Japan That Can Say No” with politician Shintaro Ishihara, where they criticized American business practices and encouraged Japanese to take a more independent role in business and foreign affairs. Which great inventor and buisness person?
 Ans. Akio Morita
 18.In April 13, 2015, the market value of X Holdings exceeded US$200 billion for the first time, hitting US$206 billion. On September 8, 2015,it became the largest Internet company in Asia by value after Alibaba Group Holding Limited suffered a major drop ($141 Billion over 10 months) in its share value. Name X.
 Ans. Tencent Holdings

Questions contributed by Sneha Ranjan

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Goa – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Goa – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Adicent Designs – Ashish and Shoaib Syed
  • RUNNER UP: Savoir Faire – Harshavardhan and Rajiv D’Silva

Preliminary Round Questions:

1. Gilbert manufactures what?
A. Rugby balls

 

2. Fedex acquired which Australian logistics company?

A. TNT

 

3. If Microsoft Internet Explorer is the old name, what’s the new name?

A. Edge

 

4. What ceremony marks the beginning of printing of the budget documents in India, each year?

A. Halwa Ceremony

5. Polaris is launching which 2 bikes, Roadmaster and_______?

A. Indian

 

6. Rupee bonds are called?

A. Masala bonds

 

7. Snapdeal acquired which payment company?

A. Freecharge

 

8. Featured in ads like mentos, apple, widely used image?

A. Einstein

 

9. Project Panther Bidco has a major investment in Aspire AB. Who is behind Project Panther Bidco?

A. Jay Z

 

10. Amiibo, which company apologized for not fulfilling the sales requests?

A. Nintendo

 

11. MRO in aircrafts stands for?

A. Maintenance Repair Overhaul

 

12. Image shown for Capsule Hotels in Japan.

 

13. Dave Goldberg died recently. Who is his wife?

A. Sheryl Sandberg

 

14. Bird shown, logo of which hotel?

accor_logo_3165

A. Accor

 

15. Names of founders given, which is the company?

A. EMC

 

16. 1984 what was invented by a company, image shown. Clue given:  closest to ink pens.

A. Gel Pens

 

17. Juniper, which drink?

A. Gin

 

18. The Lion Wakes, which bank?

A. HSBC

 

19. Company produces, ball bearins, tied up with some car company?

A. SKF

 

20. Which indian family has invested in Ziddu?


A. Bachchan

Questions contributed by Amey Parsekar!

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Guwahati – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Guwahati – Preliminary Round Questions

Preliminary Round Questions:

1. Which Indian Businessman was kidnapped in 1997 in Ahmedabad and was also trapped inside Taj Mahal hotel when it was attacked on Nov 26?

Ans: Gautam Adani
 2. Which country has the maximum number of LinkedIn users?
Ans: USA
 3. Which website for Online shopping means ‘searching for treasure’ in Chinese?
Ans: Taobao
 4. ‘The Course of my Life’ is the autobiography of which Indian who was closely related to RBI?
Ans: CD Deshmukh 
 5. What was launched in 1944 in the USA as a replacement brand by Wrigley due to rationing of gum-making ingredients in World War II?
Ans: Orbit
 6. Which watch brand was used for the first time in sports during the international ballooning for the Gordon Bennet Cup in 1909?
Ans: Omega
7. In Pakistan, which brand is so popular for decades that the generic word used for any detergent is the name of this brand?
Ans: Surf
 8. Which is the only card brand that is accepted at all Olympic venues?
Ans: VISA
 9. Who was the first Indian Prime Minister who signed on currency notes?
Ans: Manmohan Singh
 10. Who was the longest serving Finance Minster of India?
Ans: Morarji Desai
 11. Whom did Esquire Magazine in 1960 describe as “lean, relaxed outdoorsman, a cattle rancher, a Navy Officer, a flyer, whose tattooed wrist suggested a romantic past, a man who had once worked with his hands, who knew the score, who merited respect”?
Ans: Marlboro Man
 12. “It was 1983 and I was working with Indian Airlines when I happened to win a lottery to buy the first……..produced in India. Rajiv Gandhi, who was then a pilot with Indian Airlines, announced me the winner. I bought it as a gift for my wife Gulshanbeer Kaur”. What?
Ans: First Maruti car
13. ‘Urzza’ is an energy drink from which brand?
Ans: Bisleri
 14. Who, in 1943, co-founded Travancore Chemical and Manufacturing company along with Dr. Krishnamurthy?
Ans: Dr. CV Raman
 15. Who trademarked the phrase “India ka Tyohaar”?
Ans: IPL
16. “Sometimes there’s a bit of a pain in achieving more”, says this brand’s ATL campaign during Mumbai Marathon. Which brand?
Ans: Volini
17. Antonio Latini’s 1694 book of recipe ‘Lo scalco alla moderna’ had a handful of recipes using X and included the first published recipe for something using X. What?
Ans: Tomato
18. ‘Dil ki deal’ ad featuring Aamir Khan. Identify the company?
Ans: Snapdeal
19. The company was founded in Santiago de Cuba in 1862 and in 1910, became the nation’s first multinational company when it opened its operation in Spain?
Ans: Bacardi
20. Identification of logo of Google Maps.
Questions contributed by Kumar Shivam! He runs a Quiz Page in Facebook named Quizzing India (www.facebook.com/quizzingindia) and was the East Zone Champion and National Finalist of Tata Crucible Campus Quiz 2015.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Delhi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Delhi – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER:  RBS – Pankaj Jain and Abhinav Kishore
  • RUNNER UP: Hero Motocorp – Pankaj Jindal and Prashanth Potana

Preliminary Round Questions:

1. Yale Locks, patented by Linus Yale in 1861. This invention is synonymous with a particular community in the need of an infallible ‘magic’ lock. Which community?

Ans. Banks  

2.  K-Way, Jesus Jeans- are some of its sub brands, Holding Company- BasicNet & JJ Robison. Identity is somewhat controversial. What?

Ans. Kappa

3. Name this tourism company. The name is a German word for ‘brave’. It was started by Alfred in 1906.

Ans. Kuoni    

4. News of the Food pic- Appeared in NY Times 1944. Product popular in Southern Italy. Offered here in US for home consumption. What food?

download

Ans. Pizza

5. Which Indian company adopted villages in Varanasi and 25 master weavers designing of Banarasi drapes rich in color and texture?

Ans. Taj Hotels.

6. Which is Latin American country is the first to make growing, selling, consuming marijuana legal?

Ans. Uruguay

7. Which controversial financial sector instrument was regulated first by state of Travancore in 1914?

Ans. Chit Funds

8. Brooke Shields ad campaign – _______________ comes between me and my Calvins. Fill in the blank.

campaign

Ans. Nothing

9. Since 2005, which “Own” lady has been topping Forbes’ list of richest celebrities?

Ans. Oprah Winfrey

10. Name the computer brand whose name is derived from a genus of trees and shrubs- Maple? Name comes from Latin word for ‘sharp’?

Ans. Acer

11. Sita Air, Buddha Air, Garuda, Yeti Air, Shree Air are all carriers from which country?

Ans. Nepal

12. Which is the corporation?

home

Ans. Home Depot

13.Who is behind the charity called Swades Foundation?

Ans. Ronnie Screwvala    

 Q14. From which Shakespeare work is the line – ‘All that glitters is not gold’ found?

Ans. Merchant of Venice

Q15. Name this type of transportation whose name is derived from the Japanese word for ‘human powered vehicle’?

Ans. Rickshaw  

16. Identify whale associated with this design?

IMG_20151012_071954

Ans. Beluga

17. What GI is designed into process categories such as Jangla , Cutwork and Tissue, Tanchoi, etc?

Ans. Banarasi Sarees  

18. Which iconic brand  was founded in 1902 as Hendee Manufacturing Company by George Hendee to manufacture bicycles? Later bought over by Polaris.

Ans. Indian Motorcycles

19. Guillotine, Punch Cut, V Cut – are varieties of which implement? In India, they are manufactured by ITC.

Ans. Cigars

20.Identify the brand.

royal enfield

Ans. Royal Enfield

Questions contributed by Shubhodeep Jash. 

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Gurgaon – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Gurgaon – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Genpact- Rohan Khanna and Leo Thomas
  • RUNNER UP: Channel Play– Sreekanth and Amit Swaroop

Preliminary Round Questions:

Q1. Which Indian brand in 1989 tried to recreate GM’s ‘Heartbeat of America’ campaign from the 1980s?

Ans. Hamara Bajaj

Q2.  The first use of visualization idea originated in Douglas Copeland’s 1995 novel ‘Microserfs’. This has been popularized by Flickr. What are we talking about?

Ans. Tag Cloud

Q3. Who recently ventured into digital news domain by launching Quintillion Media, a pure play digital news company?

Ans.Raghav Bahl   

Q4. This is the world’s last ______________ processing facility.

kodak

Ans. Kodachrome/Kodak Films

Q5. While in prison in Hamirpur, for anti-State activities during WW-2, Surendra Mohan Bose was aware of the perilous working conditions of India soldiers, who didn’t have proper rainproof gear. Name the company he founded?

Ans.Duckback  

 Q6. Looking out of the window in Mayapur, a village near Calcutta, A.C. Bhaktivedanta Prabhupada saw a group of children fighting with street dogs over scraps of food. What was born as a result in 2000, as a mission to see no children is deprived of education because of hunger?

Ans. Akshaya Patra Foundation

Q7. Which corporate raider started out at Phillips Petroleum and founded Mesa Petroleum in 1956?

Ans. T Boone Pickens

Q8. This is Ajay Singh, Co-founder of SpiceJet. He created a slogan in 2014 which became the slogan of the year. What slogan?

 Abki baar modi sarkar                                                                                         

Ans. Ab Ki Baar, Modi Sarkar

Q9. Which LVMH owned whisky brand gets its name from the Gaelic word for ‘The Vale of Tranquillity’?

Ans. Glenmorangie   

Q10. Australia sent NASA a 400$ fine for littering due to an event that unfolded on 12th July 1979. What was NASA’s ‘crime’?

Ans. Skylab Crash

Q11. What item of daily dinner table use, was discovered by 19th century chemist Constantin Fahlberg?

Ans. Saccharin

Q12. The Gentleman in the Bombay Dyeing commercials has his uncle hogging the headlines now. Who is his famous uncle?

q.12.

Ans. Subhas Chandra Bose ( The gentleman in the picture is Ardhendu Bose)

Q13. Which company is DATA on the NYSE?

Ans. Tableau Software   

 Q14. Company founded by Mark Ain is into applications for workforce management, consulting, education, etc. The name of the company is derived from the Greek word for ‘time’.

Ans. Kronos

Q15. This Company recently announced that it would sell off its theatre- which had been a symbol of art and musicals. It is situated next to the company HQ in Wilmington, Delaware. The property is being acquired by The Grand Opera House Inc. Which company?

Ans. DuPont Theatre

Q16. Identify logo (associated with a tennis legend).

boris becker

Ans. Boris Becker

Q17. First product was designed specifically from Manila hemp dispensed from Kleenex like boxes. It was invented in 1857 by Joseph Gayetty who claimed these sheets prevented hemorrhoids. What was this product?

Ans. Toilet Paper

Q18. This originated on the Tripod.com webpage hosting site in the late 1990s. Ethan Zuckerman claims he developed this target ads analysing a user’s personal homepages. A ‘hated tool’ in an advertiser’s toolkit.

Ans. Pop Up Ads

Q19.Who’s been the long term sponsor of the ‘Book It!’ program since 1984, meant to encourage reading in American & Australian schools?

Ans.Pizza Hut

Q20. Identify the brand

 rothams[2]

Ans. Rothmans  

Questions contributed by Subhodeep Jash