Tata Crucible Corporate Edition 2015 – West Zonal Round Questions

*Tata Crucible Corporate Edition 2015 – West Zonal Round Questions

Results:

  • WINNER: Saregama – Avinash Mudaliar and Siddhartha Banerjee
  • RUNNER UP: L&T – Ms. Tamanna and Nisarg

West Zonal Round Questions:

1. _____ & I- Raff Simons. Its Tagline is Irrestible.

Dior

Ans. Dior

 2. It was played by animal called Shepton Dash who was of the Old English sheep dog breed.Which famous character?

Ans. Dulux Dog

 3. Setup in 1981, ___ bank is the Japanese for bank of software. Name it.

Ans. SoftBank

 4. Ryan Cardell made use of virality to republish poems, write-ups etc printed in other forms of media which gave rise to a certain term. Which term?

Ans. Listicles

 5. Coined in the 1560s, pertaining to public revenue. It is theLatin word for state treasury and originates from “money bag,purse,basket and twig”. What term?

Ans. Fiscal

6. DK Jain from Amritsar,Punjab moved to New Delhi and set up a pen manufacturing factory. How do we know the company?

Ans. Luxor

 7. On 30th January,1948, Sri Lankan Radio stopped broadcasting for a whole day, for the only time in their history. Why?

Ans. In rembrance of Mahatma Gandhi

 8. Lifetime says it’s the first instance of marketing using audio sensory tech in the MTA subway. What is being advertised?

Ans. Secrets of Marilyn Monroe- the famous billowing skirt scene

 9. Identify.

jayalalitha

Ans. Jayalalitha

 10.  Identify.

yogi

Ans. Yogi Berra

11. Name it.

casblanca

Ans. Casablanca

12. Identify.

Daniel

Ans.Daniel Kahneman

13. Known as “Pill-Man”. Identify him.

pill man

Ans. Carl Djerassi, father of the birth control pill

 14. Identify. He is also known as “The Undercover Economist”.

tim

Ans. Tim Harford

 15. Connect.

IMG_20151023_191528

Ans. America’s Cup Hall of fame

16. Question on  Kannan Devan and  Tata Global Beverages

 17. In November 2014, this man insured something that put him among the A-listers. What?

tongue

Ans. He has insured his tongue as he is a top tea/coffee taster

 18. Connect.

JD F

Ans. Museum of Modern art                     

19. Identify this person associated with Performance enhancement”.

MG

Ans. Malcom Gladwell

20. Roy Export and Bubbles Inc helped which celebrity?

Charlie Chaplin

Ans. They helped Charlie Chaplin to shift

 21. Edward and Cecilia Atkins are a coupke. In 1982, she was warming bottled milk and her husband offered to help with the bottle and teat made by Cannon Rubber. Name this brand owned by Phillips.

Ans. Avent

22. Connect. Rajasthan, Goa, Dubai and Andhra Pradesh.

IMG_20151021_211311[1]

Ans. Location of BITS campuses- Pilani, Goa, Dubai and Hyderabad

 23. Prabuddha Bharati, an English daily is in publication since 1896. It featured a line by JRD Tata- “ The making of a prosperous nation depends upon the qualities of its youth”. Who started this newspaper?

 Ans. Swami Vivekanand

24. Connect question on Jagermeister

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – South Zonal Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – South Zonal Round Questions

Results:

  • WINNER: TCS-  Jayakanthan and Himadri
  • RUNNER UP: IAME- Prasad Shetty and Sunil Rao

South Zonal Round Questions:

1. Identify the logo.

Ans. Cinepolis

2. This erstwhile CEOs pop-culture profile was heightened when he was viewed as a role model by the fictional network executive Jack Donaghy on “30 Rock” , on which he made a cameo appearance. In an episode called “Future Husband” Jack Donaghy visits him to find out if this company is really being sold to “Kabletown”. He declares the harsh truth: The sale is inevitable. Who?

Ans. Jack Welch

3. In 1934, Lord Willingdon, the Viceroy cabled this to the GM of Tata Steel at Jamshedpur:  “TATAS HAVE DONE DONE SPLENDIDLY! -WILLINGDON”. What happened in Bihar?

Ans. Earthquake 

4. In the late 1940s, Bernard Silver and Norman JW began researching solutions to automatically read product information during grocery checkout after a request from the food chain, Food Fair. Silver and Woodland are attributed with patenting the first ever ______ symbology. What?

Ans. Bar code

5. Connect.

IMG_20151018_102053[1]

Ans. Wisden Almanack

6. What triggered the replacement of V12 Convertible with an armoured vehicle in 1939, as the US President’s car?

Ans. Pearl Harbour Attack

7. With which business group would you associate Ravi Prakash Khemka?

Ans. NEPC

8. Identify the logo.

Ans. GitHub

9. Designed by Ray and Keshavan and Brand Union, the identity is derived from a Yantra, an ancient symbol that depicts an unbounded universe in a perfect mathematical form. At its heart, it is an 8 pointed star derived from the compass which signals the brand’s commitment to expertise in everything that it does. What is described here?

Ans. Vistara logo

10. It was in 1856, a tannery unit was established on the basis of a vegetable- tanning technique- the name of which was made as a gratitude to the ____ who nurtured the technique in this part of the country and as well patronized the leather products as to be confirmed by the British ruled armed forces identify this technique from Trichy and neighboring areas. What is the technique?

Ans. East India Leather

11. Connect.

connect

Ans. Sprite

12. What are McMansions?

Ans. Mansions that lack distinguishing characteristics

13. Identify.

Ans. Sir David Brown

14. We know what is phishing. What is spear phishing?

Ans. It is an email that appears to be from an individual or business that you know. But it isn’t. It’s from the same criminal hackers who want your credit card and bank account numbers, passwords, and the financial information on your PC

15. Which what would you associate him with?

Ans. Balaji Wafers

16. The buzzword was coined by Joseph Schumpeter in his work entitled “Capitalism, Socialism And Democracy” to denote a process of industrial mutation incessantly revolutionizes economic structure from within, incessantly destroying the old one. What word?

Ans. Creative Destruction

17. IMG_20151018_100016

Ans. Twitter

18. Who is the gentleman with JRD Tata?

Ans. JD Rockefeller

19. Here is one of the most famous questions in modern management theory- “How likely is it that you would recommend our company for a friend or colleague?” Who is the author of this question?

Ans. Fred Reichheld

20. Which firm is common to the following people- Mark Carney, Mario Draghi and William Dudley?

Ans. Goldman Sachs

21. Swatch has recently launched a range of products called “Swatch 51”. Why the number 51?

Ans. 51 parts 

22. Her name is Rashmi Sinha. With which company would you associate her?

Ans. Slideshare

23. His first yacht was “Hyperion”, which he customized to especially be a computer on water. He also owns two other J-Class yachts: 136 feet Hanuman and 295 feet Athena. Who?

Ans. Jim Clark

24. In a discussion with Lord Curzon, Jamshetji Tata told Curzon that he had two sons and he would be adopting ______ as the third. Tata said he would modify his will and write a codicil. He eventually wrote the codicil in 1904. Who did he adopt as his third son?

Ans. IISc

25. Connect.

IMG_20151018_100036

Ans. Entities named after mountains, forests

Questions contributed by Vaishnavi Rao

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – East Zonal Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – East Zonal Round Questions

Results:

  • WINNER: Vizag Steel – Sabyasachi Pani and Santanu Dey
  • RUNNER UP: Rourkela Steel (SAIL) – SS Panda and Sampad Mishra

East Zonal Round Questions:

  1. This party game for horrible people designed by Eli Halpern and Ben Hantoot, launched on New Years Eve’08, involves a group of players writing out the most abstract and, often, humorous response to the topic question. Id the game.
  • Cards Against Humanity
  1. This product is manufactured by the Chandras’ Chemical Enterprises (Pvt) Limited under the umbrella of the P. C. Chandra Group. Its marketing slogan is “Bonding our world together.” Which product?
  • Dendrite
  1. What is this product?
    1
  • Solar Cells (Flexible Solar Modules)
  1. This company’s new logo is designed by Umbrella Design. According to an official statement by the company, the new design captures the elements of playfulness and youthfulness. The 3D design and contrasting colour palettes in the new logo helps break the clutter and stand out.Identify the company. (Oral Hint: Mobile platform)
    __ __ __ __ __ __ __ __
  • Flipkart
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.25.23 PM

  • Amazon Kindle
  1. Which is the manufacturing company of the brand Society Tea, founded in 1933?
  • Hasmukhrai & Co.
  1. Fill in the blanks.
    Blues players have been known to use necks from _______   ________ to play slide guitar, coining the term “bottleneck slide”.
  • Coca Cola Contour Bottles
  1. Identify the entity. (Oral Hint: This entity which helps on our travels)
    2
  • Higginbothams
  1. This company was founded in 1990 and it intended to “get customers to order within 20 minutes of landing and have the goods waiting for them on arrival”, before it switched to home delivery. It merged with Xhibit Corp in 2013 and filed for bankruptcy in Jan 2015. Which company?
  • SkyMall
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.26.51 PM

  • Charles Correa
  1. Logo of which famous institution established by the Tatas?

    3

  • NIAS (National Institute of Advanced Sciences)
  1. One of the founding members along with Dustin Moskowitz, Marc Zuckerberg and others, this member worked as the Graphic Artist for facebook initially. He walked away from Facebook after two years, returned to Harvard to complete his education. This person is now the cofounder of JobSpice.com and a successful angel investor. Identify the person.
  • Andrew McCollum
  1. G. Thompson Pty Ltd known for making harness and horse saddles, used their expertise in leather to turn to manufacture their most iconic product when the company’s existence was threatened by the advent of the motor car. How do we know this company today?
  • Kookaburra/ Kookaburra Sport
  1. The relatives of Anna Short Harrington, claim that her family is entitled to a percentage of the company’s revenue every time her likeness was used. They’re now seeking $2 billion in compensation, plus a share of future revenue from the parent company of the brand. Who was she? (Oral Hint: Two word brand with a relation as one of the words)
  • Aunt Jemima
  1. Identify the brand.

    4

  • Abercombie & Fitch
  1. This is the grave of Sir Dorabji Tata and Lady Meherbai Tata. It is based on/ inspired by the mausoleum of a famous Iranian/Persian historical figure. Identify on whose mausoleum is this grave/mausoleum based.

    5

  • Cyrus the Great
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.29.01 PM

  • All India Radio (Pictures in order: M V Gopalswamy – coined the term “Akashvani”; Hawa Mahal; Sanatogen:Comedy Ki Mehfil)
  1. From 1957 until 1992 the headquarters of this major electronics company were located in a former wool mill inMaynard. Identify the company.

    6

  • Digital Equipment Corporation
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.31.33 PM

  • Volkswagen (Picture of Daniel Carder who led the team that uncovered the scandal)
  1. Question on brand origin of Welspun Group.
  2. Question on Rahul Bajaj & Rupa Golap naming their son Rajiv and Rajiv & Sonia Gandhi naming their son Rahul.
  3. As a part of its new advertising campaign, German beer maker Astra has come up with a billboard designed by Phillip Keuntje, featuring German Comic Uke Bosse. What is so special about this billboard?
  • Gender detecting billboard, ads play only for women
  1. Identify the logo.7
    Chipotle
  2. What is this word which has been named the children’s word of the year for 2015 by the Oxford University Press?
  • Hashtag
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.32.33 PM

  • Allwyn (Pushpak Scooters, Shaktiman Trucks, JV with Seiko)

 

Questions contributed by Viraj Bake.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – North Zonal Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – North Zonal Round Questions

Results:

  • WINNER: Genpact – Rohan Khanna and Leo Thomas
  • RUNNER UP: RBS – Pankaj Jain and Abhinav Kishore

North Zonal Round Questions:

1. First established in 1901 by Grant Richards and purchased by the Oxford University Press in 1906, this imprint publishes primarily dramatic and classic literature for students and the general public to popularize literature . What offering from Oxford university press is being talked about?

vintage

Ans. Vintage world classics

2. It got its first big break at South by Southwest music festival of 2007. But its importance reached a pinnacle during “miracle on Hudson”,when US Airways Flight 1549made emergency landing on Hudson. Till February 2009, they had 900% growth but zero revenues. What?

Ans. Twitter

3. The establishment of CSIR labs in Jamshedpur in 1946 was generously supported by Tatas in terms of cash and land. What did these labs go on to become?

Ans. National Metallurgical Laboratory

4. Kishore Biyani led Future group acquired this company that owned brands like Kara Wet Wipes, Puretta. Which company?  (5 letter word)

Ans. Grasim

5. Connect.

rhino

Ans. All these brand have used rhinoceros in their brand identities some time in their journey

6. Started by these two brothers in Germany, famous in India since last 2 decades in terms of tractors first and now in other vehicles also..–give their surname?

eicher

Ans. Eicher

7.  Which entity from Sri Lanka that owns Watawala plantations is in news and why?

sri lankawp

Ans. Sunshine holding corporation, Tata Coffee has taken over Watawala plantation

8. French shoppers have become the first to experience a new LED lighting system that sends special offers and location data to their smartphones. This has been designed by Carrefour and which huge lighting company?

Ans. Phillips

9. Identify this person who is a figurehead and consumer rights activist in India?

bindu madhav joshi

Ans.Bindu Madhav Joshi

10. Queen Mary 2,Queen Victoria and Queen Elizabeth will perform a choreographed “river dance” as part of events to mark the 175th anniversary of this company’s first trans- Atlantic crossing. Which company?

cunard

Ans. Cunard

11. Connect to a person.

stepp

Ans. Sepp Blatter

12. In the end, credits of “Wreck-It-Ralph” (2012) the logo gets taken over by video game code. 2010’s “TRON: Legacy” replaced it with “The Grid,” where the programs reside in the film. What are talking about?

disney

Ans. Disney’s sleeping beauty castle logo at the end of the movies

13. What is Price Anchoring by J.C. Penney?

Ans. Price anchoring is putting price points like 499, 599 where customer feels he is saving something paying less than the 100 round figure. Customers will feel they’re getting a great value and you’ll generate higher sales.

14. Who is the author?

oprah

Ans.Oprah Winfrey

15. First major commercial vehicles to be designed at Tata motors pune premises were 1210 Semi forward Control cabs and the 1516 SFC can for Tata trucks. Which research centre created this?

Ans. Mercedes Research Centre

16. Connect.

Connect

Ans. Sultan of Brunei (Special Gurkha Cigars made for him, has largest fleet of Rolls Royce, Made his entire fortune doing busines with Shell, owns Dorchester Hotels of London)

17. Lewis Edison started Ideal pen company. How do we know it better today?

Ans. Waterman pens

18. Identify the lingerie brand which was launched in India recently. Apparently their advertising spend is pegged at $2 Million.

logo

Ans. Hunkemoller

19. Demi, Serieux and Formidable—with which traditional product in France would you associate them with ?

Ans. Size of beers in France

20. This executive with a background in managing Asia business of a huge American Music company bought an airline company from the government of the country for worth of 26 cents and a huge debt. He turned it around and is now regarded as giant in the sector. Who?

Ans. Tony Fernandes

21. This is the interior of Café Parisian where only a certain sect of VIPs were allowed. Where was it located?

cafe

Ans. Titanic

22. Daimler has partnered with which mobile phone chipmaker to come up with a clever idea of wirless charging? (Hint: 8 letter word)

Ans.Qualcomm

23. Eric Schmidt admitted that when somebody wore a particular dress to an awards show in 2000, so many people were searching for it online that Google decided to create a special application to search images also.Who wore it?

Ans. JLO’s green Versace dress

24. 2015 is the 100th anniversary of an iconic product that was originally produced in German green colour. It also came on time magazine cover.

Ans. Coke Hobble Skirt Bottle

25. Connect.

lala

Ans. Lala Lajpat Rai founded  them all

Questions contributed by Soubhagya Jena