Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Gurgaon – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Gurgaon – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Genpact- Rohan Khanna and Leo Thomas
  • RUNNER UP: Channel Play– Sreekanth and Amit Swaroop

Preliminary Round Questions:

Q1. Which Indian brand in 1989 tried to recreate GM’s ‘Heartbeat of America’ campaign from the 1980s?

Ans. Hamara Bajaj

Q2.  The first use of visualization idea originated in Douglas Copeland’s 1995 novel ‘Microserfs’. This has been popularized by Flickr. What are we talking about?

Ans. Tag Cloud

Q3. Who recently ventured into digital news domain by launching Quintillion Media, a pure play digital news company?

Ans.Raghav Bahl   

Q4. This is the world’s last ______________ processing facility.

kodak

Ans. Kodachrome/Kodak Films

Q5. While in prison in Hamirpur, for anti-State activities during WW-2, Surendra Mohan Bose was aware of the perilous working conditions of India soldiers, who didn’t have proper rainproof gear. Name the company he founded?

Ans.Duckback  

 Q6. Looking out of the window in Mayapur, a village near Calcutta, A.C. Bhaktivedanta Prabhupada saw a group of children fighting with street dogs over scraps of food. What was born as a result in 2000, as a mission to see no children is deprived of education because of hunger?

Ans. Akshaya Patra Foundation

Q7. Which corporate raider started out at Phillips Petroleum and founded Mesa Petroleum in 1956?

Ans. T Boone Pickens

Q8. This is Ajay Singh, Co-founder of SpiceJet. He created a slogan in 2014 which became the slogan of the year. What slogan?

 Abki baar modi sarkar                                                                                         

Ans. Ab Ki Baar, Modi Sarkar

Q9. Which LVMH owned whisky brand gets its name from the Gaelic word for ‘The Vale of Tranquillity’?

Ans. Glenmorangie   

Q10. Australia sent NASA a 400$ fine for littering due to an event that unfolded on 12th July 1979. What was NASA’s ‘crime’?

Ans. Skylab Crash

Q11. What item of daily dinner table use, was discovered by 19th century chemist Constantin Fahlberg?

Ans. Saccharin

Q12. The Gentleman in the Bombay Dyeing commercials has his uncle hogging the headlines now. Who is his famous uncle?

q.12.

Ans. Subhas Chandra Bose ( The gentleman in the picture is Ardhendu Bose)

Q13. Which company is DATA on the NYSE?

Ans. Tableau Software   

 Q14. Company founded by Mark Ain is into applications for workforce management, consulting, education, etc. The name of the company is derived from the Greek word for ‘time’.

Ans. Kronos

Q15. This Company recently announced that it would sell off its theatre- which had been a symbol of art and musicals. It is situated next to the company HQ in Wilmington, Delaware. The property is being acquired by The Grand Opera House Inc. Which company?

Ans. DuPont Theatre

Q16. Identify logo (associated with a tennis legend).

boris becker

Ans. Boris Becker

Q17. First product was designed specifically from Manila hemp dispensed from Kleenex like boxes. It was invented in 1857 by Joseph Gayetty who claimed these sheets prevented hemorrhoids. What was this product?

Ans. Toilet Paper

Q18. This originated on the Tripod.com webpage hosting site in the late 1990s. Ethan Zuckerman claims he developed this target ads analysing a user’s personal homepages. A ‘hated tool’ in an advertiser’s toolkit.

Ans. Pop Up Ads

Q19.Who’s been the long term sponsor of the ‘Book It!’ program since 1984, meant to encourage reading in American & Australian schools?

Ans.Pizza Hut

Q20. Identify the brand

 rothams[2]

Ans. Rothmans  

Questions contributed by Subhodeep Jash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *