Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Trivandrum – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Trivandrum – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Essar Oil – Jaishankar and Ajit Patel
  • RUNNER UP: State Bank of Travancore – Sreekanth Nair & Md. Riza

Regional Round Questions:

1.Which organisation is this?

 1.

Ans. Amnesty International

 2. The company was founded in Paris in 1926 by Marcel Bluestein-Blanchet.

Ans. Publicis

3. Connect:

3.

Ans. Kalyan Jewellers

 [1,2 &3 : Aishwarya Rai ,Shivaraj Kumar and Sushmita Sen are brand ambassadors of Kalyan Jewellers. 4. T Kalyanaraman: the founder]

4. This brand was started in 1912 by Northam Warren, a pharmacist who had devised a solution for the removal of dead cuticles.

Ans. Cutex

 5. From which tyre brand in the world is this?

 5.

 Ans. Bridgestone

 6. In 1991, Kevin Robert Elz, the Australian computer programmer pioneered what in relation to cricket?

Ans. Online text commentary for cricket matches

 7. As a 6-year-old kid in Omaha, Nebraska, he bought packs of gum at his grandfather’s grocery store, and spent the evenings going door to door selling them to neighbours. A woman named Virginia Macoubrie said,’ I’ll take one stick of Juicy Fruit”, His reply to the woman? “We don’t break up packs of gum”. Who?

Ans. Warren Buffet

 8. Connect:

q.8.

Ans. Under Armour

 [1. Andy Murray is the brand ambassador 2. Logo 3. Ray Louis is also the brand ambassador 4. Kevin Plank : The founder]

 9. The Indian Coinage (Amendment ) Bill, 1955 was introduced in the Lok Sabha early in May 1955, but was passed only in September 1956. The original proposal was to divide the rupee into 100 ____ instead of 192 pies. But with members objecting to the former term, the government was moved to change it to naye paise. What?

Ans. Cent

10. This is Nick Hayek and his father. Which famous group they head?

q.10.

Ans. Swatch

 11. Who established the Chair for Sanskrit studies at the ‘Bhandarkar Oriental Research Institute’, Pune?

Ans. Dorabji Tata 

 12. In 1928, Friedrich Woehler accidentally synthesized this from inorganic materials, proving that substances made by living things can be reproduced with non-living substances. Until 1928,it was believed that organic substances could only form with the help of the “vital force” present in animals and plant. What?

Ans . Urea

 13. This famous man founded an IT company. Many ways he contributed immensely to Indian IT….

13

Ans. Narendra Patni of Patni Computers.

 14. This was the brainchild of TV producer Bill Wright, a former RAF gunner, who drew on his wartime experience as a Prisoner of War in Germany of answering three questions- name , rank and number – to create a ritual of contestants being asked their name, occupation and specialist subject. What?

Ans. Mastermind Quiz (BBC)

 15. Taking its belief forward of ‘Making good happen’ to its customers Tata AIA Life Insurance announced the launch of __________, a special drive to reinstate lapsed insurance policies.

Ans. Revive

16. What reason has been provided for the bite in the Apple logo by the logo designer Rob Janoff?

 Ans. So that people did not mistake the apple for a cherry or another fruit.

 17. Connect:

 q.17.

Ans. Cristiano Ronaldo

 [1. Sporting Clube de Portugal: His initial club 2. His second given name, “Ronaldo”, was chosen after then-U.S. president Ronald Reagan, who was his father’s favourite actor.3. Audio: Anthem of Real Madrid: his present club]

 18. Paradox of ________ states that individuals try to save more during an economic recession, which essentially leads to a fall in economic growth.

Ans. Thrift

 19. Which word has come to mean one whose attributes were unrecognised, or one who unexpectedly achieves recognition or success after a period of obscurity and neglect, named after a popular character in the Grimm’s Fairy Tales?

Ans. Cinderella

 20. Which huge corporation in India owns this radio station?

 20

Ans. Hindustan Unilever

 21. Connect:

 21

 Ans. R K Laxman

 [1. Ranbir Kapoor walk through 175 glorious years of Times of India : R K Laxman was best known for his creation The Common Man and for his daily cartoon strip, “You Said It” inThe Times of India, which started in 1951. 2.’The tunnel of time’ is his autobiography. 3. R K Laxman ki duniya (potrayed by Atul Parchure) is a TV serial from SAB TV.]

 22. Originally built as a fortress in 1190 AD, it was reconstructed in the 16th century to serve as a royal palace. In 1793, when the royal residence was shifted to Versailles, it got its present use and was briefly renamed after Napoleon before returning to its original name. What is this?

Ans. Louvre  Museum

23. How does the world remember this famous fighter pilot? Every year this fighter pilot is remembered by huge annual event.

 23

 Ans. Roland Garros (of French Open Tennis Championship)

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *