Tata Crucible Corporate Edition 2017 – Jamshedpur – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2017 – Jamshedpur – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Bokaro Steel : S. W. Kispotta and Anand Raj
  • RUNNER UP: SAIL : Sudhanshu Sekhar Panda and Ravi Banjare

Regional Round Questions:

Q.1. Barbeque Nation had this theme festival in 2014 wherein it wanted the customers to explore and experience about what it called “ India’s oldest party Highway”- where diners could start with Chapti Kebab, move on to Sheer Kurma, Khoya Khubani Kebab and finish with Kasundi Chingri(prawn). What was the theme all about?

Ans. Grand Trunk Road Delicacies served in Dhabas

Q.2. These six human values have been adopted by which human oriented company?

Ans. Being Human

Q.3. “Some former colleagues were making a pilot of a  show called Safecracker , which featured Sagarika Ghose, then a student at St. Stephen’s. They knew me from my brief stint as an event manager at the Taj, so they called me to Kamani Auditorium down the road at 10 Minutes’ notice to do a quick rah-rah intro of the show, host and contenstants..” Soon after this , this person’s life changed and he joined DD. Who was this former Tata employee?

Ans. Siddarth Basu

Q4. Connect.

Ans. Xerox

Q.5. Which company has launched Fast.com—a tool to help customers monitor their download speeds anywhere in the world?

Ans. Netflix

Q.6. The website says,” Some think that this name is the product of founder’s mind. Others are of the view that it came from a book of ancient myths. Of such books, one that is very famous is the “ Masnavi Gulzar-e- Nasam”.

In this book, there is a character who has the daughter of Muzaffer shah, the king of Firdaus(Heaven). Name the character/ product.

Ans. Rooh-a- Afza

Q.7. Old logo of which company?

Ans. Swarovski

Q.8. This is place designed to encourage the employees of large organization to come up with original ideas. The name is taken from the moonshine factory in a famous Al Capp cartoon series called” Li’l Abner”. This name is a registered trademark of Lockheed Martin Corp. What’s this?

Ans. Skunk Work

Q.9. Which Tata enterprise is associated with MAHLE company which is into cooling business?

Ans. Tata Motors

Q.10. Identify whose foundation.

Ans. Paul Walker Foundation

Q.11. In 1882 American express started its expansion in the area of financial services by launching which service to compete with the United States Post Office?

Ans. Money Orders

Q.12. Identify the company.

Ans. Suzlon

Q.13. Connect all these to a person.

Ans. Oprah Winfery

Q.14. On completing 25 years, this Indian company has unveiled a new corporate identity by changing its name and introducing a new logo. The new logo has taken the inspiration from the tiny twinkle that the company wants to bring to people’s eyes by providing elevated experiences. Identify the company.

Ans. Titan

Q.15. What’s the particular term/ name used for this five pound note?

Quid

Ans. Quid

Q.16. Which company is behind this?

Bacardi

Ans. Bacardi

Q.17. Which entity is called as Gray Lady and why?

Ans. New York Times. It has won maximum no of Pulitzer Trophies.

Q.18. Which automobile brand advertised with the given line,” The thrill starts with the grill” ?

Ans. Ford Edsel

Q.19. Connect to a brand and where it was founded.

Ans. Malboro Cigarettes and London

Questions contributed by Anand Kumar

Tata Crucible Corporate Edition 2017 – Guwahati– Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2017 – Guwahati – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Serapis Infotainment : Kumar Shivam and Jyotish K
  • RUNNER UP: Guwahati High Court : Syed Rahman and Murshid Ali

Regional Round Questions:

Q.1. What is Five finger strategy?
Ans. Shoplifting
Q.2. Connect: Image of Jack Dorsey, Odeo, Vine
Ans. Twitter
Q.3. Who was the first chief technology officer of SAP?
Ans. Vishal Sikka
Q.4. Image of Rajeev Suri. He is the CEO of
Ans. Nokia
Q.5. ‘Club Enerji’ is an offering from which Tata company?
Ans. Tata Power
Q.6. Anna Jarvis started this campaign and was so disturbed when the concept was made commercial. She tried to copy right the concept but ended up without success. It is one of the most popular days for dining out in US and England which concept are we talking?
Ans. Mother’s Day
Q.7. Identify the logo.
SwiftKey
Ans. Swiftkey
Q.8. It is a Kurta with half sleeves, buttoned up standing collar and fine net detailing on the shoulder seam.  Or, a full sleeved one with buttoned cuffs. Jade Blue, a Rs. 150-re clothing chain owned by Bipin Chauhan and his brother Jitendra, has trademarked rights for this attire. What was this trademark kurta?
Ans. Modi Jacket
Q.9. Whose ancestral house is known as Kennelworth first housed TIFR?
Ans. Homi J Bhabha
Q.10. Identify the logo.
Ans. Versace
Q.11. What is made by fermenting vinegar with hot peppers in a French oak barrel, which has 3 inches of salt on the top and is aged for three years untill all the sauce is diffused to the barrel?
Ans. Tobasco Sauce
Q.12. Which Tata brand has the LIMCA record for airing the longest commercial on the Indian television?
Ans. Tata Sky
Q.13. Connect

Ans. Playboy

Q.14. Connect
Ans. Neutrogena
Q.15. Which business group has bought the trade and assets of Amtek Aluminium Castings (Witham) Limited and King Automative Systems Limited (Amtek UK) from administrators PwC?
Ans. Liberty House Group
Q.16. With the government’s stress on breaking the 150 years of British tradition for financial years to range from April to March, which state became the first to adopt Jan-Dec Fiscal Year practice?
Ans. Madhya Pradesh
Q.17. Identify.
Ans. Hercule Poirot
Questions contributed by Kumar Shivam. He is the founder of Serapis Infotainment. 

Tata Crucible Corporate Edition 2017 – Bangalore – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2017 – Bangalore – Regional Round Questions

Regional Round Questions:

Q.1. First designed to be used in the military and then taken up by civilians, this was originally made to be simple, durable and comfortable for soldiers to wear as brightly coloured tunics. What are we talking about?

Ans. Khaki Chinos

Q.2. Which company’s initial products were these?

Airbnb

Ans. Airbnb

Q.3. Who are the “Men of Steel” under Steve Coppell in India?

Ans. Jamshedpur FC

Q.4. Connect question on @ Symbol and Ray Tomlinson

Q.5. Identify the logo.

Ans. Internet and Mobile Association of India 

Q.6. If Adore and Civet were rejected, what name was chosen by Tata Motors?

Ans. Tiago

Q.7. Connect

Ans. Clarks

Q.8. This expression may refer to a time before the Reformation, when church taxes had too be paid from a cathedral in London and to a cathedral in Rome. Originally it referred to neglecting the tax in order to have money to pay the former tax. However, a more likely origin is that it may have simply arisen from the notion that both taxes were the same. What expression?

Ans. Rob Peter to Pay Paul

Q.9. Who is associated with this brand?

Ans. Vijay Amritraj

Q.10. In Sept 2014 Tim Cook announced the release of Apple Watch, marking the entry of the company into the industry. Even though Apple entered the field late, they did something, to highlight the fact that they were still ahead of their competing brands. What did Apple do to their display their superiority?

Ans. They mentioned Time as 10:11 as opposed to 10:10

Q.11. Connect question

Ans. Gulf Stream 

Q.12. When Naresh Goyal went to receive the first two airplanes ordered by Jet Airways, a certain gentleman who was invited to the ceremony advised him to either be the best or send the planes back. Who was this person?

Ans. JRD Tata

Q.13. What is the collective word for ferrets?

Ans. Business

Q.14. Why the number 350?

350.org

Ans. 350 is the safest amount of CO2 in the air

Q.15. What do IZH Motorcycles sell in India?

Ans. AK-47

Q.16. Who was the producer of Mughal-e-Azam?

Ans. Shapoorji Pallonji 

Q.17. The Palmgur and Fibre Marketing Co-operative Federation’s now defunct brand Palm Cola had once come with a TV commercial about 3 decades back. What makes this advertisement unique?

Ans. The only commercial featuring Rajnikant

Q.18. Connect

 Ans. Hidesign

Q.19. The governor of the state of Michigan Rick Snyder had signed a bill banning the company from selling its products directly to buyers online in the state. Which company?

Ans. Tesla

Bonus Question: 

Q.20. Why is there no Model E by Tesla?

 Ans. Because Ford has exclusive rights over the name Model E

Q.21. Creating Confidence since 1852. Which company is this, which rose to prominence in 1991, and contributed to a revolution?

Ans. Giesecke & Devrient (G&D)

Q.23. Which Kolkata based company would you associate these images with?

Ans. Brooke Bond

Tata Crucible Corporate Edition 2016 – Guwahati – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2016 – Guwahati– Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Guwahati High Court : Syed B. Rahman and Abdul Aman
  • RUNNER UP: ASEB : Arnav and Bhaskar

Regional Round Questions:

Q.1. One of the first examples of product placement took place in 1873 when transport and shipping companies lobbied to be mentioned in which adventure story that involved a lot of travelling?

Ans. Around The World In 80 Days

Q.2. What’s the significance?

beatles

Ans. Marsha Albert, the Beatles fan and DJ Carroll James

Q.3. Connect.

amazon

Ans. Amazon

Q.4. Which Italian fashion house started as a small family-owned leather saddlery shop in Florence in 1921, launched global campaign for women empowerment called Chime for Change?

Ans. Gucci

Q.5. Analytical Question.

analytical-question

Ans. GST

Q.6. Satyug Gold is a company promoted by which Bollywood celebrity and her husband?

shilpa-shetty

Ans. Shilpa Shetty and Raj Kundra

Q.7. ‘Plain Tales from the Hills’ and six other stories written by Rudyard Kipling were issued as the “Library Series” by its publisher. These were the first publications of Kipling’s collection of stories. Where were these books sold to cater to a large audience?

Ans. Indian Railway Library

Q.8. What are the headquarters of Deutsche Bank called?

Ans. Debit and Credit

Q.9. Significance of this image?

sports-illustrated

Ans. First Issue of Sports Illustrated

Q.10. In 1921, who was contracted by Milton Feld to start what he called Newman’s Laugh-O-grams, which was the first and probably only loss making venture of this gentleman?

Ans. Walt Disney

Q.11. This is the currency of which country featuring Hans Christian Oersted?

currency

Ans. Denmark

Q.12. Analytical Question

analytical-question-2

Ans. CBI

Q.13. Identify the company?

ford

Ans. Ford

Q.14. Connect.

connect

Ans. Oreo

Q.15. “Without Reserve” is the in-house journal of which Government Organisation?

Ans. RBI

Q.16. Who is the author?

harsha-bhogle

Ans. Harsha Bhogle

Q.17. Print ad for?

premier-padmini

Ans. Premier Padmini

Q.18. Identify.

Tata Chemicals

Ans. R Mukundan

Q.19. Identify.

royal-enfield

Ans. Royal Enfield

Q.20. Analytical Question.

analytical-question-3

Ans. UTI

Q.21. Identify.

Apple

Ans. Tim Cook

Q.22. Connect

connect-2

Ans. Instagram

Q.23. What?

encyclopaedia-britannica

Ans. Encyclopaedia Britannica

Questions contributed by Shivam Kumar.

He is pursuing B.Tech from Guwahati University. He was the Tata Crucible Campus Quiz 2015 East Zone champion and National Finalist. Check out his knowledge initiative called Quizzing India. 

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Mumbai – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Mumbai – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Saregama – Avinash Mudaliar and Siddhartha Banerjee
  • RUNNER UP: Tata Industries – Nikhil Sonde and Sharan Makhija

Regional Round Questions:

1. The original idea was by Phillip Davis of the Guardian who set it out as financial terms that make up a country. Stuart Clark gave these utopian countries a name. What?

Ans. The countries were named after the Times New Roman font

 2. Managerial style of making hasty decisions when a problem arises

Ken Blanchard’s 1985 book “Leadership and the 1 minute manager” :

“______ fly in, make a lot of noise, dump on everyone and fly out”

Ans. Seagulls

3. Connect.

Towers[1]

Ans. Rajabai Towers (Named after Premchand Roychand’s mother who needed a reminder to have lunch- TCS undertook renovation, Located at the Mumbai University HQ

 4. Which Brand’s name originates from “Faulkes De Breaute” and relates to a 13th century hall?

Ans. Vauxhall

5. What are these wide and flat cases called because of their shape?

pizza boxes

Ans. Pizza boxes

6. Which offering from Tata Motors has been called the “Baby jag”?

Ans. The Jaguar  XE

7. Which Tata company uses Media Ecosystem to distribute its video content?

Ans.Tata Communication

 8. Connect.

Jehangir

Ans. Jahangir Art Gallery

9. A particular aspect of Dilbert is a reference to a phallic symbol  few more details provided).

Ans. His tie is always pointing upwards

10. What is it?

smoking Jacket

Ans. Special Playboy which is safe for use in offices and does not contain nudes

11. This Portal will be owned and managed by Fiona Hypermarket. It is a subsidiary of Trent.

Ans. 24/7 Hypermarket

12. Memorial in Canada. What is it dedicated to?

Kanishka

Ans. Air India Kanishka

13. St George on a horseback, slaying a dragon and Pegasus are the only two alternatives to what famous object?

Ans. Spirit of Ecstasy on Rolls Royce

14. TCS’ own proprietary social platform. Name it.

Ans.Knome

 15. In the 1950s, KR Sundaram Iyer and his nephew K Eswaran started importing British motorcycles. What was this a start of?

Ans. Madras Motors

 16. Connect.

Peter

Ans. Peter’s Principle

17. BJP used local heroes to strengthen the Namo campaign. The advertising firm behind the campaign said:

“The BJP is known as a party with an urban base, so we used technology to market our ideas”.

Which famous project did they use for inspiration?

Ans. Project Shakti by ITC

18. Origin of the name

sine

Ans. Sine+ Alcohol = Without Alcohol

19. 7578 of these objects have been given out till date. Inspired by  the gold plated billing artworks in Colorado.In 1990, they were made out in the shape of twisted metal metal alloys. Its Working title- Eddie. What?

Ans. Grammy

20. Connect.

David Ogilvy

Ans. David Ogilvy

21. “The media company for the Social Age”- Jonah Peretti, 2006. Which company?

Ans. Buzzfeed

22.What is so special?

tray

Ans. McDonald’s takeout bag with a sliding tray

Questions contributed by Snehashis Panda.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Bangalore – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Bangalore – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: IAME- Prasad Shetty and Sunil Rao
  • RUNNER UP: Oracle- Mitesh and Yaggi

Regional Round Questions:

1. It is a form of casserole cookery found in France. What name did it inspire?

Ans. Marmite

2. This is a concept of a festival that would facilitate strong special bonds irrespective of race, socio-economic levels and ethnicity. What?

Ans. The practice of putting up Christmas Trees

3. Connect question on Koshys

4. Established in 1974, Andhra Pradesh Scooters (APSL) manufactured scooters and marketed them under 2 brand names- one is Vijay. Name the other brand?

Ans. Pushpak

5. Name it.

Ans. Jabong

6. This Tata company is the official communication partner of Formula 1. Which company?

Ans. Tata Communications

7. It happens usually in Mumbai, New Delhi, Bhopal. For example Davidoff’s Cool water is called Blue Water. What is being talked about?

Ans. Fake brands of Non Alcoholic Ether

8. Connect question on Pakistan Airlines

9. Delhi-based R K Handoo and Associates is the first firm that has opted for the ___ form of entity. The firm has four members– R K Handoo, Yogendra Handoo, Roohi Kohli and Sushma Handoo, in which Sushma is a non-practicing partner. What is so special about the form of this entity?

Ans. Limited Liability Partnership

10. Why is there a triangle in the logo?

Ans. It indicates progress, direction 

11. In 2010, Tata Global Beverages launched a jelly brand in the UK- Sukk. What was the company’s front name?

Ans. Clever Jelly

12. During World War II, What did Levi’s do when the Arcuate stitch was deemed by the US Government to be decorative stitch only?

Ans. Patch on Jeans

13. It is a trend catching up in Chinese and Japanese Malls. What?

download

Ans. Lounges for Men when their wives go for shopping

14. Which company acquired Hitech Drilling Services?

Ans. AOL

15.Question on Himotan Society.

16. What is Bruceploitation?

Ans. Use of Fake Bruce Lee in Lee Movies

17. This watch was auctioned recently. What is so special about this watch?

sothebys_to_auction_gold_rolex_t96mw

Ans. This is Dr. Rajendra Prasad’s Watch

18. Connect question on Campa Cola.

19. Extract from a 1967 article in Cosmopolitan, “Now have come the big, dazzling computers- and a whole new kind of work for women: _____. What is the profession?

Ans. Programmer

20. It is a 155 year old Tea estate in North Bengal. It produces the costliest tea of the world. What is it called?

Ans. Makaibari Tea

Questions contributed by Vaishnavi Rao

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Lucknow – Regional Finals

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Lucknow – Regional Finals Questions

RESULTS

  • WINNER : Ms. Sheetal Verma and Rajan Shukla
  • RUNNER UP : Sanjit Dutta and Chandan Shahi

Regional Round:

1. This is a famous man ,his first name is Billy,as a good cricketer he later went on to become a manufacturer along with a friend of his .There are two names constituted a great brand in the world of cricket . Which brand in the world of cricket was created by Billy and his friend? Which company did he cofound?

q.1.

Ans. Gunn & Moore

 2.Who is considered the father of venture capital?

Ans. Arthur Rock

3.What became popular after these two events- One was a huge order placed by a contractor for naval flying suits. The other was in 1923 when BF Goodrich started manufacturing rubber overshoes with them ?

Ans. Zipper

4. Who joined the board of Lakme in 1961 & was appointed as the Managing Director in 1964 ,this was followed by taking over as Chairman of the Board in 1982?

Ans. Simone Tata

5. Who designed a line of sunglasses for TAG Heuer & also created a line of shoes for Cole Haan? Her most interesting collaboration was with Frank Gehry to come up with items of jewellery for Tiffany?

Ans. Maria Sharapova

6. Which US city was known for watches & is called the “Brass City”

Ans. Water Burry

7. Connect:

q.7.

Ans. Brasilian National Soccer Team

(Vivo, Guarana Antartica, Gatrode, Gillete Commercial featuring Rahul Dravid)

8. What invention got a patent for Joseph Glidden in 1874?

q.8.

Ans. Barbed Wire

9. In the 1930s , Alec Waugh called it ‘ the bible of cricket’

Ans. Wisden

10.Expand ROPO?

Ans: Reseach Online , Purchase offline

11. Who was the project manager for Microsoft Bob, Microsoft Encarta , & Expedia was also Person of the year 2005?

Ans. Melinda Gates

12.After whom is the filter in Instagram that increases saturation & temperature named?

Ans. Kelvin

13. The Pomodoro Technique is a time management method developed by Francesco Cirillo in the 1980s known as ’pomodori’, the plural of the Italian word pomodoro which refers to what edible item?

Ans. Tomato

14.Which township gets its name from the Gujarati word for ‘salt’

Ans. Mithapur

15. ________ ___________ sales are typically organized by non-profit organizations such as churches & schools to raise money for a charity cause or a special occasion like Easter or Mother’s Day?

Ans. White Elephant

16. They are the founders of?

q.16.

Ans. Founders of Harley Davidsons

17. Identify the names associated to a company?

q.17.

Ans. Dun & Bradstreet (named after them)

 18.He is 44 & resident of New York, his net worth was $8.5 billion in 2008, his source of Wealth is investments, Occupation : corporate raider & author. Who is this?

Ans. Gordon Gekko (fictional character of the film “ Wall Street”)

 Questions contributed by Debasish Mandal 

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kochi – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kochi – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Idea Cellular – Anandan and Vivek Kumar
  • RUNNER UP: Kraft Labs – Arun and Sreeram

Regional Round Questions:

1.Sold on Flipkart in India , the prices for these range from Rs. 900 to 3500.What are these which is going to be hugely popular across the world to be a multi million dollar industry, comes in different flavours.

q.1.

Ans. E cigerettes (two different brands Zaap & halo were shown in the combined image)

2.According to the French government which product is sold every thirty seconds & generates sales $100 million dollars a year?

Ans. Chanel

3.Connect:

q.3.

Ans. Wrigley’s

(Deepika Paduone in the film ‘Piku’ : Brand Ambassador 2. Founder William Wrigley Jr. 3. Wrigley owns Mars and Mars owns Snickers 4. The Wrigley Building on Michigan Avenue, one of Chicago’s best-known landmarks on the Magnificent Mile, belongs to the company and headquarters since 2005. 5. Wrigley Field is a baseball park located on the North Side of Chicago, Illinois, United States. It is the home of the Chicago Cubs, one of the city’s two Major League Baseball (MLB) franchises.)

4. Which leading securities firm in Japan is named after its founder Tokushichi & is also nicknamed as ‘Gulliver’?

Ans. NOMURA

5. Identify the automaker.

q.5.

Ans. Tesla Motors

6. ”Connect” is a platform that connects teachers across different campuses within the same group of schools. Which Tata company is behind this?

Ans. Tata Class Edge

7. Which company first appeared in 1824 as the New York Gas Light Company & has been continuously listed on the NYSE for the longest time?

Ans. The consolidated Edison Company

 8.Connect :

q.8.

Ans. PNG Jewllers (Purushottam Narayan Gadgil)

[1. Salman Khan endorses PNG. 2. Dajkaka (Anant Ganesh Gadgil) founded Global Mind Sports Foundation for the game of Chess. 3. Madhuri Dixit is the brand ambassador 4. Anant Ganesh Gadgil (3rd generation of the original founder) founded the Pune unit coming from Sangil due to escaping the plague in Sangil.]

9. The ‘Internet’s Own Boy’ is the documentary about which computer programmer, entrepreneur turned Internet activist?

Ans. Aaron Swartz

10. Which is the most famous work of this author?

q.10.

Ans. Rich Dad Poor Dad

11 . Which brand has deepened its innovation partnership with Team Sky by co-engineering the world’s first bespoke bicycle with bicycle with bicycle manufacturing experts, Pinarello?

Ans. Jaguar

12. What animated character by Geoffry Morgan Pike made its debut on Australian TV in 1957 was used in animated TV in 1957 was used in animated TV commercials by Bryce Courtenay since 1962?

Ans.  Louie, the fly (Mortein)

13. Which famous lady is the author of this book?

q.13.

Ans. Ariana Huffington

14. What International standard was developed by John S. Hoffman & implemented by Cathy Zoi & Brian Johnson?

Ans. Energy Star

15. Which company has undertaken the Mahseer conservative initiative since 1975 & has set up a breeding centre at Walwan Gardens, Lonavala?

Ans. TATA POWER

16. Ratan N Tata, Cyrus P Mistry & professor Lord Kumar Bhattacharya unveiled the foundation stone of the new £150 million National Automotive Innovation Centre on the campus.Which university is this?

Ans. University of Warwick

17. Connect:

q.17.

Ans. Rajan Raheja Group

[1.  Commercial of Exide Batteries : brand of the group 2. RMC Readymix a JV of the Raheja group with RMC group,UK. 3. Sania Mirza is brand ambassador 4. Morphed logo of Hathway media : is also owned by the group.]

18. Which two wheeler manufacturer was incorporated in Coimbatore by the textile group KLV under K L Varadarajan?

 Ans. Moped

19. ________________ is a guessing word game invented by Robert Angel with graphic design by Gary Everson & was first published in 1985 by Angel Games Inc.

Ans. Pictionary

20. This gentleman lends his name to a very famous telecom company . Lars Magnus is large part of his name. Identify him.

q.20.

Ans. Ericsson

21. Connect:

q.21.

Ans. Revlon

[1. Revlon ad. 2. The Revlon Run Walk is a 5km race running and walking event that is important to cancer survivors and those who want to contribute. 3. Halle Berry is brand ambassador 4. Revlon team of 1951 (left to right) Charles Revson (president), Charles Lachman (vice-president), Martin Revson (vice-president) and Joseph Revson (treasurer and general manager). 4. Founder Charles Revson.]

22. She is creator promoter and the director of the of a famous resort in south India ‘The Tamara’. She happens to be the daughter of an extremely famous person. Identify her.

q.22.

Ans.  Shruti Shibulal, daughter of Infosys co-founder & former CEO, S D Shibulal.

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal 

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Trivandrum – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Trivandrum – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Essar Oil – Jaishankar and Ajit Patel
  • RUNNER UP: State Bank of Travancore – Sreekanth Nair & Md. Riza

Regional Round Questions:

1.Which organisation is this?

 1.

Ans. Amnesty International

 2. The company was founded in Paris in 1926 by Marcel Bluestein-Blanchet.

Ans. Publicis

3. Connect:

3.

Ans. Kalyan Jewellers

 [1,2 &3 : Aishwarya Rai ,Shivaraj Kumar and Sushmita Sen are brand ambassadors of Kalyan Jewellers. 4. T Kalyanaraman: the founder]

4. This brand was started in 1912 by Northam Warren, a pharmacist who had devised a solution for the removal of dead cuticles.

Ans. Cutex

 5. From which tyre brand in the world is this?

 5.

 Ans. Bridgestone

 6. In 1991, Kevin Robert Elz, the Australian computer programmer pioneered what in relation to cricket?

Ans. Online text commentary for cricket matches

 7. As a 6-year-old kid in Omaha, Nebraska, he bought packs of gum at his grandfather’s grocery store, and spent the evenings going door to door selling them to neighbours. A woman named Virginia Macoubrie said,’ I’ll take one stick of Juicy Fruit”, His reply to the woman? “We don’t break up packs of gum”. Who?

Ans. Warren Buffet

 8. Connect:

q.8.

Ans. Under Armour

 [1. Andy Murray is the brand ambassador 2. Logo 3. Ray Louis is also the brand ambassador 4. Kevin Plank : The founder]

 9. The Indian Coinage (Amendment ) Bill, 1955 was introduced in the Lok Sabha early in May 1955, but was passed only in September 1956. The original proposal was to divide the rupee into 100 ____ instead of 192 pies. But with members objecting to the former term, the government was moved to change it to naye paise. What?

Ans. Cent

10. This is Nick Hayek and his father. Which famous group they head?

q.10.

Ans. Swatch

 11. Who established the Chair for Sanskrit studies at the ‘Bhandarkar Oriental Research Institute’, Pune?

Ans. Dorabji Tata 

 12. In 1928, Friedrich Woehler accidentally synthesized this from inorganic materials, proving that substances made by living things can be reproduced with non-living substances. Until 1928,it was believed that organic substances could only form with the help of the “vital force” present in animals and plant. What?

Ans . Urea

 13. This famous man founded an IT company. Many ways he contributed immensely to Indian IT….

13

Ans. Narendra Patni of Patni Computers.

 14. This was the brainchild of TV producer Bill Wright, a former RAF gunner, who drew on his wartime experience as a Prisoner of War in Germany of answering three questions- name , rank and number – to create a ritual of contestants being asked their name, occupation and specialist subject. What?

Ans. Mastermind Quiz (BBC)

 15. Taking its belief forward of ‘Making good happen’ to its customers Tata AIA Life Insurance announced the launch of __________, a special drive to reinstate lapsed insurance policies.

Ans. Revive

16. What reason has been provided for the bite in the Apple logo by the logo designer Rob Janoff?

 Ans. So that people did not mistake the apple for a cherry or another fruit.

 17. Connect:

 q.17.

Ans. Cristiano Ronaldo

 [1. Sporting Clube de Portugal: His initial club 2. His second given name, “Ronaldo”, was chosen after then-U.S. president Ronald Reagan, who was his father’s favourite actor.3. Audio: Anthem of Real Madrid: his present club]

 18. Paradox of ________ states that individuals try to save more during an economic recession, which essentially leads to a fall in economic growth.

Ans. Thrift

 19. Which word has come to mean one whose attributes were unrecognised, or one who unexpectedly achieves recognition or success after a period of obscurity and neglect, named after a popular character in the Grimm’s Fairy Tales?

Ans. Cinderella

 20. Which huge corporation in India owns this radio station?

 20

Ans. Hindustan Unilever

 21. Connect:

 21

 Ans. R K Laxman

 [1. Ranbir Kapoor walk through 175 glorious years of Times of India : R K Laxman was best known for his creation The Common Man and for his daily cartoon strip, “You Said It” inThe Times of India, which started in 1951. 2.’The tunnel of time’ is his autobiography. 3. R K Laxman ki duniya (potrayed by Atul Parchure) is a TV serial from SAB TV.]

 22. Originally built as a fortress in 1190 AD, it was reconstructed in the 16th century to serve as a royal palace. In 1793, when the royal residence was shifted to Versailles, it got its present use and was briefly renamed after Napoleon before returning to its original name. What is this?

Ans. Louvre  Museum

23. How does the world remember this famous fighter pilot? Every year this fighter pilot is remembered by huge annual event.

 23

 Ans. Roland Garros (of French Open Tennis Championship)

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal  

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Mjunction – Debasis Mukherjee and Abhishek Kar
  • RUNNER UP: Lafarge India – Aniruddha Sinha and Rishin Chatterjee

Regional Round Questions:

1. Identify the personality.

1

A. Mike Tyson (Iron Mike Productions)

2. Coined by the famous copywriter Vasant Kumar in the 1980s, the slogan for this brand was “Happy Days are Here Again”. It later changed to its most famous slogan. Identify the brand.

A. Thums Up (Taste the Thunder)

3. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.41.55 PM

A. ASSOCHAM (initially founded as the Associated Chambers of Commerce and Industry of India and Ceylon)

4. Ciba AG licensed the process to manufacture this epoxy resin in the 1940s under a trademark which was later sold off to the Huntsman Corporation. __ __ __ __ __ __ __ __

A. Araldite

5. Identify the famous mascot he was associated it. [Oral hint: This is Ross Randolph Millhiser. He worked with Leo Burnett on an iconic campaign.]

2

A. Marlboro Man

6. Tata-owned flagship Taj Hotel has launched a new corner restaurant in Britain which is set to become the new favourite celebrity hangout. The new restaurant takes its name for its positioning at a quiet secluded corner of the Tata Group hotel.

A. Kona

7. The modern history of this term can be traced back to a 1666 event, the effects of which led to the issuing of it. Identify the event & term.

A. Great Fire of London, Insurance

8. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.44.54 PM

A. Buckingham

9. A study sponsored by the ministry of heavy industries has recommended monetary incentives of Rs 25,000 for a car and Rs 10,000 for a two-wheeler to do what?

A. To encourage people to offer their vehicles as scrap

10. Why is the person in this ad?

3

A. Ringo Starr owns Apple Records, this is an ad for a Japanese Apple Juice Brand, Ringo is the Japanese word for Apple.

11. In the Tata Motors terminology/parlance what does WOW mean?

__ __ __ __ __ __ __ __       __ __     __ __ __

A. Warranty On Web

12. This financial formula, list of investors comes from/ (named after) the 8th century BC famous member of the royal house of Phrygia.

A. Midas

13. Identify the personality.

4 5

A. Annie Besant

14. Originally launched by W. D. & H. O. Wills in 1894, this brand became less popular when the health effects of tobacco became more widely known; few shops now sell them. It was the favourite of Begum Akhtar. Id the brand.

A. Capstan

15. The Jan Jagruti Abhiyaan safety awareness campaign is run by which Tata company?

__ __ __ __     __ __ __ __ __

A. Tata Power

16. Peter Longdon runs an [OI] Tata Steel was one of the first companies in the world to sign up for this program. The OI paradigm can be interpreted to go beyond just using external sources such as customers, rival companies, and academic institutions, and can be as much a change in the use, management, and employment of intellectual property as it is in the technical and research driven generation of intellectual property. What is OI?

A. Open Innovation

17. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.48.22 PM

A. John Nash (Pictures in order: John Harsanyi, Reinhard Selten, Alicia Nash)

18. The Leader’s Way is a unique book born out of a decade of discussion between the author and international management consultant Laurens van den Muyzenberg. The book is about what the best business practices and Buddhist principles have in common, and the teachings Buddhism has to offer to Business Leaders. Who is the author?

A. Dalai Lama

19. This comes from the Latin word for “Paintbrush”. Its structure was determined by Dorothy Crowfoot Hodgkin in 1945 at Oxford. John Sheehan completed its first chemical synthesis in 1957 at MIT.

A. Penicillin

20. Give the term or the person. [Oral Hint: Launched in the early 1980s, these are the Vixen and Executive Computers, the sales of which declined due to particular event which led to the coining of the term.]68

A. Osborne Effect, Adam Osborne

21. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.52.35 PM

A. 1947 (all of them established in the year 1947)

22. This company was founded by Travis Kalanick and Garrett Camp in 2009. Following a beta launch in the summer of 2010, its product was officially launched in San Francisco in 2011.

__ __ __ __

A. Uber

23. It was started as a one-off event to connected with the Festival of Britain by a dancehall and catering company called Mecca in 1951. What?

A. Miss World Contest

Questions contributed by Viraj Bake and Rabi Sankar Saha!