Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Chennai – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Chennai – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER:  TCS- Jayakanthan and Himadri
  • RUNNER UP: Matrimony.com- Kiran and Aditya

 

Regional Round Questions:

Rounds 1 & 2:

1) Identify. (Clue: Famous from Canterbury [Buzzed])

download

Ans. Baedeker Travel Guides  (Karl Baedeker)

2) What was done to Kerosene distributed through PDS in the 1980s to counter pilferage?

Ans. Tinge of blue was added.

3)  Connect:

1

Ans. Filmfare

4) A six-foot high dollar sign was erected on this novelist-philosopher’s coffin when she died in 1982. Who?

Ans. Ayn Rand

5) NY central in 20th Century (1902-1967) advertised that it used a famous item to direct people into the train. What was it ?

2

Ans. Red Carpet

6) The copyright was seized by the US Govt under the Trading with the Enemy Act. Later in 1979, Houghton Mifflin, the US publisher of the book, bought the rights from the government and more than 15,000 copies are sold a year. The manga form is produced by East Press, as part of its Manga de Dokuha (Read it via manga) series. What?

Ans. Mein Kampf by Adolf Hitler

7) This Tata company is predominantly in the business of manufacturing Axles & Transmissions for Commercial Vehicles. In the year 2000, the erstwhile Axle & Transmissions manufactuging divisions of Tata Motors, were spun off as 100% subsidiaries HVAL & HVTL respectively. HVTL was amalgamated with HVAL and HVAL was then renamed to its current name in FY 2011-12?

Ans. Tata Drivelines

8) Connect:

3

Ans. Nintendo

9) In keeping with the company’s strategy to garner a greater percentage of sales from virtual shopping, Kishore Biyani’s Future Group acquried online and telephone shopping portal ______ Bazaar in 2010. Future Ecommerce acquired ________ Bazaar in an all-stock transaction. _____ Bazaar operates the web portal _______.in and pegs itself as ‘India’s phone bazaar’. FIB with the name that literally means ‘Four Creeks of channels’?

Ans. Chowpatty

10) Which tool is used to collect a product spread over India has been estimated to have a $3.5 Billion production? The plant is shallow and has a capsule.

4

Ans. Nushtar – Tool Used to Cut & Collect Opium

11) Tata Motor’s new engine is India’s first 1.2 liter MPFi turbocharged petrol engine to power new Tata Motors cars – Zest and Bolt. Name it?

Ans. Revetron

12) Identify the scenario.

5

Ans. Goldilocks Economy – Not Too Hot or Cold Economy

13) He was well known for his sleek signature line of Fila ‘BJ’ sportswear. Although he wore Fila throughtout the world (except in his native country where he was contracted to Jockey) he used different rackets and shoes for different parts of the world. His label has since become second only to Clavin Klein in his home country. World Brand Management has exclusive rights to the brand whose largest selling prodcut is underclothes. Who is this famous person after whom the eponymous brand is named?

Ans. Bjorn Borg

14) The first sketches of the WWF logo were by a British enviromentalist and artist, Gerald Watterson. Based on these, Sir Peter Scott, one of the founders, drew the first logo. He said at the time that ‘We wanted and animal that is beautiful, endangered, and loved by many people in the world for its appealing qualities. There was one more significant yet practiacal reason as to why they chose a ‘Panda’. What was the reason?

Ans. It was black and white and it was ideal to save money on printing.

9) This Tata company in partnership with Cloudera, the leader in enterprise analytic data management powered by Apache Hadoop, announced the certification of Big Data Solutions on Cloudera Enterprise through the Cloudera Certified Technology Program (CCTP). Which company?

Ans. CMC

10) Connect:

6

Ans. Jaguar

11) The earliest use of this term indicating a phrase of transition from hand production methods seems to be in a letter of July 6 1799 by French envoy Louis-Guillaume Otto. Freidrich Engels, the social scientist and Karl Marx’s companion also spoke about this in 1844 in his book The Condition of the Working Class in England. Credit for popularising the term may be given to Arnold Tonybee, whose lectures given in 1881 gave a detailed account of it. What term?

Ans. Industrial Revolution

12) This Tata company says it has become the first company to manufacture a submerged acr welded longitudianal (SAWL) line pipe installed through reeling method in the North Sea?

Ans. Tata Steel

Round 3:

1) It is an absorption refrigerator which has no moving parts and requires only a heat souce to operate. It was jointly invented in 1926 by X and his former student Leo Szilard and patented in the US on November 11, 1930. The refrigerator was not immediately put into commercial production, the most promising of their patents being quickly bought up by the Swedist company Electrolux?

Ans. Albert Einstein

2)Who is this man at the Indianopolis Museum?

7

Ans. Louis Chevrolet Memorial in Indianapolis Speedway

3) Connect:

8

Ans. Insead

4) Which company’s mascot was once known as the ‘The Road Drunkard’?

Ans. Michelin Man

5) Robert Bourke ‘1st Baron _________’ is associated with what in Chennai?

9

Ans. Vivanta by Taj – Connemara named after him.

Questions contributed by Jitendra Gaglani & Samyuktha Raman!

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Lucknow – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Lucknow – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Tata Motors – Lokesh and Saud Usmani
  • RUNNER UP: NTPC – Sanjit Dutta and Chandan Shahi  

Regional Round Questions:

1. Australia’s leading chocolate brand cadbury, created the ‘Joy Generator’- a vending machine that dispenses chocolate flavors based on what?

q.1.

Ans. A person’s facebook likes and interests.

2.Founded by R Subramanium  in 1989, which company pioneered the concept of timeshare vacation. Members pay upfront for holidays for 25 years in India?

Ans. Sterling Holidays

3. Connect

q.3.

Ans. HTC

(Robert  Downey Jr. Launched HTC’s campaign, High Tech Computer, Founder Cher Wang, HTC’s old logo)

4. William Addis, born in 1734, manufactured what item of daily use using thigh & buttock bones of ox & horsehair?

Ans. Toothbrush

5.Identify the gentleman & the company he belongs to?

q.5.

Ans. CEO of Surveymonkey

6. Which American statistician said – “ In God we trust, everybody else brings data?”

Ans. Edward Deming

7. Connect:

q.7.

Ans. Videocon

(Gauhar Khan brand ambassador of Videocon Telecom, Founder Seth Nandalal Dhoot, Deepika also brand ambassador, Partnership with BPCL)

8. Which company was incorporated in January 1921 to build Bombay House?

Ans. The Asscociated Building Company

9. Names this legendary fashion designer who passed away last year?

q.9.

Ans. Oscar de la Renta

10.  Identify this logo of an erstwhile brand?

q.10.

Ans. Edsel Ford

11. In 1938,Kanhaiya Lal learnt the basics of making what product at the Benaras Hindu University from a Czech couple, invited by Madan Mohan Malviya?

Ans. Benaras Glass Beads

12. Name it.

q.12.

Ans. Defense Make In India

13. In 1962, Budhichand Maroo, co-founded a circulating book library along with his friend Shethia, how do we know this Business?

Ans. Shemaroo Entertainment

14. Connect

q.14.

 Ans. UC Browser

(A promo song, logo, Yuvi is the brand ambassador, partnership with Vodafone India)

15. According to Malcolm Gladwel, Victor Gruen was the most influential architect of the 20th century. What idea did he pioneer in 1956?

Ans. Shopping Mall

16. What furniture sold by a Union territory as scrap ,sold at auctions in London for millions?

Ans. Corby (Le Corbusier ) Furniture

17. Identify this Indian brand that has gone global

q.17.

Ans. Zomato

18. Connect.

q.18.

Ans. Nike

(Designer of swoosh logo, Deepika Padukone brand ambassador, Bill Bowerman prime designer, Rory Mcllory brand ambassador)

19. A US company has come up with an apparel brand named AR Wear that has 132 combination waist lock that only the wearer can take off. What do the letters AR stand for?

Ans. Anti Rape

20. How does Lucknow know “ Bank kothi” or “Hayat Baksh” meaning “life giving” better?

Ans. Raj Bhavan, Lucknow

 

Questions contributed by Debasish Mandal!

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER:  L&T- Tamanna and Nisarg
  • RUNNER UP:  Triton Communication- Mayur Rana and Sachi Mehta

Regional Round

1) Thomas Adams Sr. invented this product as a cure to tooth ache but it ended up being a lifestyle products, which product?

Ans. Chewing gum

2)  Tata Swach came up with a water purifier that doesn’t need electricity. Name the brand.

Ans.Tata Swach Smart

3)  Connect question on Lowe Lintas

4) Four letter car brand from Nissan that is energy efficient.

Ans. LEAF

5) Mikhael Gorbachev’s letter to world leader quoting which law?

Ans. Parkinsons law

6) Which company’s logo resembles Pacman?

Ans. LG

7) Name of a newsletter was given for a Tata steel subsidiary. Name the subsidiary.

Ans. Tata Alloys

8) Arvind and Sharad Kajaria started which website that sees lot of traffic during festive season?

Ans. 123greetings

9) Identify the Media company logo. The name conflicts with name of a car company.

ahmedabad

Ans. Vox media

10) Joseph Nathan who left UK in 1876 created something in New Zealand that’s a huge brand today.

Ans. Glaxo

11) Eric Ries book name?

Ans. Lean start-ups

12) Chaux de fonac started this brand and sold it to an American company in 1980s. Which watch brand?

Ans. Movado

13) After which business tycoon is the stadium in Pittsburgh named?

Ans. Heinz

14)  Question around a digital initiative of Tatas.

Ans. TCS

15) Connect

Untitled

Ans. Rasna

16) Seth Sitaram Poddar started which bank?

Ans. Union Bank of India

17) Who tied up with movie Linga to market product FRC 72?

Ans.: Tata Docomo

18) Which brand was manufactured exclusively in Goa till very recently?

Ans. Old Spice

19) Connect question on Bernard Arnault of LVMH

20) Which brand changed its punchline after joining the Kraft group of brands?

Ans. Maxewell house

21) Which .com was started by Jeff Taylor that changed the entire industry?

Q.21

Ans. Monster

22) Connect.

Untitled

Ans. The Dawn newspaper that has exclusive rights of publishing Wikileaks.

23) Which company has adopted a simple logo of a blue triangle?

Ans. Garmin

Questions contributed by Dhaval Thakker from ‘The Original Business Quizzing’. You can visit them at: http://theoriginalquizzing.blogspot.in/

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Ahmedabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Endeavor Careers – Kushan Patel and Meghshyam Shirodkar
  • RUNNER UP: Triton Communication – Mahesh Manjawala and Mayur Rana

Regional Round Questions:

1. Which colour was discussed for its ability to be noticed in peripheral vision at a conference attended by paint experts from Du Pont & Pittsburg Paints , known for its ability?

Ans. Yellow colour.

2. Connect:

q.2.

Ans. Yardley

[ 1. Charles Yardley junior 2. In 2009, Wipro had acquired Yardley’s businesses in Asia, Middle East, North Africa and Australasia for Rs 210 crore. 3. Video of Windsor Castle which is situated in London. The brand started in London and also received the Royal Warrant. 4. Yardley’s signature scent is English Lavender, which was launched in 1873 ]

3. Identify the significance of the coin.

q.3.

Ans. Roger Bannister’s sub-four-minute miles run in 1954

4. Which ice cream brand christened by Reuben Mattus was given an exotic, family European-sounding name which in fact meant nothing?

Ans. HAAGEN DAZS

5. Which three letter unique identifier would refer to a lieutenant who died in an airplane crash near San Diego on September 4, 1913, becoming the 10th fatality in US army aviation history?

Ans. LUV – Reference to Dallas Love Field

6. Identify the missing word

q.6.

Ans. Petrol

7. What were nervous customers given at the top while trying out the world’s first escalator in 1898 at Harrods?

Ans. Brandy

8. Identify the country

q.8.

Ans. Columbia

9. Connect

q.9.

Ans.  Frugal Engineering

[1. The term was coined by Carlos Ghosn, the joint chief of Renault and Nissan, who stated, “frugal engineering is achieving more with fewer resources.”  2. “First break all the rules: The charms of frugal innovation”. The Economist. Navi Radjou and Jaideep Prabhu coauthored the book ‘Frugal Innovation: How to Do More With Less’  published worldwide by The Economist. 3. In India, the words “Gandhian” or “jugaad”, Hindi for a stop-gap solution, are sometimes used instead of “frugal”.  4. Example of the concept : In 2005, the MIT already suggested the conception of a 100 USD computer for developing countries through the project “One Laptop per Child” which would have been deployed in almost 1.5M units. ]

10. Which painter was granted the rights to reproduce 12 paintings from his collection after receiving a contract from Joyce Hall, founder of Hallmark Cards?

Ans. Winston Churchill

11. Which dance studio was co-founded by Charles Casanave, Chester Casanave along with a famous person in 1947?

Ans. Fred Astaire

12. This was an Airline It was originally called Orient . It went on to become what?

Ans. Pakistan International Airlines

13. Which design by Theyre Lee-Elliot was later stylized in 1997 along with art & designs from international artists & other sources to represent countries where the company had presence?

Ans. British Airways Livery & Speedbird logo.

14. What is Nia Effect in consumer behaviour & marketing?

Ans. Preference of short brand names over long ones.

15. Identify the brand

q.15.

Ans. Toilet Duck

16. What is the name of Bob Parson’s domain register company?

Ans. GODADDY

17. Fill in the blank- In the scripts for Fit the Fourth of the radio series, Deep Though was asked if it is not a greater analyst than the _____________Starthinker in the Seventh Galaxy of Light & Ingenuity which can calculate the trajectory of every single

Ans. Googleplex

18. Identify the personality

q.18.

Ans. Mahinda Rajapaksha

19. Connect

q.19.

Ans. NCR Corporation

[1.The company began as the National Manufacturing Company of Dayton, Ohio, which was established to manufacture and sell the first mechanical cash register, invented in 1879 by James Ritty. 2. In the 1950s NCR introduced MICR (Magnetic Ink Character Recognition) 3. Milana  Vayntrub playing the “Lily Adams” character in a series of AT&T television commercials. NCR was acquired by AT&T in 1991. 4. Thomas Watson was a famous salesman of NCR who later founded IBM.]

20. Which personality created the ‘Believe Foundation’ in 2006 to help terminally ill children. The artist has created her first fragrance for men as ‘Rogue Man ‘

Ans. Rihanna

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal  

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Pune – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Pune – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Infosys – Gaurav Parab and Mehul Jain
  • RUNNER UP: Tata Motors – Raghav Saxena and Arindam Pal

Regional Round Questions:

1.Identify this PSU.

Q.1.

Ans. Fresh n Healthy Enterprises

2. “Honestly, my interest at that stage was not promoting or learning English. I was young and looking to make money. The offer meant I was going to make some money and also, as I realized later, inspire many like me to try and learn a new language.  This product, priced at Rs.150 and more than 25 million products sold. Launched as a CD in 1976  and                   used by PM, G.Z Singh. Identify the sportsman and Product.

Ans. Rapidex-  Kapil Dev

3.  Connect.

1

Ans. Shakespeare (1. Shakespeare & Company bookshop owner is talking here 2. Romeo & Julietta cigars 3. Shakespeare programming language 4. Lord Chamberlain’s Men: Shakespeare theater company.)

4. This is a common trick played , where a customer buys a cocktail dress, wears it once, manages to look dazzling for a few hours and then returns the dress. All this, while ensuring to get back a full refund. How do we better know this trick?

Ans. Wardrobing

5. Identify.

q.5.

Ans. Jagdish Seth

6. Helped by Amar Chitra Katha, Tata Asset Management had obtained license to use Suppandi. Here a new character helps Suppandi deal with everyday issues including banking, finance and savings. Who is this character?

Ans. Prof. Simply Simple

7. This is the Maori symbol for Koru. The leaf represents new life and growth along with strength and peace. It has prominent presence in which entity?

Q

Ans. Air New Zealand

8.  Connect.

2

Ans. Sherlock Holmes (1. The Strand Magazine where Sherlock Holmes first published 2. used Webley bulldog revolver 3. listed in Guinness book (video is for performing with maximum no. of hula hoop in the record) 4. His bankers were Capital & Counties Bank)

9. This term has multiple origins. In Dutch it would mean ‘swamp’. Its other sources: This term was  were in Paris and they were called marché aux puces, it is named after Siphonaptera, that infested all the upholstery.

Ans. Flea or Flea Market

10. Connect.

Untitled

Ans. San Miguel

11. Name this Tata Brand that partnered major teams in World Sailing. It all started with Cowes Week 1988.

Ans. Land Rover

12. Going back to 18th Century Bengal, A permit was issues that allowed for a levy against paying normal customs duty for Officials of The British East India Company. Its origins lie in the Persian word for “Pass”. This concept was started by Robert Clive. What is this free trade permit known as? How do we know it today?

Ans. Dastak

13. Connect

Untitled

Ans. Amartya Sen

14. Giganomics has its origins in bad labour markets. Giganomics is the branch of social with the impact of entrepreneurial activity across a specific market.What exactly does Giganomics mean?

Ans. Combining multiples skills, talents and abilities to generate income for living

15. Name India’s only free DTH Service.

Ans. DD Direct

16.  Connect.

3

Ans. Abduction of Business Personalities (1. Theo Albrecht 2. John Paul Getty III 3. Freddy Heineken all were kidnapped 4. Roja was based on abduction)

17. A company called ROMEC, established in 1989 in the UK, through a Joint venture with Haden Buss & Co. Engaged in producing something termed by English legislation as ‘Street Furniture’ What is maintained by Romec Ltd?

Ans. Telephone Boxes in London

18. This Tata Company a leading infrastructure brand in India partnered with Brookefield.

Ans. Tata Housing

19. What made its debut in 2000 at the bottom of North West corner of the Conde Nast Building, 4 Times Square?

Ans. Nasdaq MarketSite

20. Connect.

4

Ans. Globalisation Index (1. Coined by Theodore Levitt 2. Peter Drucker called it a psychological phenomenon 3. KOF publishes the annual globalization index for countries 4. Harvard business Review published it.)

21. Gaurav Singh founded a film news site in 2006, aged 27. This Bolywood news site was his first major project and it was acquired by Flipkart after becoming a major hit. He continued experimenting till he went on to found BlueStone.com

Name the Bollywood News Website he founded. Hint: Rhymes with a childrens comic book

Ans. Chakpak.com

22. Best selling Corporation named after this map.

q.20.

Ans. Subway

23. The logo derived from a ‘yantra, a perfect mathematical form that reflects the unbounded universe.Which brand is this?

Ans: Vistara

Questions contributed by Nikhil Joy! Additions meticulously contributed by Debasish Mandal.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Navi Mumbai – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Navi Mumbai – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER : Idea Forge Technology – Shubhankar Gokhle and Piyush D
  • RUNNER UP: Kotak Mahindra Bank – Ajitabh J and Samrat Mukherjee

Regional Questions:

1.What invention is credited to her?

1

Answer: Kevlar

2.Which group in 2007 announced its plan to purchase an Island called Sealand and become an Independent nation ?

Answer: Pirate Bay

3.Connect

2

Answer: Rupee

4.The origin of this can be traced back to an Italian monastery in 1792. As befits something made from a simple paste of sugar, almonds and free-range eg whites, they take their name from Italian word for ‘paste’.

Answer: Macarons

5. This is a book by?

5

Answer: Arun Firodia

6. Name the floriculture business set up by Tatas in 1990.

Answer: Oriental Floratech

7. Connect

7

Answer: Polio Vaccine

8.Oklahoma City, USA was the site for the world’s first such devices, where it was installed in July 1935. An invention of Gerald A Hale and Professor H .G Thuesen of Oklahoma State University, the first person to be arrested for an offence related to this was the Reverend C.H.North of the Thir Pentecostal Church of Oklahoma City in August 1935. What are we talking about?

Answer: Parking meter

9.The TATA brand has partnered with Sony Music Entertainment to reveal unique ‘My Land, My Msic’ collaboration to create a powerful celebration of music and cultural diversity across the Arab region.

Answer: Land Rover

10.Who gave the United nations a USD 8.5 million cheque to pay for the land site for its headquarters?

Answer: John.D.Rockefeller

11.It was invented by English engineer Richard Clyburn in 1842. Then known as an English key, the design was improved upon by Johan Petter Johansson and marketed by the Bacho company of Sweden in 1892. Which tool?

Answer: Adjustable spanner

12. The Tata Steel subsidiary was earlier known as Rawmet Ferrous Industries Pvt. Ltd?

Answer: T S Alloys Ltd.

13.This guy’s wife lent him Rs.50,000 to set up a garage in Andheri. He realized that business is what he wanted to do. In 1999, he started a garage named Elite class. He used to offer vehicles repair and annual maintenance services to customers. Name the businessman and his most popular business.

Answer: Meru cabs, Neeraj Gupta

14. Connect

14

Answer: Skybags

15.ATM outsourcing service provider, Tata Communications Payment Solutions, plans to provide value-added services to make WLAs more viable. Expand WLAs.

Answer: White Label Atms

16. Connect

16

Answer: Skechers

17.In 1918, Ford Edison, Burroghs and Firestone set off on a lengthy camping trip from Pennsylvania to Tennessee through the Great Smoky Mountains. What did they call themselves?

Answer: Vagabond,

18. What is Vaping?

Answer: An electronic cigarette is a battery-powered vaporizer which simulates the feeling of smoking, but without tobacco combustion. Their use is commonly called vaping.

19. Name the company this Gentleman founded.

12

Answer: Cadillac

20. What is Bill Gates doing?

20

Answer: Bill Gates is drinking water that was sewage 5 Minutes before converted through the steam engine-powered device called the Omniprocessor.

Questions contributed by Viraj Morabia

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Indore – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Indore – Regional Round Questions

RESULTS: 

  • WINNER :
  • Connekt Technologies – Vikas P and Tarang G
  • RUNNER UP :
  • BHEL Bhopal – Debasish Mandal and Vivek Pathak

Regional Round Questions: 

Q.1. DRDO has created this . This is called a F&F product.

1.

Ans. Mobile Toilet. (Flash & Forget)

Q.2.This term was first used by the current Prime Minister (Shri Narendra Modi) to describe the aversion approach adopted by the tax authorities under the previous regime of  UPA government. What did he describe this?

Ans. Tax terrorism

Q.3. Connect

3.

Ans. Swarovski

[1. SC logo:  The Block SC Logo was originally used on the Silver Crystal product line. The Block logo is the letter C with the letter S inside the C; it was used from 1976 to 1988. The logo signifies authenticity and tells you the piece was produced during those particular years.

2. Pearl Commercial: Swarovski Elements ad.

3. K.S.& Co logo: In 1895, Swarovski financier Armand Kosman and Franz Weis founded the Swarovski company, originally known asA. Kosman, Daniel Swartz & Co., which was later shortened toK.S. & Co.

4. Daniel Swarovski (1862-1956), the founder of the company]

Q.4. Which Tech Tsar has launched ‘A Year of Books’ page to promote reading habits.(4,8)

Ans. Mark Zukerberg

Q.5. This man ( is named after a great leader from world history) who invaded this region for a great conqueror created Kanan Devan Hills  , the major plantation giant . He was one of the pioneers in that business. Identify him.

q.5.

Ans. T.V (Thattupurackal Varghese) Alexander of Kanan Devan Hills Plantations Company (KDHP) (Tea Business) 

Q.6. Atulya Mittal, nephew of steel tycoon Lakhsmi Niwas Mittal joined hand with Thai billionaire Fred Mouawad to start together India’s third largest Pizza chain under the brand Papa John. Name the brand that Fred owned.

Ans. Pizza Corner

Q.7. Its a joint venture between this Tata Company and Sikorsky Aircraft Corporation. They just rolled out its first fully indigenous S-92 the Sikrosky helicopter cabin recently. Its a company from the Tatas which is very into military production etc. Which Tata Company is this?

Ans. Tata Advanced Systems

Q.8. Connect

q.8.

Ans. Starbucks

[Founders of Starbucks : 1. Gerald “Jerry” Baldwin, English Teacher   2. Zev Siegl, History Teacher  3. Gordon Bowker , writer who is credited with coming up with the name Starbucks, and changing the primary colour of the logo from brown to green in 1987, a nod to his alma mater]

Q.9. What the first book of crossword puzzles published in 1924 Simon & Schuster gave something free to promote crossword puzzles. It is believed to be one of the first free gift that came with something as an idea. What was given free with the book, free things along with something?

Ans. Pencil & Eraser

Q.10. What is special about these currency notes created by Australia for the first time, Singapore has also introduced it; Belgium is also working on it…..

q.10.

Ans. Polymer currency note

Q.11. Owned by mobile internet company one97…..(Buzzer pressed) (5 letter word)

Ans. PAYTM

Q.12. This Tata global beverages brand started life as a herbal speciality tea business on the west coast in the United States. How do we know this?

Ans. Good Earth

Q.13. Facebook put LED lights to mark a tribute to something. What stood where these LED light today stands?

q.13.

Ans. Berlin wall

[ 25th anniversary fall of Berlin Wall : The balloons are a poignant symbol of peace in Europe, 25 years on from the fall of the Wall that marked the demise of Communism. Each of the 8,000 balloons were sponsored by a person or group, and many of them included handwritten personalized messages. Facebook and Twitter are among the organizations that participated in the event.]

Q.14. It is said that this spice known as wild marjoram became popular in America when WW II soldiers returning from Italy brought it back. What is this that today is very popular, thanks to a food chain

Ans. Oregano

Q.15. Which company is this created by Supam Maheshwari&Amitava Saha started in November 2010. (12 letter)

Ans. Firstcry.com

Q.16. Tiffi ,Toffee, Easter Bunny are all characters in a game which had been installed 500 million times across Facebook and iOS and Android devices. Name the game.

Ans. Candy Crush

Q.17. Connect

q.17.

Ans.  Cairn India

[1. Logo of Vedanta  2. CSR activities  of Cairn India 3. CSR activities  of Vedanta 4. Logo of Cairn] 

Q.18. Signal 70 means lost child, signal 25 indicates fire, code V is the regular one which indicates a vomit alert. Coding for what?

Ans. Disney codes that have been used over the years by Cast Members of Disneyland.

Q.19. Gaffer and Sydney are all character represents whom?

q.19.

Ans. Tetley (Tea)

Q.20. Who owned this soccer club?

q.20.

Ans. Mahatma Gandhi

Q.21. Connect:

21.

Ans. TCNS Clothing

[1. Anant Daga : CEO of TCNS Clothing

2. Commercial of W

3 &4. Aurelia & W (Woman) logo: both are brands of TCNS Clothing ]

Q.22. What is officially known as the institute of Religious Works or IOR ? (7,4)

Ans. VATICAN BANK

Q.23. Whose international award winning campaign was this?

q.23.

Ans. Scrabble

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal 

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Hyderabad – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Hyderabad – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Sai Mitra Constructions- Naveen Kumar and Phani Mahesh
  • RUNNER UP: Google India- Ananya Bhaskar and Hari Shenoy

Regional Round Questions:

Q.1. What term would you associate with this image?

Untitled

Ans. Bone Music

Q.2. What was introduced by Tata Motors in collaboration with Marshall Sons (UK) in 1948?

Ans. Steam Road Rollers

Q.3.  Connect.

1

Ans. Nestle [Clockwise: 1) 100 Grand chocolate of Nestle; 2) Quality Street by Nestle; 3) Video: Nestle has a stake in L’oreal; 4) Nestle Smarties Children’s book prize]

Q.4. After finalizing the agreement with the McDonald Brothers, Kroc sent a letter to which businessman where he wrote, “I have very recently taken over the national franchise of the McDonald’s system. I would like to inquire if there may be an opportunity for a McDonald’s in your Development”?

Ans. Walt Disney

Q.5. What is it?

2

Ans. Patch – Improvement to a piece of software. Small corrections to the programmed sequence could be done by patching over portions of the paper tape and re-punching the holes in that section.

Q.6. Which is the only non-domestic newspaper delivered to the White House on a daily basis?

Ans. The Financial Times

Q.7. This Tata company has launched the ‘Moving Beyond Disclosure: Leveraging Sustainability Reporting to Drive Change’, a study undertaken in collaboration with GRI (Global Reporting Initiative), the developer of the world’s most widely used Sustainability Reporting Guidelines?

Ans. TCS

Q.8. With what would you associate them?

3

Ans. Euro. [1) European Central Bank; 2) Video: Maastricht treaty announced by British PM John Major; 3) Robert Kalina- designer of Euro notes; 4) Germain Pirlot coined the term Euro; 5) Alain Billiet designed Euro symbol.]

Q.9. Founded in 1906 by Polish immigrant Jacob Sapirstein, who sold cards from a horse-drawn cart, is today the world’s largest greeting card company?

Ans.American Greetings

Q.10. Identify.

Untitled

Ans. Kala Ghoda Association Logo

Q.11. Which Minnesota based hospitality brand is named after the 17th-century French explorer?

Ans. Radisson

Q.12. Identify.

Untitled

Ans. Adam Gimbel

Q.13. Located in the center of the city of Tabriz, Iran, the structure consists of several sub-bazaars, such as Amir Bazaar (for gold and jewelry), Mozzafarieh (a carpet bazaar), shoe bazaar, and many other ones for various goods. It was was inscribed as a World Heritage Site by UNESCO in July 2010. What is its claim to fame?

Ans.World’s largest covered bazaar

Q.14. Who embedded a set of organizing principles in his lab, which he termed “bootstrapping”. His belief was that when human systems and tool systems were aligned, such that workers spent time “improving their tools for improving their tools” it would lead to an accelerating rate of progress?

Ans.Douglas Engelbert

Q.15. Which Tata company has launched a new initiative for its senior citizens called ‘Sammaan’?

Ans.Tata Power

Q.16. Connect.

IMG_20150914_064314

Ans. Rajiv Gandhi National Quality Prize

Q.17.Which company owns the trademark for the word ‘Borzoi’?

Ans.Alfred A Knopf

Q.18. The song “Tom’s Diner” by Suzanne Vega was the first song used by Karlheinz Brandenburg to develop which technology format?

Ans. MP3

Q.19. Tata Sky launched Rs 8 plan. They introduced an ad with O&M with empowering subscribers to pay only for the days they watched TV. Which concept did they introduce?

Ans. Daily Recharge

Q.20. Connect.

4

Ans. Fiat. [1) Fargo Truck by Fiat (image from the movie ‘Fargo’); 2) Premier Padmini from Rani Padmini of Chittor; 3) Video: Chrysler owned by Fiat; 4) Six-Sigma implemented in Chrysler from Fiat.]

Q.21  Henkel’s first product was a laundry detergent based on sodium silicate, named “Universal-Waschmittel” (universal detergent). What was so unique about it?

Ans.Sold in packs

Q.22. What did this person invent?

5

Ans. First portable Fax Machine (developed by Shintaro Asano)

Q.23. Identify.

Untitled

Ans. William Kent – Pram

Questions contributed by Naveen Kumar

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Raipur – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Raipur – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: BSP SAIL: Manoj Kumar Prasad and Sanjay Shamkuwar
  • RUNNER UP: BSP SAIL: Chandrashekar and Ramani

Regional Round Questions:

Q.1.In 1919, Frigidaire was acquired by which company founded by William C Durant was responsible for the development and production of the first electric refrigerator and the first room air conditioner.

Answer: General motors

Q. 2. Which logo comprises of a dual ‘B’ that hold the rays of the rising sun. (4-2-6)

 Answer: Bank of Baroda

Q. 3. A connect question on WOLVERINE

Q.4. Identify the logo of TV Channel?

      download

  Answer:  LIFE OK

 Q.5.  In order to keep up with the increasing demand for those new fangled  contraption, horseless camages, RansomE. Olds created the ____ in 1901. The new approach to putting together automobiles enabled him to more than quadruple his factory’s output from 425 cars in 1901 to 2,500 in 1902. What?

 Answer:  Assembly Line Production

Q.6. “Helping you spend less”, says which Tata brand? (4-4-6)

Answer: Tata Star Bazzar

Q.7. Kimble Goes Monaco is self-financed documentary of a lavish trip made by this businessman to the Monaco Grand Prix.

Answer: Kim Dotcom

Q. 8.   Connect .

          Untitled

Answer: Arrow Shirts

Q.9. This scion of the Bombay business family was once asked by his  English schoolmaster to tell his family name or business. It seems that the young boy got confused and blurted out something. Since then, that word became his surname forever. Nevertheless, he saw one great advantage in beating a different surname he did not have the burden of carrying the reputation of a big family industrial house. Name him.

Answer: Vijay Merchant

Q.10. This brand successfully hosted the inaugural ‘Mini Miglia’ in                              Scotland.

Answer: Jaguar

Q.11. Who or which company has applied for copy right of words “HOT &                   CRISPY”?

Answer KFC

Q. 12. This US agency and Japanese automaker Nissan got into a five-year partnership recently, introducing plans to build an autonomous vehicle system and preparations to apply the technology commercially. Which US agency? (4 letters)

Answer: NASA

Q.13. Identify

     download (3)

Answer: Liu Chuanzhi of Lenovo

Q.14. The Landmark paper was published in the Harvard Business Review in 1960 and built around the question ‘What business are you in’. With a two-word title, the paper refers to firms or managers focusing on products rather than on the consumer. The second word is a medical term used to refer a refractive  defect. Name the Paper.

Answer: Marketing Myopia

Q.15. Connect

zodiac

Answer: Zodiac.

Q.16. The products were sold under the trade name ‘Rocket Goldwyin’, White House’, ‘Howrah Bridge’, ‘Amar Deep’, ‘Akhand Jyothi’, ‘Akhand Society’, ‘Marble Tough’, ‘Knight Royal’, ‘Divya Kamal’, ‘Commodore’, etc. Which company?

Answer : Swadeshi Mills

Q.17. Founders of?

download

Answer: Hard Rock Café

Questions contributed by Mohibbul Hussain.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Nagpur – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Nagpur – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Persistent Systems – Kartik Vyas and Ms. Gayatri Phadnis
  • RUNNER UP: AG Enterprises – Mrinmay M and Piyush Ramteke

Regional Round Questions:

Q.1. Which is the glass company that has now become an integral part of all touch screen phones?

Ans. Corning

Q.2. Thomas Sullivan accidently invented a product that’s an integral part of our lives today. Sullivan packaged and shipped a product to his customers, who started using it without removing the packaging. Which is this product that is immensely popular now but still isn’t used the way it was designed to be?

Ans. Tea bags

Q.3. Firefly and MAS are the subsidiaries of which airlines?

Ans. Malaysian Airlines

Q.4. Pooch-o, an app to hire autorickshas was first launched in which city?

Ans. Delhi

Q.5. Question on Toshiba

Q.6. Which was the first private airline in India that began its operations in 1992?

Ans. East West Airlines

Q.7. Which Indian cosmetics brand has acquired Australian company Fravin and its three subsidiaries? (5)

Ans. Emami

Q.8. Connect question on Seiko.

Q.9. Identify the logo.

download

Ans. CK Birla Group

Q.10. What’s the name of this character from Tata Coffee? Hint- It’s same as that of a very popular character from TV/ movies.

Untitled

Ans. Mr. Bean

Q.11. Which company has the motto ‘We only do what’s right for you’?

Ans. Tata Capital

Q.12. What do you get when you visit the website www.givitup.in?

Ans. Website for giving up gas subsidy

Q.13. Name the range of bicycles manufactured by Tata International. (7)

Ans. Stryder

Q.14. Israel and Saudi Arabia are two countries where the stock markets are open on the New Year day. Which is the third country?

Ans. India

Q.15. Connect question on Nestle.

Q.16. Question on JayZ

Q.17. Popularly known as the “Other Steve”, he is the founder of AOL. Identify.

Untitled

Ans. Steve Case

Q.18. Identify the bank from the logo shown in the cheque.

Untitled

Ans. SBI

Q.19. Connect question on Phillips.

Q.20. Which is the e-commerce company of Tata that has become an unprecedented success story in online commodity selling?

Ans. mjunction

Q. 21. What was a famous Indian TV brand before the 1991 reforms? (9)

Ans. Solidaire

Q.22. Identify the logo.

Untitled

Ans. TRAI

 

Questions contributed by Kartik Vyas.