Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Bangalore – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Bangalore – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: IAME- Prasad Shetty and Sunil Rao
  • RUNNER UP: Oracle- Mitesh and Yaggi

Preliminary Round Questions:

1. Due to divorce, whose Nobel Prize money was deposited in a Swiss bank for his wife to draw on the interest for herself and capital for the sons? (Hint: Scientist)

Ans. Albert Einstein

2. What type of product was first manufactured by Coopers (Predecessor of Jockey)? Its factory name was Brief Style 1001.

Ans. Mens Wear

3. Fictional Soap Opera couple Luke Spencer and Laura Webber from General Hospital made the term famous in pop culture. What term?

Ans. Super Couple/ Power Couple

4. What is so special about these Kiyaa Dolls?

Ans. Indian dolls

5. Who is called “The conscience and Mother Teresa of Economics”?

Ans. Amartya Sen

6. Which filmmaker collaborated with software publishers Knowledge Adventure for a video game- Director’s Chair?

Ans. Steven Spielberg

7. The proposed name was “Pants & Discs”. How do we know this brand better? (Hint: 3 letters)

Ans. GAP

8. Bhel Bar is produced by which Bangalore based Entity?

BHEL

Ans. Maiyas

9. Which brand name can be derived from the anagram “Expands”? It was created by Matt Donkersloot and Taylor Lindsay?

Ans. Spandex

10. Modern version of which toy was created by Richard Knerr and Aurthur Melin? It is similar to the name of a Hawaiian dance.

Ans. Hula Hoop

11. Which tea brand holds the world’s oldest continually used logo?

Ans. Twinings

12. Identify this personality. Her name is ______ Weinman. ____ .com is a 1.5 Billion dollar entity.

Lyndaweinman.jpeg

Ans. Lynda.com

13. Large scale machines to manufacture a snack was invented in the nineteenth century by Charles Creator. Which popular snack?

Ans. Pop Corn

14. The logo of this entity was inspired by an inmate of London Zoo in 1961- the same year as this entity was started. Which entity?

Ans. WWF

15. In 2005, which cricketer signed a lucrative sponsorship deal with Asia Pacifc’s largest telephone audio production company “Messages on Hold”?

Ans. Sharne Warne

16. This is Neelam Joha, First Indian model of a brand associated with war. Which brand?

Ans. Burberry

17. Which philanthropic organisation along with Mira Nair produced the movie Blood Brothers?

Ans. Bill and Melinda Gates

18. Which airline was launched as a pilot project by Prafful Patel, the then Aviation Minister? This airline provides commercial sea plane services based out of Andaman and Nicobar Islands.

Ans. Jal Hans

19. Quote by Jack Welch- The Internet is the ________ of big business. He said in the context of how big the internet can grow.

Ans. Viagara

20. Crown Centre is an 85 acre campus in Kansas, owned by?

Ans. Hallmark

Questions contributed by Vaishnavi Rao

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Lucknow – Regional Finals

Tata Crucible Corporate Edition 2014 – Lucknow – Regional Finals Questions

RESULTS

  • WINNER : Ms. Sheetal Verma and Rajan Shukla
  • RUNNER UP : Sanjit Dutta and Chandan Shahi

Regional Round:

1. This is a famous man ,his first name is Billy,as a good cricketer he later went on to become a manufacturer along with a friend of his .There are two names constituted a great brand in the world of cricket . Which brand in the world of cricket was created by Billy and his friend? Which company did he cofound?

q.1.

Ans. Gunn & Moore

 2.Who is considered the father of venture capital?

Ans. Arthur Rock

3.What became popular after these two events- One was a huge order placed by a contractor for naval flying suits. The other was in 1923 when BF Goodrich started manufacturing rubber overshoes with them ?

Ans. Zipper

4. Who joined the board of Lakme in 1961 & was appointed as the Managing Director in 1964 ,this was followed by taking over as Chairman of the Board in 1982?

Ans. Simone Tata

5. Who designed a line of sunglasses for TAG Heuer & also created a line of shoes for Cole Haan? Her most interesting collaboration was with Frank Gehry to come up with items of jewellery for Tiffany?

Ans. Maria Sharapova

6. Which US city was known for watches & is called the “Brass City”

Ans. Water Burry

7. Connect:

q.7.

Ans. Brasilian National Soccer Team

(Vivo, Guarana Antartica, Gatrode, Gillete Commercial featuring Rahul Dravid)

8. What invention got a patent for Joseph Glidden in 1874?

q.8.

Ans. Barbed Wire

9. In the 1930s , Alec Waugh called it ‘ the bible of cricket’

Ans. Wisden

10.Expand ROPO?

Ans: Reseach Online , Purchase offline

11. Who was the project manager for Microsoft Bob, Microsoft Encarta , & Expedia was also Person of the year 2005?

Ans. Melinda Gates

12.After whom is the filter in Instagram that increases saturation & temperature named?

Ans. Kelvin

13. The Pomodoro Technique is a time management method developed by Francesco Cirillo in the 1980s known as ’pomodori’, the plural of the Italian word pomodoro which refers to what edible item?

Ans. Tomato

14.Which township gets its name from the Gujarati word for ‘salt’

Ans. Mithapur

15. ________ ___________ sales are typically organized by non-profit organizations such as churches & schools to raise money for a charity cause or a special occasion like Easter or Mother’s Day?

Ans. White Elephant

16. They are the founders of?

q.16.

Ans. Founders of Harley Davidsons

17. Identify the names associated to a company?

q.17.

Ans. Dun & Bradstreet (named after them)

 18.He is 44 & resident of New York, his net worth was $8.5 billion in 2008, his source of Wealth is investments, Occupation : corporate raider & author. Who is this?

Ans. Gordon Gekko (fictional character of the film “ Wall Street”)

 Questions contributed by Debasish Mandal 

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Cochin – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Cochin – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Idea Cellular – Anandan and Vivek Kumar
  • RUNNER UP: Kraft Labs – Arun and Sreeram

Preliminary Round Questions:

1. The firm started in Peroorkada, Trivandrum with collaboration from Okamoto, Japan. The ‘oo’ in the symbol signifies bonding between partners. What product?

Ans. Moods of HLL

2. Publicists came out with the ad ‘see you later’ in 1996, after the death of this sports person. Who?

Ans. Rene Lacoste

3. In 2003 who offered to buy Brtish Concord at the original price of 1 sterling?

Ans. Richard Branson

4. Identify the logo. Hint: US Bought this area after Independence

Ans. Alaska Airline

5. Royal Mail consumes 1 billion of these. What?

Ans. Rubber Bands

6. Which mineral water company started operations in 1829?

Ans. Evian

7. Apollo astronauts were given poster ‘welcome back to earth, land of ___” which brand?

Ans. Coke

8. Lessons of Corporate America is a book consisting of essays written by?

Ans. Warren Buffet

9. Name the Japanese automobile Brand which sounds Persian?

Ans. Mazda

10. Name the Luxury brand from Austria whose original logo was an edelweiss flower?

Ans. Swarovski

11.Vince Lombardy trophy is manufactured by which firm?

Ans. Tiffany

12. Logo of?

Ans. Smithsonian museum

13. Which iconic building was illuminated yellow for Simpson movie DVD launch?

Ans. Empire State Building

14. Ronald McDonald is second only to this fictional character in terms of recognition. Which fictional character?

Ans. Santa Clause

15. Max factor perfume brand magic beat in 1980 was in dedication to?

Ans. Michael Jackson

16. Identify the Company founded by him.

Ans. Olx.com

17. Question on Femina Magazine. 

18. Which house hold item was invented by Melitta Bentz in 1908?

Ans. Filter coffee maker

19. Non IIT/ IIM, Stanford P.hD holder trying to lead Indian firm in the dumps to world leadership. Who?

Ans. Vishal Sikka

20. Identify the logo.

_20151012_205558

Ans. Aviva 

Questions contributed by Anil Raghavan

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Trivandrum – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Trivandrum – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Essar Oil – Jaishankar and Ajit Patel
  • RUNNER UP: State Bank of Travancore – Sreekanth Nair & Md. Riza

Regional Round Questions:

1.Which organisation is this?

 1.

Ans. Amnesty International

 2. The company was founded in Paris in 1926 by Marcel Bluestein-Blanchet.

Ans. Publicis

3. Connect:

3.

Ans. Kalyan Jewellers

 [1,2 &3 : Aishwarya Rai ,Shivaraj Kumar and Sushmita Sen are brand ambassadors of Kalyan Jewellers. 4. T Kalyanaraman: the founder]

4. This brand was started in 1912 by Northam Warren, a pharmacist who had devised a solution for the removal of dead cuticles.

Ans. Cutex

 5. From which tyre brand in the world is this?

 5.

 Ans. Bridgestone

 6. In 1991, Kevin Robert Elz, the Australian computer programmer pioneered what in relation to cricket?

Ans. Online text commentary for cricket matches

 7. As a 6-year-old kid in Omaha, Nebraska, he bought packs of gum at his grandfather’s grocery store, and spent the evenings going door to door selling them to neighbours. A woman named Virginia Macoubrie said,’ I’ll take one stick of Juicy Fruit”, His reply to the woman? “We don’t break up packs of gum”. Who?

Ans. Warren Buffet

 8. Connect:

q.8.

Ans. Under Armour

 [1. Andy Murray is the brand ambassador 2. Logo 3. Ray Louis is also the brand ambassador 4. Kevin Plank : The founder]

 9. The Indian Coinage (Amendment ) Bill, 1955 was introduced in the Lok Sabha early in May 1955, but was passed only in September 1956. The original proposal was to divide the rupee into 100 ____ instead of 192 pies. But with members objecting to the former term, the government was moved to change it to naye paise. What?

Ans. Cent

10. This is Nick Hayek and his father. Which famous group they head?

q.10.

Ans. Swatch

 11. Who established the Chair for Sanskrit studies at the ‘Bhandarkar Oriental Research Institute’, Pune?

Ans. Dorabji Tata 

 12. In 1928, Friedrich Woehler accidentally synthesized this from inorganic materials, proving that substances made by living things can be reproduced with non-living substances. Until 1928,it was believed that organic substances could only form with the help of the “vital force” present in animals and plant. What?

Ans . Urea

 13. This famous man founded an IT company. Many ways he contributed immensely to Indian IT….

13

Ans. Narendra Patni of Patni Computers.

 14. This was the brainchild of TV producer Bill Wright, a former RAF gunner, who drew on his wartime experience as a Prisoner of War in Germany of answering three questions- name , rank and number – to create a ritual of contestants being asked their name, occupation and specialist subject. What?

Ans. Mastermind Quiz (BBC)

 15. Taking its belief forward of ‘Making good happen’ to its customers Tata AIA Life Insurance announced the launch of __________, a special drive to reinstate lapsed insurance policies.

Ans. Revive

16. What reason has been provided for the bite in the Apple logo by the logo designer Rob Janoff?

 Ans. So that people did not mistake the apple for a cherry or another fruit.

 17. Connect:

 q.17.

Ans. Cristiano Ronaldo

 [1. Sporting Clube de Portugal: His initial club 2. His second given name, “Ronaldo”, was chosen after then-U.S. president Ronald Reagan, who was his father’s favourite actor.3. Audio: Anthem of Real Madrid: his present club]

 18. Paradox of ________ states that individuals try to save more during an economic recession, which essentially leads to a fall in economic growth.

Ans. Thrift

 19. Which word has come to mean one whose attributes were unrecognised, or one who unexpectedly achieves recognition or success after a period of obscurity and neglect, named after a popular character in the Grimm’s Fairy Tales?

Ans. Cinderella

 20. Which huge corporation in India owns this radio station?

 20

Ans. Hindustan Unilever

 21. Connect:

 21

 Ans. R K Laxman

 [1. Ranbir Kapoor walk through 175 glorious years of Times of India : R K Laxman was best known for his creation The Common Man and for his daily cartoon strip, “You Said It” inThe Times of India, which started in 1951. 2.’The tunnel of time’ is his autobiography. 3. R K Laxman ki duniya (potrayed by Atul Parchure) is a TV serial from SAB TV.]

 22. Originally built as a fortress in 1190 AD, it was reconstructed in the 16th century to serve as a royal palace. In 1793, when the royal residence was shifted to Versailles, it got its present use and was briefly renamed after Napoleon before returning to its original name. What is this?

Ans. Louvre  Museum

23. How does the world remember this famous fighter pilot? Every year this fighter pilot is remembered by huge annual event.

 23

 Ans. Roland Garros (of French Open Tennis Championship)

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal  

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – East Zonal Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – East Zonal Round Questions

Results:

  • WINNER: Vizag Steel – Sabyasachi Pani and Santanu Dey
  • RUNNER UP: Rourkela Steel (SAIL) – SS Panda and Sampad Mishra

East Zonal Round Questions:

  1. This party game for horrible people designed by Eli Halpern and Ben Hantoot, launched on New Years Eve’08, involves a group of players writing out the most abstract and, often, humorous response to the topic question. Id the game.
  • Cards Against Humanity
  1. This product is manufactured by the Chandras’ Chemical Enterprises (Pvt) Limited under the umbrella of the P. C. Chandra Group. Its marketing slogan is “Bonding our world together.” Which product?
  • Dendrite
  1. What is this product?
    1
  • Solar Cells (Flexible Solar Modules)
  1. This company’s new logo is designed by Umbrella Design. According to an official statement by the company, the new design captures the elements of playfulness and youthfulness. The 3D design and contrasting colour palettes in the new logo helps break the clutter and stand out.Identify the company. (Oral Hint: Mobile platform)
    __ __ __ __ __ __ __ __
  • Flipkart
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.25.23 PM

  • Amazon Kindle
  1. Which is the manufacturing company of the brand Society Tea, founded in 1933?
  • Hasmukhrai & Co.
  1. Fill in the blanks.
    Blues players have been known to use necks from _______   ________ to play slide guitar, coining the term “bottleneck slide”.
  • Coca Cola Contour Bottles
  1. Identify the entity. (Oral Hint: This entity which helps on our travels)
    2
  • Higginbothams
  1. This company was founded in 1990 and it intended to “get customers to order within 20 minutes of landing and have the goods waiting for them on arrival”, before it switched to home delivery. It merged with Xhibit Corp in 2013 and filed for bankruptcy in Jan 2015. Which company?
  • SkyMall
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.26.51 PM

  • Charles Correa
  1. Logo of which famous institution established by the Tatas?

    3

  • NIAS (National Institute of Advanced Sciences)
  1. One of the founding members along with Dustin Moskowitz, Marc Zuckerberg and others, this member worked as the Graphic Artist for facebook initially. He walked away from Facebook after two years, returned to Harvard to complete his education. This person is now the cofounder of JobSpice.com and a successful angel investor. Identify the person.
  • Andrew McCollum
  1. G. Thompson Pty Ltd known for making harness and horse saddles, used their expertise in leather to turn to manufacture their most iconic product when the company’s existence was threatened by the advent of the motor car. How do we know this company today?
  • Kookaburra/ Kookaburra Sport
  1. The relatives of Anna Short Harrington, claim that her family is entitled to a percentage of the company’s revenue every time her likeness was used. They’re now seeking $2 billion in compensation, plus a share of future revenue from the parent company of the brand. Who was she? (Oral Hint: Two word brand with a relation as one of the words)
  • Aunt Jemima
  1. Identify the brand.

    4

  • Abercombie & Fitch
  1. This is the grave of Sir Dorabji Tata and Lady Meherbai Tata. It is based on/ inspired by the mausoleum of a famous Iranian/Persian historical figure. Identify on whose mausoleum is this grave/mausoleum based.

    5

  • Cyrus the Great
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.29.01 PM

  • All India Radio (Pictures in order: M V Gopalswamy – coined the term “Akashvani”; Hawa Mahal; Sanatogen:Comedy Ki Mehfil)
  1. From 1957 until 1992 the headquarters of this major electronics company were located in a former wool mill inMaynard. Identify the company.

    6

  • Digital Equipment Corporation
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.31.33 PM

  • Volkswagen (Picture of Daniel Carder who led the team that uncovered the scandal)
  1. Question on brand origin of Welspun Group.
  2. Question on Rahul Bajaj & Rupa Golap naming their son Rajiv and Rajiv & Sonia Gandhi naming their son Rahul.
  3. As a part of its new advertising campaign, German beer maker Astra has come up with a billboard designed by Phillip Keuntje, featuring German Comic Uke Bosse. What is so special about this billboard?
  • Gender detecting billboard, ads play only for women
  1. Identify the logo.7
    Chipotle
  2. What is this word which has been named the children’s word of the year for 2015 by the Oxford University Press?
  • Hashtag
  1. Connect:

    Screen Shot 2015-10-07 at 5.32.33 PM

  • Allwyn (Pushpak Scooters, Shaktiman Trucks, JV with Seiko)

 

Questions contributed by Viraj Bake.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Mjunction – Debasis Mukherjee and Abhishek Kar
  • RUNNER UP: Lafarge India – Aniruddha Sinha and Rishin Chatterjee

Regional Round Questions:

1. Identify the personality.

1

A. Mike Tyson (Iron Mike Productions)

2. Coined by the famous copywriter Vasant Kumar in the 1980s, the slogan for this brand was “Happy Days are Here Again”. It later changed to its most famous slogan. Identify the brand.

A. Thums Up (Taste the Thunder)

3. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.41.55 PM

A. ASSOCHAM (initially founded as the Associated Chambers of Commerce and Industry of India and Ceylon)

4. Ciba AG licensed the process to manufacture this epoxy resin in the 1940s under a trademark which was later sold off to the Huntsman Corporation. __ __ __ __ __ __ __ __

A. Araldite

5. Identify the famous mascot he was associated it. [Oral hint: This is Ross Randolph Millhiser. He worked with Leo Burnett on an iconic campaign.]

2

A. Marlboro Man

6. Tata-owned flagship Taj Hotel has launched a new corner restaurant in Britain which is set to become the new favourite celebrity hangout. The new restaurant takes its name for its positioning at a quiet secluded corner of the Tata Group hotel.

A. Kona

7. The modern history of this term can be traced back to a 1666 event, the effects of which led to the issuing of it. Identify the event & term.

A. Great Fire of London, Insurance

8. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.44.54 PM

A. Buckingham

9. A study sponsored by the ministry of heavy industries has recommended monetary incentives of Rs 25,000 for a car and Rs 10,000 for a two-wheeler to do what?

A. To encourage people to offer their vehicles as scrap

10. Why is the person in this ad?

3

A. Ringo Starr owns Apple Records, this is an ad for a Japanese Apple Juice Brand, Ringo is the Japanese word for Apple.

11. In the Tata Motors terminology/parlance what does WOW mean?

__ __ __ __ __ __ __ __       __ __     __ __ __

A. Warranty On Web

12. This financial formula, list of investors comes from/ (named after) the 8th century BC famous member of the royal house of Phrygia.

A. Midas

13. Identify the personality.

4 5

A. Annie Besant

14. Originally launched by W. D. & H. O. Wills in 1894, this brand became less popular when the health effects of tobacco became more widely known; few shops now sell them. It was the favourite of Begum Akhtar. Id the brand.

A. Capstan

15. The Jan Jagruti Abhiyaan safety awareness campaign is run by which Tata company?

__ __ __ __     __ __ __ __ __

A. Tata Power

16. Peter Longdon runs an [OI] Tata Steel was one of the first companies in the world to sign up for this program. The OI paradigm can be interpreted to go beyond just using external sources such as customers, rival companies, and academic institutions, and can be as much a change in the use, management, and employment of intellectual property as it is in the technical and research driven generation of intellectual property. What is OI?

A. Open Innovation

17. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.48.22 PM

A. John Nash (Pictures in order: John Harsanyi, Reinhard Selten, Alicia Nash)

18. The Leader’s Way is a unique book born out of a decade of discussion between the author and international management consultant Laurens van den Muyzenberg. The book is about what the best business practices and Buddhist principles have in common, and the teachings Buddhism has to offer to Business Leaders. Who is the author?

A. Dalai Lama

19. This comes from the Latin word for “Paintbrush”. Its structure was determined by Dorothy Crowfoot Hodgkin in 1945 at Oxford. John Sheehan completed its first chemical synthesis in 1957 at MIT.

A. Penicillin

20. Give the term or the person. [Oral Hint: Launched in the early 1980s, these are the Vixen and Executive Computers, the sales of which declined due to particular event which led to the coining of the term.]68

A. Osborne Effect, Adam Osborne

21. Connect:

Screen Shot 2015-10-07 at 3.52.35 PM

A. 1947 (all of them established in the year 1947)

22. This company was founded by Travis Kalanick and Garrett Camp in 2009. Following a beta launch in the summer of 2010, its product was officially launched in San Francisco in 2011.

__ __ __ __

A. Uber

23. It was started as a one-off event to connected with the Festival of Britain by a dancehall and catering company called Mecca in 1951. What?

A. Miss World Contest

Questions contributed by Viraj Bake and Rabi Sankar Saha!

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Kolkata – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Mjunction – Debasis Mukherjee and Abhishek Kar
  • RUNNER UP: Lafarge India – Aniruddha Sinha and Rishin Chatterjee

Preliminary Round Questions:

1. Identify this stock broker, post impressionist artist who returned to France in 1871.

6

A. Paul Gauguin

2. Fill in the blanks:

Claudia Schiffer: “In order to become a ______ _______one must be on all the covers all over the world at the same time so that people can recognise the girls”.

A. Supermodel or super model

3. Which former insurance broker, inventor published a “Pen Pamphlet” ad invented a machine with 5 pens to sign 5 cheques simultaneously?

A. Waterman

4. Identify the personality.

2

A. Hillary Clinton

5. Identify this lady who failed her Std. XI exams but went to establish a big cosmetics business, which was inspired by the Tahitian and Polynesian Spa rituals.

A. Anita Roddick

6. Identify this patent holder whose patent description filed in 1876 reads (The method of producing undulations in a continuous voltaic current by the vibration or mot-ion of bodies capable of inductive action, or by the vibration or motion of the conductingwim itself, in the neighborhood of such bodies, as set forth. )

A. Alexander Graham Bell

7. Kurkdjian, Cartier, Miller Harris, Roja Dove, Blaise Mautin and Atelier are the top rated perfumes in this category in 2009 Forbes list. Id the category.

A. Bespoke Perfumes

8. Identify the brand.

3

A. Carlsberg

9. What is the brand of Golf balls preferred by Auric Goldfinger in the 1964 film Goldfinger? This brand also manufactured tennis balls.

A. Slazenger

10. This was erected by Western Neon in 1959 in Clark County, Nevada. What? The answer is more than one word, rather a line.

A. Welcome to Fabulous Las Vegas sign

11. Naguib Mahfouz’s 1947 novel Midaq Alley is set in this famous market and tourist attraction in Egypt. Id the location.

A. Khan Al Khaleeli Market

12. Identify this daughter of a famous media personality of Kolkata. She was a publisher with Penguin RandomHouse.

4

A. Chiki Sarkar

13. William Stanley Jevons famously summarized this economic term in a couplet as

_____ is a matter of functions four,

A Medium, a Measure, a Standard, a Store

A. Money

14. The logo of this vodka brand featuring a wolf howling at a crescent moon represents the Persian name for the country, Virshan, meaning “land of the wolf”.

A. Eristoff

15. Beneath the foundation stone of this entity lies a document on which is written: “Si vis pacem, cole justitiam.” If you desire peace, cultivate justice. Identify this entity.

A. ILO

16. Identify this person.

5

A. MAM Ramaswamy

17. Identify this trading company which operated till 1979 and played a crucial role in increasing the world trade. Their motto reads: The Land Divided, The World United.

A.Panama Canal Company

18. _____   _____ bonds signify the most basic or standard version of a financial instrument which is also a default flavor of ice cream.

A. Plain Vanilla

19. This illustrious Indian is the author of AIDS Sutra. Not many know that this person was on the editorial board for the Encyclopedia Britannica between 2002 – 2006. Who is this Indian?

A. Amartya Sen

20. Identify the author.

7 8

A. Seth Klarman

Questions contributed by Viraj Bake and Rabi Sankar Saha.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ranchi – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ranchi – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Rourkela Steel (SAIL)- SS Panda and Sampad Mishra
  • RUNNER UP: IIM Ranchi – Amarendu Nandy and Soumya Sarkar

Regional Round Questions:

1.Identify this Airlines from its old image.

british airways

Ans.British Airways

2. BG Honenfum was the editor. He first called Times of India ___ ___ ,due to its office being in that area

Ans.Old lady of Bori Bunder

3. Who is PUMA’s global brand ambassador for women’s training and serves as a Creative Director?

Ans. Rihanna

4. Question about  Rakesh Wadhawan Founder of Dewan Housing finance ltd.

5. Question about Carats.com

6. Identify.

biyani

Ans. Avni Biyani, Kishore Biyani’s daughter.

7. The foreign employees of an erstwhile company called a region in India as Haggistan, with reference to their favourite dish. Which region?

Ans. Munnar was called Haggistan by the employees of the Scottish company James Finlay which later become Tata Tea.

8. Connect question on Phoenix Corporation.

9. In 2015 Shanghai Auto Corporation, for the first time some practice was banned by the organizers. What ?

Ans.Scantily clad female models

10. Identify.

mrf

Ans. Founder of MRF, K.M. Mammen Mappillai.

11. In 1988 JRD Tata and noted nuclear scientist Raja Ramanna founded which institute?

Ans.National Institute of Advanced Studies

12. Logo of?

sun pharma                                                                          

Ans. Sun pharma

13. In 2014,the city authorities in a Canadian town made it compulsory to replace all door handles /knobs with levers.This trend has caught on and soon is becoming a law in many cities around the world. Why?

Ans. To help the physically handicapped move easily.

14. In 1954, TELCO (Tata Motors) had set up BHPC. If B is Bureau what does HPC stand for?

Ans. Hire, Rent & Purchase

15. Connect this person with an Indian group.

Ans.Piramal group

16. Identify the product.

skinn

Ans. Titan Skinn

17. This LSE graduate bought a plane from the national carrier of the country at only a few cents, formed an airlines and made profits. Who?

Ans.Tony Fernandes

 Questions contributed by S. S.Panda.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ranchi – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Ranchi – Preliminary Round Questions

Results:

  • WINNER: Rourkela Steel (SAIL)- SS Panda and Sampad Mishra
  • RUNNER UP: IIM Ranchi – Amarendu Nandy and Soumya Sarkar

Preliminary Round Questions:

1. This company was founded by brothers James & William in late 19th century.The product was launched as “Diastoid”. But they did not trademark the name ‘malted milk’ in 1987. What is the name today?

Ans.Horlicks

2.It was started in 1968. This FMCG company from Kolkata was originally named Kemco Chemicals. One of the founders was Mr. RS Goenka. Which company?

Ans.Emami

3.Liam Fielden,Controller of Broadcasting  banned this musical instrument from All India Radio programmes in March 1940. Which instrument?

Ans.Harmonium.

4. With which famous Indian company would you associate M2M?

Ans.Raymond

5.Decrease in Hazel nut production in 2014 due to weather conditions in TuRkey led to high price rise of this product. Name the brand or company?

Ans.Nutella (Ferrero)

6.In which category the Dahi handi festival has been categorised by Maharashtra Government ? From next year, the Dahi handi festival will have to follow certain rules made by a team of experts due to this.

Ans.Adventure sports

7.Which city name comes below the Brand Amrutanjan?

Ans.Bombay

8.Samsung touch watches are given a special name. What is the 4 letter word?

Ans.Gear

9.Miguel Caballero, is a bulletproof clothing company based in Colombia, Mexico and Guatemala. It is mostly known for its fashion line of bulletproof clothing .  It is called the __ of Arms.

Ans.Armani

10. In 1940’s, an engineer of the Finnish broadcasting company YLE, Thor Damen, succeeded in recording a famous Orator of the time. This is the only known recording of this person speaking in an unofficial tone. Who ?

Ans.Adolf Hitler

11.Williamson Magor company took over the Alkaline business of a Company. Which company?

Ans.Union Carbide

12.”Present for over 100 years, the flavours don’t use any preservatives. It is a recipe also not a formula.”Which company has launched the products with this theme?

Ans.Paperboat

13. The new OMG Burger consists of an oven baked omelette with onions & bell peppers; filled with Molten cheddar cheese, jalapeños, paprika, chillies & topped with a crispy golden hash-brown – enclosed in a soft bun with spicy chilli mayo. Which company launched this in India?

Ans.KFC

14.Hotel Sakchi Vihar, Hotel Vibhuti Vihar, Madhuvan, Jungle Hut & Youth Hostel, Betla were started as a concept by this entity recently. Which entity?

Ans.Jharkhand Tourism  

15. Logo of?

download

Ans.Practo

16. FSSAI is a Government of India organisation in news. Expand it.

Ans. Food Safety and Standards Authority of India.

17. He is the CEO of AirAsia Berhad And founder of Tune Group Sdn Bhd. Who?

Ans. Tony Fernades  

18.Name the famous personality from the field of media, who has also launched U- Sports,U Education,U Digital ventures?

Ans.Ronnie Screwvala.

19. Which ‘Hindi sounding property search company’ is linked with Dhruv Agrawal?

Ans.Makaan.com

20. Liv 52 is a product from which company?

Ans.Himalaya Drug company

 

Questions contributed by S. S.Panda.

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Jamshedpur – Regional Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2015 – Jamshedpur – Regional Round Questions

Results:

  • WINNER: Tata Motors – Ms. Loveleen Mishra & Bismoy Pati
  • RUNNER UP: Tata Steel – Sharath & Ms. Lekshmy

Regional Round Questions:

1. Joseph Gayetty, the name of the person,New York Daily Tribune the newspaper, February 1859, he advertised saying all people anxious to be spared from piles or cure from the disease should start using my invention. Name that invention.

q.1.

Ans. Toilet paper

 2. Which company’s employee are you if you are here?

q.2.

Ans. Walt Disney

3. Connect:

q.3.

 Ans. Pampers

[ 1. Old Procter & Gamble  logo 2. Babies movie by the brand 3. Old logo of Pampers 4. Victor Mills created the brand]

4. Identify the brand created by Joseph John Michael K created a very popular sanitaryware brand?

q.4.

Ans. Kohler

5. In 1966, Ralph Baer & team at defence contractor Sanders Associates developed prototypes & came up with what?

Ans. First television video game console.

6. Connect:

q.6.

Ans. Glaxo Smithkline

 [1. Henry Wellcome’s photo: was an American-British pharmaceutical entrepreneur. He founded the pharmaceutical company Burroughs Wellcome & Company with his colleague Silas Burroughs in 1880, which is one of the four large companies to eventually merge to form GlaxoSmithKline. 2. GSK concept ad 3. Smithkline Beecham’s old logo 4. In 1904 it began producing dried-milk baby food, first known as Defiance, then as
Glaxo,]

7. With which sport would you associate this name?

q.7.

Ans. Rugby- named after William Webb Ellis who founded Rugby.

 8. Name this Indian entity.

 q.8.

Ans. Tafe

9. Titan Eyeplus started its first international venture in which country?

Ans. Sri Lanka

 10. Identify this Greek god of transitions & speed. A Famous luxury brand is named after him.

q.10.

Ans. Hermes

11. Which travel company began as a division of Microsoft in 1996 has recently acquired Travelocity?

Ans. Expedia

 12. Which Indian owns Health City Cayman Islands in the Caribbean region?

Ans. Dr. Devi Shetty (of Narayana Health)

 13. Which Company is behind & TV?

Ans. Zee

 14. Prahaar is a ________ from Tata Motors?

Ans. Missile Carrier 

 15. This is Marquis de lessert enjoys light fresh taste of water from the spring from  M. Cachat’s Property which is the _________ les-Bains. He experiences the benifit of this magical water and his kidneys stone go away. Fill in the blank.

q.16.

Ans. Evian

16. With which electronics company would you associate this?

q.17.

Ans. Xiaomi

17. This gentleman created a well known bank in India. He is also well known in this city (Jamshedpur) . Its a rare photograph of a great Indian. Name him.

Ans. Sir M Visvesvaraya (created State Bank of Mysore)

 18. Chistophers Contigent was one of the first sports clubs (soccer) to tour India in 1922. Who gave Albert Christopher the idea to tour India?

q.18

Ans. Mahatma Gandhi

Questions contributed by Debasish Mandal of BHEL, Bhopal